Sunday, August 9, 2009

Pertandingan Penulisan Sajak

Pejam celik pejam celik, sudah 2 minggu majlis sambutan jubli perak telah melabuhkan tirainya..namun kahangatan dan kehangitan majlis masih terasa sehingga hari ini..Hemm..bak kata pepatah, rumah sudah siap dibina, pahat masih berbunyi..betul ka tu..haha..sebenarnya saya pun dah lupa perkataan yang sebenar tapi ada sipi2 la hampir..
Bercerita tentang majlis sambutan jubli perak, seminggu sebelum majlis adalah Minggu Kualiti. Pelbagai aktiviti kualiti dipertandingkan termasuklah pertandingan kawalan infeksi, kaunter terbaik, pameran unit2 dan satu pertandingan yang saban tahun diadakan namun saban tahun juga kurang mendapat sambutan iaitu pertandingan penulisan sajak kualiti! dan saban tahun juga tiada ketua unit yang sanggup menggalas tugas sebagai penyelaras pertandingan..oleh sebab itu juga seorang ketua unit yang dikira antara yang termuda dan boleh la 'dibuli2' oleh ketua unit yang lebih senior saban tahun dilantik menjadi penyelaras..waduhh..pada mulanya ketua unit junior tu menolak juga dan mengatakan, mengikut pengalaman tahun lepas, penyertaan amat tidak menggalakkan dan staff kurang berminat untuk menyertai..tapi apakan daya..si junior ni mentimun, c senior tu durian..terpaksalah c junior tu bersetuju tapi dengan syarat, setiap unit wajib menghantar sekurang2nya 1 penyertaan.titik!noktah!...ganas tak?hahaha..semua ketua unit mengangguk tanda setuju..tapi dalam hati c junior..nanti kamurang.saya tau tu,tiada juga penyertaan seperti yang dijanjikan!..
Detik demi detik berlalu. sudah seminggu iklan pertandingan diedarkan kepada semua unit..dukacita dimaklumkan bahawa cuma satu penyertaan sahaja sampai di meja unit kualiti, dimana sajak2 itu perlu dihantar sedangkan tarikh tutup penyertaan tinggal seminggu. Aduhai..sudah kujangka semua ini akan terjadi. setiap satu anggukkan kepala ketua2 unit terbayang2 difikiran saya..gggrrrr..grrr..geramm..secepat kilat terus tangan mendail setiap unit untuk menagih sajak!ini tidak boleh jadi..mana boleh satu penyertaan jak..dialah johan, dialah kedua, dialah ketiga..hellooo...
Akhirnya saya berjaya memperoleh 11 penyertaan. itupun 2 yang saya buat dan edited by Emy dan satu lagi guna nama member lain dan ada 3 penyertaan yang dihantar lewat. Terima jelah..lagipun takkan la penyelaras yang menyertai kan?kalau macam tu..ehemm..pemenangnya..aku lahhh..huahaha..Sessi pengadilan..emm..kami2 ja yang mengadili..kalau penyertaan banyak sangat atau bermutu giler,boleh la jemput pengadil luar..huhu..kesiannya aku..
Apapun, semuanya sudah berlalu..semua kelebihan dan kekurangan akan menjadi panduan dimasa akan datang..but one thing for sure..i will never agree to be the coordinator for poem writing ever again!!!!

2 comments:

windi said...

oklah tu 11 penyertaan..Ingat orang minat sangatkah bersajak2 ni? Dengar deklamasi sajak pun malas..nguah2x.

zie said...

wakaka..memang pun..saya sendiri pun malas buat sajak..huhu