Monday, November 30, 2009

Tidak sanggup..

Tadi pagi, semasa menjalankan sessi terapi di wad lelaki, tiba2 lalu satu jeep polis dengan plastik hitam dibelakangnya...emm..saya sudah boleh agak..semestinya jenazah salah seorang mangsa bot karam yang baru ditemui...
masa on the way balik ke unit, sorang PPK bawa sy tengok mayat yang baru sampai di kamar mayat..mula2nya saya menolak..nda mau la..konon..last2 ikut juga...seram sejuk juga lah..tidak tau macamana dah rupa body tu..semasa menghampiri bilik mayat, satu aroma yang semua sedia maklum menusuk di hidung..awww...bercampur2 dengan aroma wangi, maybe strong perfume, khas..untuk mengatasi/mengurangkan bau2an..di tepi kawasan bilik mayat, ada beberapa lelaki sedang membuat keranda..ada 2 buah masa tu..zie, jum masuk..PPK tu mengajak..saya terpaku depan pintu...masuk..tidak..masuk..tidak...akhirnya...kaki saya pantas meninggalkan kawasan itu..i just can't tolerate the very strong smell..lagipun saya tidak sanggup tengok keadaan jenazah tu..ummm..nampaknya saya tiada bakat/keberanian untuk menjadi seorang wartawan..huhu..saya tidak boleh sampaikan berita..dengar berita boleh la...
masa tengahari, colleague saya, c dexter ada tengok post mortem tu..menurut beliau, jenazah tu ada yang dah terputus kepalanya..semua dah bloated...emmm..nasib baik tidak tengok..kalau tidak, mesti terbayang2 dan masuk dalam mimpi...oh nooo...
saya terus teringat kejadian 3 tahun yang lalu...saya ada juga tengok mayat mangsa rogol yang sudah reput...sampai sekarang masih jelas di ingatan keadaan mayat tu.....emmmm...apapun..takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat....Al-Fatihah...

Wednesday, November 25, 2009

cuci mata...






lama dah tidak letak gambar di blog ni..gambar kali ini adalah compilation dari aktiviti2 persatuan talasemia sabah cawangan kudat....ok i think thats all for today...theres more to come...tunguuu..

Tuesday, November 24, 2009

sedih..

Hari ni saya agak sedih..hari ini, saya menurunkan seorang pesakit dari katil ke kerusi roda untuk wheelchair ambulation di male ward..proses itu hanya dilakukan oleh saya dan anak lelaki pesakit itu yang berusia 19 tahun. Time menurunkan amai (pakcik ) itu agak susah juga sebab amai tu tidak dapat berdiri..berpeluh juga saya dan anak pskt tu..badan amai tu pun agak berat..berat ooo...setelah duduk di kerusi roda, anaknya pun bawa la amai tu bersiar2 sekitar wad...
Emm..kalau dah turun, mesti mau naik balik kan..aduii...problem betul..dah lah katil tu tinggi..tak sesuaiiiii..kalau katil tu rendah, memang tiada masalah..seorang ja yang buat pun okey..alamak..macamana ni..terpaksa buat 2 men lifting..seorang angkat bahagian atas badan dan seorang dibahagian bawah badan..berdasarkan ketinggian katil tu..emmm..agak payah juga lah..menurut anak amai ni, dorang menaikkan amai ni ke katil seramai 4 orang! sekarang cuma kami berdua! al kisah...seorang PPK ( Pembantu Perawatan Kesihatan ) yang dulunya dikenali sebagai Attenden lalu..saya pun buat signal lah minta tolong...sayang seribu kali sayang...dia hanya berlalu sambil berkata...saya lapar lah....aiseymennnnn.....saya pun termalu dengan diri saya..kenapalah saya minta tolong dengan dia at the first place..kenapa saya tidak yakin dengan diri sendiri..dengan teknik yang betul serta sedikit kudrat yang ada..semestinya kami berdua boleh mengangkat amai itu......dengan semangat yang berkobar2 ( akibat dari rejection ) saya pun cakap dengan anak amai itu...ko yakin jak dengan saya..saya sudah sarapan dengan keropok tadi...gagah juga saya ni...hahaha...kami pun tertawa sendiri..
saya suruh anak amai tu naik ke katil sambil memeluk bapanya d bahagian bahu dan saya di bahagian kaki..dalam kiraan saya, 1 2 3, kita angkat arrr....satuuuu...duaaaa...tigaaaaa!!!!!!!!!!!dengan sepenuh hati, kami pun angkat amai tu..fuhhhh akhirnya dia selamat sampai ke tilamnya....saya menarik nafas legaaaa.....selamatttttt...
semasa menulis note d casenote amai tu, saya masih teringat2 aksi attenden tu tadi..sedihnya..apapun, moral of the story...jangan terlalu harapkan orang lain membantu...yakin pada diri sendiri...dan...ringan2 tulang lah membantu orang lain..and last but not least..rajin2 buat weight lifting supaya tangan bermasol2..hehe..till we meet again...

Monday, November 23, 2009

erobic instructor yang amatur..

Huuuuhhh..lega saya sekarang..setelah seminggu mandi tak basah, tido tak lena...akhirnya..boleh la tidur lena malam ni...sebenarnya begini, Hospital kami sekarang sedang mengadakan kursus orientasi untuk staff2 yang baru..al kisah, ada lah konon acara senam erobik...saya yang tidak tahu menahu apa2 pula disorong..emm...buat jelah..berabis study step d DVD Pump it up! haha..tapi kalau ada peluang,sebenarnya saya berminat juga mengikuti kursus instruktor ni...tapi maybe belum ada rezeki...ok..till we meet again..

Friday, November 13, 2009

Language Barrier

Salam kepada semua..terasa cepat betul masa berlalu..esok sudah hari sabtu..dan semestinya hari untuk melunaskan semua urusan2 yang tertangguh..do the laundry, kasi mandi si Biru dan macam2 lagi lah..emm..disini saya mau jugalah berkongsi satu peristiwa yang baru ja terjadi pada saya. bukanlah masalah besar. just a language barrier between me and one of my patient. Inan ni orang Kota Belud. Baru seminggu di Kudat with her son, tiba2 sakit lutut la pla.Admitted la di wad perempuan. Hari pertama saya tengok dia, saya belum sempat buat apa2 treatment pun sama dia sebab MO suruh untuk withold dlu physio..saya cuma sempat tanya2 tentang history dia la. time tu masih ada menantu dia. Oh ya, inan ni tidak boleh berbahasa melayu. cakap Dusun ja..menantu dia la yang tukang translate. time tu, saya masih okey. tidak terasa sangat language barrier tu.
Tadi petang, jururawat dari wad perempuan call, MO order untuk con't physio..saya pun okey lah..mungkin mau buat sikit2 bed mobility training lah..kasi duduk di kerusi dan berdiri lah..sesampainya saya di wad, inan tu sedang duduk di katilnya. No carer are around.adoii..habis lah..macam mana mau berkomunikasi dengan inan ni. Saya pun, bahasa dusun failed!Ya Allah..saya dengan segala kekuatan mula berbahasa dusun dengan inan ni..My God!nasib baik time tu, pemotongan bunga sedang dijalankan di luat wad.ada bising sikit. so, pesakit lain mungkin tidak dapat mendengar perbualan kami dengan jelas. Punyalah broken bahasa dusun saya! Saat ini adalah saat yang paling memalukan bagi saya. Saat ni lah, saat saya paling malu mengaku saya berbangsa dusun..pepatah mengatakan..bahasa menunjukkan bangsa..saya?huhuhuhu..macam mau nangis sudah saya. Nasib baik, inan tu faham juga arahan2 yang saya bagi..dapat juga kami selesaikan latihan kami..dengan nada yang tersangat rendah diri, saya cakap dengan inan itu, saya tidak berapa pandai cakap dusun... :-( Inan tu senyum jak..pandai juga bah ko tu ( dalam bahasa dusun ) dia bilang..aiseymen...pandai juga inan tu cover saya walaupun confuse2 juga dia tadi...Sebenarnya selama 5 tahun saya bekerja, inilah pertama kali saya berhadapan dengan pesakit yang langsung tidak berbahasa melayu selain bahasa dusun. Selama ini ada juga begini tapi bahasa rungus...nampaknya, saya boleh handle lagi bahasa rungus daripada bahasa ibunda saya sendiri...sedihnya....Selesai sahaja sessi terapi, sister di wad itu terus tanya, macamana zia?...boleh la sister, dia cakap bahasa ayam, saya bercakap bahasa itik...buat2 faham jak lah...jawab saya...sedih........To myself : masih ada masa lagi belajar bahasa ibunda sendiri ( i hope so )...bye...

Thursday, November 12, 2009

none

To whom it may concern :

p/s : please grow up, ok?

Leave me alone!

i wish i can tell straight to his face..leave me alone! i don't want to see his face, talk to him and the most important is i don't want to have anything to do with him..i don't care if i act like a kid or not professional or something...don't want..don't want and really don't want...i'm glad it's over between u and me...i'm gratefull for that..u and me, we were so different!..we live in different world! i used to say..there was a huge wall between us...saperates us..we will never be together..and i'm right..i'm glad i met someone that finally take me away from you..i know this sounds a bit cruel or heartless but this is the reality..even if u want to meet me for the sake of work,i'm sorry...you can meet my colleague and discuss about it..3 years is more than enough..no more anything..no more...

Tuesday, November 3, 2009

cuci mata..











Hello everybody..macam dah agak lama saya tidak selitkan gambar di blog ni..Kebetulan kemarin saya dan hausemate berjalan2 ke Tanjung Simpang Mengayau selepas waktu berkerja..Sempat juga catch the sunset..Sangat cantik..Subhanallah..jom tengok gambar sama2...

Monday, November 2, 2009

November datang lagi...

November datang lagi..November yang lalu banyak memberikan aku pengalaman yang amat tidak menarik. Really tough..permulaan hingga pertengahan...tapi akhirnya penghujung November memberikan sedikit sinar yang agak terang dan terang dan terang...syukur....Itu November 2008..setahun yang lalu..macam baru semalam kurasa..November 2009..satu pengalaman yang baru..lebih manis, lebih bermakna, lebih istimewa...i hate November, i love November...(ehh..sot dah budak ni..jumpa lagi di entri akan datang, ok?..biarlah budak tu dengan November dia..hahahah)

Sunday, November 1, 2009

wi-fi @ Home

Hari Jumaat yang lalu, saya dan emy keluar makan soto di restoran Sri S..(tuuuuutt)..hehe..sensored..rasa soto ayam dia, biasa2 sahaja..standard lah orang bilang..banyak lagi restoran di KB yang menghidangkan soto yang lebih sedappp..nyam nyam..kebetulan lokasi restoran di berdekatan dengan kedai TMnet..just walking distance..selepas makan, saya singgahlah kejap untuk apply streamyx combo..atau wi-fi@Home..modem wireless dorang bagi free ja.siap ada warranty 1 tahun lagi..saya ni pun punyalah excited. Boleh surf internet dimana2 sahaja. Kalau sekarang kami selalu surfing di ruang tamu..just imagine lah, kalau saya surfing sampai jam 1 pagi..emm..seram gak sorang2 kat ruang tamu tu..syukur alhamdulillah, sepanjang tinggal di rumah ni, belum pernah saya berhadapan dengan perkara2 yang pelik..nauzubillah..walaupun sebelum tinggal disini, macam2 versi sudah cerita yang keluar..
Sampai2 ja di rumah, saya terus buka laptop, dan sambung2 wayar dll..excited ni..berkobar2 tu semangat..namunnnn...kecewaaa..sebenarnya ada 10 peringkat untuk membuat setup wireless..step 1 ja, sudah failed..kesiann..tengok2 masalah,dia cakap, ethernet card not available..huhuhu..sedihnya..mungkin terpaksa beli ethetnet card dulu la ni..Housemate pla yang try..laptop dia tersangkut do step 3..iaitu hanya boleh activate selepas 3 hari pendaftaran..hemm...nampaknya minggu depan lah baru merasa ni..tidak apa lah..masih boleh surfing juga..minggu depan cuba lagii..