Thursday, June 12, 2014

life in Jinjang

Hi everyone..it's been a long time..hows your life my friend?mine?macam biasa..work as usual..life and work routine are pretty similar day by day..bangun pagi, pi kerja..rawat patients...balik rumah..tapi so far..i think i can cope with my environment pretty well..colleagues pun okay..housemates pun okay..patients..no comments..hehe..it's too complicated..tapi, apa yang dapat saya simpulkan, or rumuskan, kehdupan/cabaran di bandar dgn yg d area kampung trlalu banyak beza..mgkin cabaran utama di area kampung ialah masalah kewangan..yalah,klau tinggal jauh,kadang2 tambang ada mencecah rm10 satu hala..dan nilai rm20 bagi mereka dan bagi saya of course sangat tinggi..kadang2 dorangperlu menjual hasil tanaman, barulah mampu pergi ke hospital utk menerima rawatan..jarak antara rumah dan hospital pula berpuluh2 kilometer..tapi sepanjang sy berada di kudat, semua pesakit mmg menaiki kenderaan utk ke hosp...now, berbalik kepada org bandar..area jinjang to be specific..kebanyakkan mereka pergi ke klinik dengan menaiki kenderaan tetapi bukan semua..ada juga yang hanya menunggang motorsikal dan basikal utk pergi ke klinik..bukan itu sahaja,ada juga yang berjalan kaki selama 30 minit utk smpai ke klinik..and guess what..ada pesakitwanita berumur 78thn,pergi ke klinik berkeseorangan dgn menunggang motorsikal..amazing!kesian pun ada juga lah..terus sy terbayang inai2 dan amai2 di kudat pergi ke hospital dgn menunggang motorsikal..heee..i cannot imagine..minggu lalu, seorang pesakit strok sy datang ke klinik dgn agak lewat..sy x kisah sangat pesakit dtg lmbat asalkan tidak mengganggu kerja. Isteri pesakit itu kelihatan agak penat dan dia terus membuka cerita disebalik kelewatan mereka..rupanya drg ni awal lagi menunggu teksi utk ke klinik tapi malangnya satu teksi pun tidak mahu menghantar mereka ke klinik..hanya disebabkan pesakit itu berkerusi roda,tiada teksi yg sanggup bersusah payah dan membantu uncle strokee ini..last2, isteri dia trpaksa menolak kerusi roda itu dri kwsan perumahan smpai la di Klinik..30 minit hokeyyyy..kesian juga..kagum tgk sikap isteri auncle tu..snggup bersusah payah mnghntar suaminya yg mngalmi strok dgn menyorong kerusi roda slma 30 minit..auntie tu ckp,penat mmg penat tp sanggup juga demi melihat si suami mndapat rawatan..salute her..ok lah..next time kita story2 lagi..ni blm masuk cerita di kaunter..auchhhh..haha..so..till we meet again..salam