Friday, November 26, 2010

terminated..

hari ini, tanggal 26.11 i have terminated my streamyx account..i really had enough..my patience has its own limit!muahahaha..then i get myself a broadband..hehehe..advance plan punye..mahal you tapi bior lerr..janji puas hati..yeehhaaaa!!

Sunday, October 24, 2010

deactivated...

hari ni, saya cuba2 lah utk meng'deactivate'kan my Facebook account..hehehe..konon2 mau concentrate buat assignment..kononnn..last2 setelah kira2 4 jam, akaun itu telah di 'reacyivate' balik..hehehe..tak tahan lah tanpa berFB..ekekekeke..sudahhhh...hemmmm..nanti lah cuba balik..

Sunday, October 3, 2010

Buku..

Petang tadi kami ( me and my bros ) ber enjoy2 kat KK..tengok wayang, pi karaoke(KBox jer) and shopping2 sikit..hari ni saya shopping buku..yeahhhh...tercapai hasrat untuk beli buku berkaitan dengan photography..actually banyak dah e-book yang dah download tapi satu pun tak habis baca..nak juga buku yang betul2 buku..walaupun kos membeli buku2 tu mencecah ratus2 tapi x apa..ilmuuu..hehe..next month mau beli buku lain lagi..tadi tak cukup bajet..huhu...tataaa..mau baca bukuu..

Wednesday, September 29, 2010

Sambutan Hari Raya PDK (Pemulihan Dalam Komuniti) Kudat

Pagi tadi, saya dan student2 menghadiri acara sambutan Hari Raya di Pemulihan Dalam Komuniti, Kudat. Bagi yang tidak berapa familiar dangan PDK ni, nah..saya copy paste dari website JKM..hehe..

Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK)


Pengenalan

Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau "Community -Based Rehabilitation" (CBR) telah dipelopori oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Jabatan Kebajikan Masyarakat telah terlibat secara langsung dalam penyediaan manual dan seterusnya diberi peluang menilai dan mengubahsuai pelaksaan program ini.

Pada tahun 1984, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah mengambil inisiatif dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menjalankan Projek Perintis PDK di Mukim Batu Rakit, Kuala Terengganu yang melibatkan 55 orang kurang upaya (OKU). Program PDK ini berkembang dengan pesatnya serta mendapat sambutan yang begitu mengalakkan daripada masyarakat dari semasa ke semasa.


Objektif PDK

Mengalakkan sikap prihatin, berdikari dan rasa tanggungjawab masyarakat tempatan dalam program pemulihan OKU.

Mengembleng sumber tempatan untuk pemulihan OKU.

Mengalakkan penggunaan cara yang mudah dan teknik yang diterima, murah dan efektif dan sesuai dengan keadaan setempat.

Menggunakan infrastruktur organisasi tempatan yang sedia ada untuk memberi perkhidmatan.

Mengambil kira sumber ekonomi negara dan membolehkannya untuk diperluaskan perkhidmatan yang menyeluruh mengikut keperluan OKU.

Program PDK Berteraskan Kepada 3 Model

* Home Based.
* Centre Based.
* Centre-Home Based.


Aktiviti PDK

* Kemahiran motor kasar.
* Kemahiran motor halus.
* Perkembangan sosial.
* Perkembangan bahasa.
* Pengurusan diri sendiri.
* Pra-menulis, membaca, mengira dan melukis.
* Kreativiti - permainan, rekreasi dan lain-lain.
* Latihan Vokasional.
* Terapi muzik.
* Sukan dan rekreasi.

Sekali dalam seminggu, kami akan datang ke PDK untuk memberikan perkhidmatan Fisioterapi kepada kanak2 OKU terutamanya kanak2 Cerebral Palsy..kita kasi Exercise la ni..sambutan raya kali ni disambut agak sederhana dan kami memang sudah sedia maklum..jom tgk gambar..hehe

Pelatih PDK dan Pengajar menyampaikan lagu Hari Raya


Para 'super-mom'


Jelingan c jijan nieee..hehe


madam yg sentiasa looks gorgeous


ibu muda yg tabah..i pun even older than her but salute her la..

Tuesday, September 28, 2010

weekend outing

Hari sabtu yang lalu adalah hari sabtu yang agak busy dan terisi..bayangkan,bermula dari jam 7am-11am, ada program hari keluarga, then jam 12pm-2.30pm, saya menyibuk ikut kawan pi ambil gambar orang kawen..best wooo.hehehe.then jam 3.30pm-6.30pm pi jalan2 ngan student kat pantai kelambu dan simpang mengayau, pastu jam 7pm-11pm, mengacarakan majlis hari raya terbuka di tempat keja..hahhhh..tapi i sikit pun x rasa penat kecuali terjadi 1 insiden kategori 'bikin panas!' di simpang mengayau..i almost swear that i will never step foot on that place again!ever!!haihh..marah bebenor..okeh la..jom tgk gambar..hehehe..

GAMBAR MY STUDENTS ( Raidah and Raizah )













mengacara majlis with Izzad


Pengarah, izzad and me..



praktikal ambil gambar kat majlis kawen..1st timer..gambar semua kartun2..huahaha


selamat pengantin baru..


comeyyynyeeee...


me with the photographer and the mak andam..


me, and the mak andams..

Thursday, September 23, 2010

selamat..

pagi ni saya nekad..mesti jumpa dentist..tiada tangguh2..finally,sy kehilangan sebatang gigi lg.huhu..sebenarnya byk option utk selamatkan gigi ni.contohnya root canal treatment etc tp..arghh..biarlah..time kena suntik ubat bius,aucch..sakit oh..terus rasa kebas serta merta..berbeza dgn pengalaman 4 tahun yg lalu..saya rasa ubat bius tak berapa nak brkesan..dan bila dcabut,msh terasa sakit..kali ni mmg langsung tak sakit..cuma ketakutan ja lah..balik ja p ofis,colleague sy siap mengusik..alaa kurang gigi,kurang la hantaran ni!..hehe..xpa,gigi kt dalam kalau senyum, tak nampak pun kurang.jgn gigi depan yg tanggal,dah la..apapun next month ada appoinment lg dgn dentist..nervous dah kurang..moral of the story,jaga la gigi sebaik mungkin,buat temujanji dgn dentist skurang2nya 6bulan sekali..till we meet again..

Wednesday, September 22, 2010

sakit gigi :-(

Argghh..sakit gigi!buat masa sekarang, sakit gigi adalah the worst pain I’ve ever experienced..first time saya rasa sakit gigi ialah pada tahun 2006..gigi geraham berlubang daa..huhu..punya sakit!!!rasa berdenyut2 dan macam ditikam2 tu gusi..rahang pun terasa sakit..time makan lah yang paling sengsara!sangat berhati2 dan klau makanan termasuk dalam lubang tu..OMG!!the pain was very intense and severe. Kalau pain scale, mungkin 11/10!kadang2 sampai nak tarik nafas pun terlupa..tapi bila gigi yang bermasalah tu dicabut..heeee..legaa..tapi sekarang, saya terasa balik sakit itu..ohh..saya sudah trauma dengan kesakitan itu..esok nak pi jumpa dentist la..kasi cabut itu gigi..biar hilang 1 gigi asal tidak rasa sakit..huhuhu..oh ya..i was blessed because I always being surrounded by a good people..diwaktu saya ada masalah, ada ja yang sudi menghulurkan bantuan..syukur Alhamdulillah..tadi lepas makan pain-killer, ada ok sikit..dapat lah bertahan sampai esok hari, insyaallah..kawan tu just had an accident last night tapi masih boleh hantar painkiller tu kat saya..luckily dia tidak severely injured..just bruises di tangan lah..friend in need Is friend indeed orang bilang kan..emmmm…till we meet again..tataaa..

September..

Assalamualaikum everyone..woahhh..lamanya sudah blog ni tidak updated..apa boleh buat..cuti panjang..hehehe..alasan ja tu.sedangkan i tiada idea @ sedikit rasa agak malas untuk menulis..huhuhu..ok lah..pejam celik, kini sudah menghampiri hujung bulan September. Pay day pun just around the corner..yeah! yeah! tak sabar rasanya nak bayar2 hutang piutang yang nda pandai habis2..kekeke..Bulan September ialah my lucky month!setiap tahun, saya akan menantikan kehadiran bulan September..hehe..my birthday la..i was born on the 3rd of September 1982..so entry kali ni saya bercerita tentang bulan September 2010..hadirnya bulan September bermakna tahun 2010 Cuma berbaki 3 bukan..argghh..cepatnya masa berlalu..!!..Tahun ni adalah tahun ke-3 saya menyambut birthday pada bulan Ramadhan..Alhamdulillah..mudah2an dapat keberkatan dan doa2 kaum keluarga serta rakan2 dimakbulkan oleh-Nya..aminn..kalau tahun 2008, saya ada birthday cake n 2009 pun ada Cuma agak lewat dan berkongsi pla dengan adik sya yang menyambut birthdaynya pada 13th September..haaa..tahun 2010 pun ada cake juga..yeahh..cupcakes baked by my friend..nahh birthday kek ko! Dia bilang..heee..simple but I find it very meaningful..thank you!..oh ya..ada lagi yang paling mahal! All the birthday wishes and prayers..thank u so much to my families and friends..yang paling menang ‘semoga cepat dapat jodoh’..hehehehe..malunya saya..haha..saya pun harap begitu namun soal perkahwinan belum menjadi keutamaan buat masa sekarang..banyak lagi yang perlu dibuat dan biarlah setelah saya tamatkan pengajian baru saya berfikir tentang hal itu (sila jangan percaya) ahahaha..oklah..jom tgk gambar..till we meet again..tatataaa..






Selamat Pengantin Baru to Florine n Rafi..



Beraya di Kampung Dudar


Posing di petang raya..hancurr..hahaha


main bunga api..bukan mercun ya..


selamat bertunang..Jonson n Siti Hajar

Tuesday, September 7, 2010

tunggang langgang

i feel cheated..betrayed!
heartbroken...heartache!
i can smell the hypocrisy in the air..
makes me hard to breath..
tears are falling from my eyes..
.........................
........................
it hurts me so much!!

Saturday, September 4, 2010

Pilipinas Got Talent - Big Mouth (3/07/2010)



Adoiii..kelakar giler mamat ni..hebatss..perfect horse sounds coming from a human being kunun..huahahahahhaha..i just can't stop laughing!!!

Tuesday, August 31, 2010

Legaaa..

Syukur alhamdulillah..akhirnya siap juga assignment yang membuatkan fikiran dan jiwa tidak tenang.huhu..yang membuatkan sy hampir2 breakdown and cry..wahhh..giler..banyak cerita disebalik assignment ni dan akan saya ingat sampai bila2..kepayahan menyiapkan satu essay tentang critical appraisal..mungkin bagi orang lain, ahh kacang jak bah itu..but not me..i'm not familiar and good at it..masa time kolej dulu, 5 tahun yang lalu, masa tutor ajar topik research..i tidoo..hua hua hua..masa study block pun cuma 2 minggu...mana cukuppp...huhuhu..semua topik kena cover..bak kata lecturer tu, we are very exhausted!..memang laa..dari pagi sampai petang dok bagi lecture ja..Tapi apapun, saya anggap ini adalah salah satu tembok dari banyak tembok yang perlu saya robohkan untuk mendapat hasil yang diingini..sekarang, bolehlah saya concentrate dan module yang lain pula..sekarang ni dah masuk module leadership..tapi saya tetap sambung pembelajaran ttg ceritical appaisal and research methodology..manatau essay saya tu tersangkut..harapkan resubmission jelah..hua hua hua..Thanks to my family n friends yang banyak memberikan kata semangat dan perangsang bagi meneruskan perjuangan..i appreciate it and i love u all...mmmmuahhh...

Saturday, August 28, 2010

aktiviti hari ini..

yaehh,,hujung minggu datang lagi..selalunya hujung minggu bagi saya adalah hujung minggu untuk bermalas2an..tapi not this weekend..i have to pack all my notes and heading straight to the library..mau buat assignment ler..belum siap2 lagi..i'm stucked with the 2 questions..soalan berkenaan dengan type 2 error..dan mau buat conclusion..arghhh..this assignment is really killin' me!nothing left to say..chayo2 je lah..huarrgghhhhh...

Monday, August 23, 2010

CUTI

Hari ni saya bercuti lagi..nampaknya assignment i belum menampakkan tanda-tanda mahu siap!ayoyo!kepala sudah pusing..banyak pening..@@@@@@@@..

Saturday, August 14, 2010

What is climate change?

Coral bleaching

Coral Bleaching ( Pelunturan Karang )

Coral Bleaching ( Pelunturan Karang )

Fenomena ini dikaitkan dengan pemanasan global (global warming). ianya berlaku apabila suhu air laut meningkat minimum 2 darjah celcius dari paras normal, iaitu 28 - 29 darjah celcius bagi tempoh 4 minggu. Setelah terdedah selama 8 minggu secara berterusan pada suhu air laut yang tinggi ini, terumbu karang akan mula mengalami kematian (sumber: Jabatan Taman Laut Malaysia)

Zie's Note : Sebenarnya saya pun tidak tahu coral ni boleh luntur..video di bawah sangatlah informatif dan cara penyampaiannya sangat mudah difahami..cute pulak tu..isk isk isk!..kesian pula tengok coral tu..kena tempias global warming..corals di Pulau Banggi,Kudat pun tidak terlepas..Foto ini diambil semasa reefcheck Training 2010..


(photo by:IS Mustapa)

Zie's another note: Aduii panasnya di KB sekarang ni..puasa lak tu..COBAAAANNNNN..

Monday, August 9, 2010

Cuci Mata :)


me with kamera orang..


Jalan2 dengan student fisio d Pantai Kelambu..ala2 farewell la kunun..


Senja d Simpang Mengayau..macam seram pla gambar ni..


me...

Buzzzyyy...

salam..wahhh..lamanya sudah tidak berblogging..sampaikan bulan Julai langsung tiada entri..apa boleh buat..internet kat rumah sangatlah bermasalah..rasa2 langsung tidak berbaloi membayar bil setiap bulan sedangkan servisnya..aduhhhh..langsung tidak dapat digunakan..nasib baik ada internet kat ofis tapi banyak site yang kena block..kepada my sis..sorry la nda dapat ambl award tmpat u..teda kesempatan..emmm...
Now....sangat2 kusut fikiran..assignment sudah mau due..23Ogos ni kena submit..aduhhhh..susah bangettt ni...macam xdapat angkat pun ada juga..argggghhh..i was on the verge of giving up!..sekarang ni syukurlah masih ada sisa2 semangat dan determination utk teruskan study dan siapkan my assignment..Ya Allah..Kuatkanlah semangatku!...

Wednesday, June 23, 2010

GRRRRR...

Gerammmmmmm...kecewaaaaaaa....sangatttt sangatttt dengan Streamyx kat rumah!!dah la slowwwwww...selalu takda line..sekarang dapat update blog pun sebab subscribe celcom punya daily broadband...rm6/day pla tu..ooohhh..mentang2 plan paling basic, servis pun yang paling terbasic la yer?????i'm thinking of terminate my streamyx line..pkai broadband jelah..lebih pantas..lebih mobile..boleh dibawa kemana2...wahai streamyx..kau telah mengecewakan aku!selamat tinggal streamyx....!!!

Saturday, June 19, 2010

Timbaland - If We Ever Meet Again ft. Katy Perry



zie's note : antara lagu favourite juga ni..kalau dengar ja lagu ni, it reminds of of someone, something and a situation..kalau berkumandang ja lagu ni, we sing a long especially the part ' never be the same'...sebab itu ja lirik yang ingat..hahaha..

Wednesday, June 16, 2010

new room..

malam ni saya tidur di bilik baru..huhu..housemate saya sudah transfer ke QEH jadi saya lah yang mewarisi master bedroom ni..huhu..everythings went well last nite..wlaupun tempat baru,tapi boleh tidur lena..ala still dirumah yang sama cuma bilik lain jer..hehe..arrghh..mau get ready for work..bye..

Monday, May 24, 2010

Hari Pertama..

Yeahh..today is the day..pagi ni kami ( me, shirlen and jacq ) pegi ke UiTM Puncak Alam dengan menaiki teksi dari Hotel Royal Comfort..awal lagi oo..jam 6.30am kami bertolak..hari masih gelap lagi..kalau di sabah, silau sudah matahari ni..sampai di Kolej Kediaman Reflessia, of couse lah ofis belum buka..kami pun tunggu laa..samapai..jam 8 pagi..dipendekkan cerita, kami pun check-in di hostel..bilik kami di tingkat 5..then kami turun pi Kampus..makaihh..turun tangga woo..ntah berapa ratus anak tangga..ntah2 boleh challenge batu caves punya tangga..aduhhh..ni baru turun..kalau naik???tapi xpa..senamannn..
Kuliah sudah dimulakan..topik pertama adalah tentang research, Evidence-based practice dan semua la pasal research..adehhh..pening sudah kepala..ngantuk pun ada..mungkin terbuai dengan lecturer punya british accent..punya siok dengar..samapat tertidur2..hehehe..or maybe kami kepenatan kot..jam 2 ni ada kelas lagi..mungkin lepas lunch, kepala hotak ada baik sikit..huhu..dorang shirlen dengan jacq sempat lagi take a short nap..saya nda boleh la..nanti lepas bangun mamai2..well, i know me..hehehe..adioss..

Sunday, May 23, 2010

Back to school...

i'm back to school!!!ya..esok, tanggal 24mei 2010, saya dengan rasminya akan menjadi seorang pelajar semula..esok saya dan rakan2 lain akan mendaftar di UiTM kampus Puncak Alam untuk program BSC Applied Rehabilitation ( Physiotherapy )..Kursus ini is delivered by Teeside University in collaboration with UiTM..emmm..perasaan tu ada berbeza sikit dari dulu..banyak sebenarnya..perasaan berdebar2 la yang paling banyak..kadang2 tidur pun tidak lena..asyik memikirkan bagaimana agaknya proses pembelajaran itu nanti..belum lagi yuran nya..Tapi, berkat kata2 semangat dari family, teman2 rapat..saya rasa kuat sikit lah..thank you so much!love u all...

Thursday, May 20, 2010

Shayne Ward - Until You



zie's note : i tangkap leleh betul dengar lagu ni..wording nya yang romantica d'amor..suara shayne ward yang..adusss..dan kehensemannya...haizzz..i LOVE this song so much!!JOM NYANYI SAMA2...

Baby life was good to me
But you just made it better
I love the way you stand by me
Throught any kind of weather
I ont wanna run away
Just wanna make your day
When you fell the world is on your shoulders
Dont wanna make it worse
Just wanna make us work
Baby tell me i will do whatever
[Chorus]
It feels like nobody ever knew me until you knew me
Feels like nobody ever loved me until you loved me
Feels like nobody ever touched me until you touched me
Baby nobody, nobody,until you
Baby it just took one hit of you now I'm addicted
You never know what's missing
Till you get everything you need,yeah
I don't wanna run away
Just wanna make your day
When you feel the world is on your shoulders
Don't wanna make it worse
Just wanna make us work
Baby tell me,I'll do whatever
It feels like nobody ever knew me until you knw me
Feels like nobody ever loved me until you loved me
Feels like nobody ever touched me until you touched me
Baby,nobody,nobody until you
See it was enough to no
If I ever let you go
I would be no one
Cos I never thought I'd feel
All the things you made me feel
Wasn't looking for someone until you
[Chorus repeat twice]
Nobody, nobody, until you

Wednesday, May 19, 2010

potraiture??

Haaa...ni lagi jenis fotografi yang saya minat..hehe..tapi kalau ikut raking, tempat pertama jatuh kepada..(drum rolling..trrrrr)..landscape photography!!!yeahh..tapi saya belum pandai ambil gambar yang lawa2..banyak yang burn tapi tak apa..be positive..with lots of practice, insyaallah, saya akan dapat jga ambil gambar yang lawa2..hehe..so enjoy my potraiture photograph..tapi mau kasi WARNING dulu ya??gambar ni telah diambil oleh jurugambar amateur dan smua ni kiranya experiment lah..trial and error..okey..(oh ya..gambar2 adalah gambar2 family, teman2 rapat dan kenalan )TERIMA KASIH kepada model2 saya :-)


n
Gadis cilik Kg.Dudar..Sumandak Dusun Tobilung


malu2 dia kena ambil gambar..relatives juga ni..


little cousin...


My cousin juga..

P/S : kepada my sisters..nanti kita buat sessi photoshoot ya?sedia2 kamu dengan posing yang paling mengancam!hehehehe..taaa

Sunday, May 16, 2010

Pertandingan Unduk Ngadau ( Kota Belud )

Hari ni, kebetulan pula kami turun kat Tamu Kota Belud..Ehhh..unduk ngadau lagi???yaa..snap snap lagiiii..walaupun hanya separuh sahaja yang sempat di snp..tapi tidak apaaa..photographer amatur (kampung2 ) sudah berani sikit..berlaga bahu ngan pak polisi, ana tak kisah..yang penting dapat gambar..hihihi..ohh..kalau di Kota Belud, saya berani la pulak..well,my kampung la katakan..my hometown..there's no place like home...




para jelitawan Kota Belud




Peserta memperagakan pakaian tradisional Suku Kaum Dusun Tindal, ( Sinipak )



catwalk!



another catwalk!









Anyway, all the best for the winners (Usukan, Kadamaian n Tampasuk Territory )kalau nda silap..hehe..harap2 boleh dapat tempat di Hongkod nanti..!!

Pertandingan Unduk Ngadau ( Kudat )


Pada 11Mei yang lalu, Pertandingan Unduk Ngadau peringkat Kudat berlangsung di Dewan Tun Mustapha, Kudat..Sebenarnya saya malas juga pegi tengok beauty peagent ni tapi mau test kamera punya pasal..hantam saja lah..haha..tapi ada masalah lain..saya malu la pla nak ambil gambar..isk isk isk...nak ambik gambar pun malu???yaaa..saya memang pemalu orangnya..dan kadang kala sampai tak kena dengan tempatnya..oklah..sikit ja gambar yang saya dapat share untuk kudat punya..tengok costume je la ya?gambar tak berapa menarik..photographer malu - malu kucing..meawww..



Persembahan tarian suku kaum Rungus ( not Sumundai dance )another Rungus Dance..can't remember the name of the dance!too bad..



Barisan hakim yang arif lagi bijaksana!


No comments:

Monday, May 10, 2010

Azie & Effa at Bak-Bak Beach

Hari ini adalah hari yang sangat stresssss buat saya!!!pagi-pagi lagi muka sudah muncung..lagi2 dengan cleaner yang masuk kat ofis main serbu-serbu ja..at least ketuk la pintu sebelum masuk..aduii..bikin hanginn..tapi sebenarnya benda yang buat saya moody sepanjang hari ialah kerja yang belum siap..huhuhu..buku inovasi kena buat 5 salinan..dateline hantar buku pun dah lepas..aduhh..
Lepas habis kerja, saya dan housemate, effa, terus menenangkan diri di Pantai Bak-Bak..cantik pantai ni tapi sayang..kotor..banyak sampah..emmm..takpa..photoshoot dulu la..ekekeke..


posing posing duluu...



Effa's pose



pose di batu..



turn azie lagi mau begaya2..ekekeke..



Ehhh..ada SMS...( punya bida' ni pose)hahaha



she looks so pretty kan?



SMS dulu..

Last pose sebelum bateri kamera habis..awwwwww...belum puas snap snap..Nantilah kurus2 sikit dah baru kami buat photoshoot lagi..haha