Friday, January 22, 2010

Pedometer?

Emm..ada yang tertanya2 apa itu pedometer.Secara ringkas, pedometer ialah sebuah alat untuk mengukur berapa langkah kita berjalan setiap hari. ok sini saya copy paste kan dari website2 yang berkenaan ya..

A pedometer or step counter is a device, in modern times usually portable and electronic or electromechanical, that counts each step a person takes by detecting the motion of the person's hips. Because the distance of each person's step varies, an informal calibration performed by the user is required if a standardized distance (such as in kilometres or miles) is desired.

Used originally by sports and physical fitness enthusiasts, pedometers are now becoming popular as an everyday exercise measurer and motivator. Often worn on the belt and kept on all day, it can record how many steps the wearer has walked that day, and thus the kilometres or miles (distance = number of steps × step length). Some pedometers will also erroneously record movements other than walking, such as bending to tie one's shoes, or road bumps incurred while riding a vehicle, though the most advanced devices record fewer of these 'false steps'. Step counters can give encouragement to compete with oneself in getting fit and losing weight. A total of 10,000 steps per day, equivalent to 5 miles (8.0 km), is recommended by some to be the benchmark for an active lifestyle, although this point is debated among experts[1][2]. Step counters are being integrated into an increasing number of portable consumer electronic devices such as music players and mobile phones.

Recently, exercise enthusiasts have observed that an advanced Global Positioning System (GPS) receiver with an odometer mode serves as a very accurate pedometer for outdoor activities. While not truly counting steps (no pendulum is involved) an advanced GPS odometer can reveal the accurate distance traveled to within 1/100 of a mile (depending on the model, perhaps 1/1000 of a mile). One thousandth of a mile is approximately the distance of a single pace or two steps.


p/s : gambar alat tu, kena google sendiri la yer..hehe



Thursday, January 21, 2010

syaratnya?

Dear zie, if u want to go online, or watching your favourite TV series, your pedometer reading must be more or not less than 10 thousand! if you still lack of 10K, don't even dream or think of going online, FBing, blogging and whatsoever.by hook or by crook, 10K is a must!.This is the new rule..and you must follow the rule strictly!remember..this is for your own good..okey?do we have a deal?

Dear my blog, okey...it's a deal!!

Wednesday, January 20, 2010

syukur...

Syukur alhamdulillah....bekalan air ada sudah di rumah..kelmarin langsung tiada air..tangki kami pun kosong sebab bocor kat bawah..kalau tidak, tiada masalah...semalam terpaksa mandi di hospital..kesiannya kami..kalau darurat macam ni, mandi di ofis pun rasa macam mandi di hotel 5 star..apapun,syukurlah...air sudah ada...legaaaaa.....

Tuesday, January 19, 2010

majalah majalah..

wahh..bestnya saya rasa hari ni..pagi2 lagi dah dapat mail..2 buah majalah dari newsweek dan satu lagi Readest Digest...minggu lalu dah dapat majalah HealthToday..cuma yang belum dapat, majalah Knowledge..ermmm..i'm waitinggg...oh ya..hari ni pun saya dapat pedometer yang saya beli di lelong.com.my...alat ni digunakan untuk mengira langkah2...harap2 dapat capai 10ribu langkah sehari...tadi check, 5 ribu langkah saja..nampaknya saya kena banyakkan berjalan untuk mencapai target 10 ribu langkah sehari....wish me luck!

Saturday, January 16, 2010

Cuci mata...

My new hobby : take a nice picture of a clouds at the sky, the ocean and the trees ... what a perfect blend..



NICE!!!


LOVE IT!!

















cuba2..

Hari ni saya cuba2 join nuffnang..hehehe..try ja..tak rugi pun..kan kan kan...

Saturday, January 9, 2010

Lelaki Handsome Vs Lelaki tak Handsome

Ni dari forum gak...jom layannn..

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler?
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus?

kalau lelaki handsome berbuat jahat :handrub:
Perempuan akan kata: nobody?s perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang?. muka pun macam pecah rumah!?..

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia?

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat?
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada.. :alright:
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:?(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)?

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus?penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi?

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching? hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana??

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya??

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu?.

kalau lelaki handsome bersedih hati :cry:
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

p/s:- hanya bertujuaan sbg jenaka kosong so diharapkan teda sapa2 yg sakit hati,atau terasa....

(posted by :puppy ganazz)


Forum ( 1 )

Salam..Selamat berhujung minggu..oh ya, anda rajin berforum?Dlu mula2 memasang talian streamyx kat rumah,selalu juga saya berforum..best bila tengok reply2 kawan2 forumer yang lain..ada yang kelakar, nasihat berguna dan macam2 lagi la..Oklah..Jom kita layan satu topik pilihan..komen2 dari forumer agak logik dan ada yang based on own experiance ni..

Tanda2 Mo Putus Cinta.

1. Kalau dulu selalu sms tanya ko dimana,sudah makan,sudah mandi,tgh mlm sms..i love u,gud nite,sekarang jarang sms,bila ko sms kasi tau ko jln dgn kawan etc..dia jwb simple ja..k,x,y.

2. Bila mau bawa jalan-jln,byk alasan di bagi..tgk org kahwinla,sibuk,nda sihat,kalau dulu ko blm mandi pun dia bagi 30 minit siap-saip,dia bilang on da way sudah.

3. Bila jln dgn dia,mcm hambar ja..pigi dinner pas tu balik,sampai rumah nda dia sms balik.Kalau dulu,lps dinner,jln-jln lagi sampai dia bilang masa mcm nda cukup,sblm bpisah dia tanya bila blh keluar lagi..Kalau dulu baru bpisah sudah sms atau call..dia bilang i miss u..sampai rumah dia sms..sia sudah di rumah..

4. Dulu selalu komen dia bertuah dapat ko,skrg komen pakaian nda trendy la,nda mcm sianu-sianu..

5. Dulu selalu tanya hal-hal adik beradik,ibu bapa ko..

6. Macam dia bad mood ja memanjang dengan ko,padahal nda da pa-pa kesilapan ko buat.

7. Bila ko miss call,bsk baru dia call balik,tu pun sebab tanya ko free ka nda..ajak2 ayam ja.kalau dulu memaksa ni..mesti keluar juga..sampai dia tanya mana yg penting urusan ko ka atau dia..
(By :SabahKini )

1.dia call sya nda angakt sampai 20 miscall baru sya angkat..

2.sya nda sudah suka balas msg dia..kalau balas pun pendek ja.

3.sya suka tutup phone atau pakai no lain.

4.sya delet no dia supaya sya inda call dia atau msg dia.

5.kalau dia kuar sama pempuan lain inda sudah sya pandai jeles..sya suh lagi dia kuar sama pempuan lain.

6.sya selalu berdiam diri bila jawab phone dia sebab sya x tau apa mau cakap.

7.sya bosan bila becakap ma dia.

8.sya nda pernah rindu dia sudah maka dulu selalu rindu.

9.nda kisah atau nda marah kalau dia x call

10.kalau dia ugut mau break sya bilang bah..mana2 ja..ikut suka hati kau..

:mrgreen:
(By : Ingot )

Ni kalau bukan putus cinta,..cinta sudah tiada di hati..based on true story ni..
1.dulu sms,panggil 'dear', sekarang 'ko'.

2.dulu bila cakap, i love you, dia jawab, i love u too..sekarang diamm ja..ndak menjawab..

3. dulu selalu bawa jumpa parents..sekarang ndak lagi bawa pi rumah..parents tanya pun...buat budu ja..

4.dulu mula2 cakap diphone, hello...sekarang, arrr...

5.dulu selalu tanya khabar..skang ni hampeh..mencari pun tidak..

6.dulu slalu bawa kuar makan, sekarang jangan harap..asyik kuar dengan kawan2 ja..dibawa kuar, macam2 alasan..malas la,penat la..

7.emmm...banyak lagi...cuma kalau tulis makin bikin panasss... :mad2:

8.last but not least...the look in the eyes..pandangan kosong dan hambar...

(By : BikinPanas )

p/s : jom berforum...besttt..

Sunday, January 3, 2010

Jatropha Curcas

Pernah dengar tentang Jatropha Curcas (tumbuhan jarak )??Jom berkenalan dengan tumbuhan ni...

Tanaman Jarak (Jatropha Curcas) mempunyai keistimewaan seperti berikut:

  1. Perolehan minyak, lebih kurang 33%;
  2. Amat sesuai di tanam di iklim tropika seperti Malaysia;
  3. Tumbuh dengan cepat, 6 bulan sudah mulai berbuah dan mengeluarkan hasil;
  4. Penjagaannya senang, tidak dirosak oleh serangga, ulat atau binatang ternakan;
  5. Pokok Jarak boleh hidup melebihi 45 tahun;
  6. Sebiji buah jarak mengandungi 2, 3 atau 4 biji benih yang akan diproses menjadi bio-diesel;
  7. Saiz pokok yang rendah dan rendang akan memudahkan proses memetik;
  8. Satu ekar tanah boleh ditanam sebanyak 800 pokok jarak. 1 batang anak pokok 10 inci berharga RM 2.50 di tapak semaian;
  9. Hasil pengeluaran dalam masa 3 tahun pertama lebih kurang 3.6 tan (buah) bagi setiap ekar setahun dan hasil tanaman jarak akan berganda selepas 3 tahun; dan
  10. Tempoh belian balik hasil tanaman oleh Bionas ialah 30 tahun dengan harga permulaan RM0.85/Kg atau RM850/tan biji jarak hitam.


Buah kering dan biji yang dikopek kulit sedia untuk dijual


Sumber :www.bionas.com.my











Friday, January 1, 2010

Balik kampung

Ni padi huma kat kampung..Penat giler buat ladang ni..langkah pertama ialah 'mongurak' (ertinya membersihkan ladang ) lepas tu 'mangasok' (menanam padi ). Time mangasok ni kena ramai2 lah..kalau setakat 2 orang, alamatnya minggu depan baru habis tanam padi..then, langkah yang terakhir ialah ' mongomot' (menuai padi )..Dulu masa saya di darjah 5, pernah juga saya ikut mongomot kat padi sawah orang..saja2 ja ikut jiran..upah dia, satu guni padi = RM5..saya dapat jugalah mongomot 1 guni padi dalam masa sehari!taklah penuh sangat tapi kena bayar full juga..tuan tanah kesian kot tengok time tu budak2 lagi kan..punyalah saya happy dapat duit..itulah duit pertama yang saya perolehi dengan hasil titik peluh sendiri.hehe..


Ni perjalanan nak ke Pantai Dudar. Kami terpaksa mendayung untuk sampai ke pantai sebab enjin bot uncle rosak..tak dapat start up la pula..punyalah penat mendayung..hampir2 cramp tangan saya..huhu


My nephew, Ecad..wajah excited+scared

Mandi manda di Pantai Dudar..lebih 10 tahun dah tidak mandi laut..masin giler air laut ni rupanya. sama macam time saya berkumur air garam yang hampir tepu masa diserang sakit gigi..hehe..BEST!!!

Biji Tumbuhan Jarak (Jathropha Curcas )


my cousin..lawa kan sumandak Dusun Tabilung??hehe..

OK..till we meet againnn...

2010

Selamat Tahun Baru 2010 kepada semua..wah cepatnya masa berlalu..dulu waktu mula2 memasuki Y2K, tahun 2010 seolah2 sangat lama..malah sewaktu jalan2 cari makan di Kedah pada tahun 2002, terpampang 'Kedah Maju 2010' dimana2..masa tu ada terfikir..lamanya lagi 2010..itu dulu..
semalam ada juga menunggu detik 12 malam..tapi tertidur pula di sofa rumah..nasib baik housemate kejutkan..sempat la juga tengok persembahan firecrakers di TV..what??TV??kesian kan..hehehe..Sebenarnya ada juga persembahan firecrakers di Esplanade Kudat tapi tidak pula kami pegi..Menurut cerita, bila tiba tepat jam 12, ada acara terjun ke laut beramai2..entah betul ka atau tidak..Dengar2 cerita pun dari staff kami juga.
Pagi ni, dalam perjalanan balik ke KB, terdengarlah khutbah Jumaat di radio..antara isi kandungannya ialah, pandangan masyarakat tentang umur..bimbang usia semakin bertambah..sebenarnya usia kita untuk hidup semakin berkurang..oleh itu kejarlah 5 perkara sebelum datang 5 perkara..Hidup sebelum mati, sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, muda sebelum tua dan lapang sebelum sibuk..Sebenarnya saya mengaku juga saya banyak bazirkan masa dengan perkara yang tidak berfaedah..playing internet games for example..emmm..
Apapun, Selamat menyambut Tahun Baru 2010 kepada semua....