Wednesday, July 6, 2011

Khasiat Minyak Zaitun (olive oil)


hai hai..apa khabar?saya pening2 sebab banyak menghadap komputer..yalah, akreditasi pun makin dekat. banyak dokumen2 yang kena buat, kena update dan macam2 lagi..sekarang pun masih menghadap komputer..hehe..oklah..kalau dulu, saya ada berkongsi info tentang minyak kelapa dara, sekarang saya nak kongsi khasiat minyak zaitu la pula..sumber: wikipedia..hehe
Zaitun adalah merupakan sejenis species daripada tanaman yang tertua di dunia. Rekod sejarah menunjukkan pokok zaitun mempunyai pelbagai guna khasnya dalam bidang perubatan sejak zaman purba Mesir.

Kegunaan

Seperti pokok kelapa, setiap bahagian pokok zaitun ada kegunaan kepada manusia. Sememangnya zaitun ialah satu lagi anugerah alam ciptaan Allah yang amat bermanfaat kepada kesihatan kita. Ini telah diakui dunia perubatan.
[sunting] Minyak Zaitun

Minyak zaitun amat jernih dan berkilau, lagi mahal harganya. Minyak zaitun baik untuk kesihatan luaran dan dalaman manusia. Paras asidnya yang rendah memudahkan penghadaman kita. Vitamin E yang terkandung di dalam minyak zaitun didapati boleh merendahkan kolestrol LDL(kolestrol jahat), tekanan darah, dan risiko koronori jantung.

Ibnu Qayyim meriwayatkan bahawa minyak zaitun yang dibancuh dengan sedikit garam boleh meredakan radang gusi dan gigi. Menurutnya lagi minyak zaitun dapat menawarkan racun dan mengeluarkan cacing.

Minyak zaitun juga amat popular digunakan dalam produk kecantikan. Ia boleh menguatkan akar dan melembutkan kulit.

Kajian saintifik pula mendapati amalan memakan minyak zaitun amat membantu mengurangkan risiko barah payudara kerana ia kaya dengan Vitamin E.

Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
“ Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat.
(Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah) ”

.

Minyak zaitun jernih dan berkilau seperti cahaya. Ini disebut di dalam al-Quran surah An-Nur:35:
“ ...yang dinyalakan dengan minyak yang banyak faedahnya (iaitu) zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah barat, yang minyaknya (sahaja) hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api...
Daun dan batang zaitun

Daun zaitun bermanfaat sebagai penggalak sistem imun manusia. Masyarakat Timur Tengah telah mengamalkan meminum teh daun zaitun sejak berabad yang lalu untuk merawat batuk, sakit tekak, demam, dan gout.

Ibnu Qayyim juga menjelaskan bahawa daun zaitun boleh merawat luka dan gatal-gatal.

Pendek kata, daun zaitun bersifat antibiotik. Oleh yang demikian, pengambilan daun zaitun mestilah mengikut dos tertentu.

Batang zaitun pula boleh dibuat perabot. Malah ada juga tasbih yang diperbuat daripada kayu zaitun. Tasbih daripada kayu zaitun ini kelihatan agak berminyak dan agak harum.

Sesungguhnya setiap ciptaan Allah di alam ini ada manfaat bagi manusia.

Bagi anda yang gemar makan piza, pilihlah yang ditabur dengan zaitun. Ingat! Zaitun amat berkhasiat. Untuk mendapat rambut yang sihat dan lebat pula, gunalah minyak zaitun untuk mendandan rambut dan urut di kepala.

Menurut riwayat, setelah bahtera Nabi Nuh a.s. berlabuh, pokok zaitun merupakan objek pertama yang kelihatan.

zie's note: wah..banyaknya khasiat minyak zaitun ni..terasa mau beli terus esok..:-)..oklah..jumpa lagi..

Tuesday, July 5, 2011

Geisha - Takkan Pernah Ada



first time dengar lagu ni time kawan post kat FB..best juga la lagu ni..simple and nice..

photoshoottt...

Hari sabtu yang lalu, saya dan kawan sy, c Elsaid, pergi ke Simpang Mengayau untuk sessi photoshoot..ingatkan mau testing2 slow shutter punya teknik tapi malangnya matahari bersembunyi disebalik awan yang tebal..ahhh..ruginya..tapi tidak apa.banyak lagi benda lain yang boleh dijadikan subjek. antaranya ialah..kami..hehehe..perasan jadi model kejap.belajar2 macamana mau ambil gambar potraiture pulak..

perasannya saya..hahaha!


nah..c elsaid lagi berposing!



tengok apa tu?



experimenting :-)



oklah...nanti experimenting lagi...practice..practice and lots of practice..yang penting, dSLR jangan tido dalam almari..heeee...

Monday, July 4, 2011

mesyuarat OKU

pada 27 hingga 29 jun yang lalu, sy menghadiri Mesyuarat Membincangkan Perlaksanaan Pengendalian OKU Mengikut Garis Panduan Perkhidmatan Fisioterapi di ILP Sandakan..aik kali ni mesyuarat di sandakan la pula..selalunya mesyuarat hanya di Kota Kinabalu sahaja..tapi tidak apa lah..usah banyak bicara..haha..pergi sahaja..sebenarnya sudah jadi kebiasaan pada saya, jika menghadiri kursus, mesti ada 'iklaneka'..haha..biasalah..orang cakap, 'menyelam sambil minum air'..alang2 bermesyuarat, terus la berjumpa2 dengan rakan2 yang bekerja di Hospital Sandakan. yalah, lama tidak bertemu..banyak sudah gosip2 yang terbuku dihati..hehe..tiadalah..kami tidak gemar sangat bergosip..just bertanya khabar ja..wah wah..iya kerr??Apapun, saya happy sangat jumpa my ex-colleague kat Kudat dulu.. Nama dia Sahira Nadiah..panggil saja Yen..she's my colleague, but she's more like a sister to me..TQ Yen for your hospitality, sudi jadi supir, pick me up and send me to the airport dan paling penting, acara makan2 di restoran seafood..the seafood was awesome!nyam nyam..oklah..mcm biasa..saya suka ambil gambar..haha..all the pictures was taken by my Nokia N8 phone..aisehmen..mau juga mention ka?haha..manalah tau, siapa2 yang berniat untuk membeli phone ni, dan curious about the the photo quality, bolehlah jeling2 gambar i..huhu..

Yen & Zie :-)

biru dan merah??sangat tak matching..huhu

butter prawn yang sangat fresh!nyummm

sayur pucuk manis..tapi yang ni batangnya seja..


round2 dulu..

senja di ILP

ILP..

Marlinah and i..ambil mood utk ber'meeting'

Yen :-)

last but not least..my youngest brother..Abd. Malik..dia la yang antar dan ambik saya di airport KK..kesian..baru jak sembuh dari sakit belakang, suda kena suruh antar sana sini..emmm i always know that i can count on him..Thanksss!!

makan2 di Tenom OldTown, UA...ok...till we meet again....