Wednesday, September 29, 2010

Sambutan Hari Raya PDK (Pemulihan Dalam Komuniti) Kudat

Pagi tadi, saya dan student2 menghadiri acara sambutan Hari Raya di Pemulihan Dalam Komuniti, Kudat. Bagi yang tidak berapa familiar dangan PDK ni, nah..saya copy paste dari website JKM..hehe..

Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK)


Pengenalan

Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau "Community -Based Rehabilitation" (CBR) telah dipelopori oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Jabatan Kebajikan Masyarakat telah terlibat secara langsung dalam penyediaan manual dan seterusnya diberi peluang menilai dan mengubahsuai pelaksaan program ini.

Pada tahun 1984, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah mengambil inisiatif dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menjalankan Projek Perintis PDK di Mukim Batu Rakit, Kuala Terengganu yang melibatkan 55 orang kurang upaya (OKU). Program PDK ini berkembang dengan pesatnya serta mendapat sambutan yang begitu mengalakkan daripada masyarakat dari semasa ke semasa.


Objektif PDK

Mengalakkan sikap prihatin, berdikari dan rasa tanggungjawab masyarakat tempatan dalam program pemulihan OKU.

Mengembleng sumber tempatan untuk pemulihan OKU.

Mengalakkan penggunaan cara yang mudah dan teknik yang diterima, murah dan efektif dan sesuai dengan keadaan setempat.

Menggunakan infrastruktur organisasi tempatan yang sedia ada untuk memberi perkhidmatan.

Mengambil kira sumber ekonomi negara dan membolehkannya untuk diperluaskan perkhidmatan yang menyeluruh mengikut keperluan OKU.

Program PDK Berteraskan Kepada 3 Model

* Home Based.
* Centre Based.
* Centre-Home Based.


Aktiviti PDK

* Kemahiran motor kasar.
* Kemahiran motor halus.
* Perkembangan sosial.
* Perkembangan bahasa.
* Pengurusan diri sendiri.
* Pra-menulis, membaca, mengira dan melukis.
* Kreativiti - permainan, rekreasi dan lain-lain.
* Latihan Vokasional.
* Terapi muzik.
* Sukan dan rekreasi.

Sekali dalam seminggu, kami akan datang ke PDK untuk memberikan perkhidmatan Fisioterapi kepada kanak2 OKU terutamanya kanak2 Cerebral Palsy..kita kasi Exercise la ni..sambutan raya kali ni disambut agak sederhana dan kami memang sudah sedia maklum..jom tgk gambar..hehe

Pelatih PDK dan Pengajar menyampaikan lagu Hari Raya


Para 'super-mom'


Jelingan c jijan nieee..hehe


madam yg sentiasa looks gorgeous


ibu muda yg tabah..i pun even older than her but salute her la..

Tuesday, September 28, 2010

weekend outing

Hari sabtu yang lalu adalah hari sabtu yang agak busy dan terisi..bayangkan,bermula dari jam 7am-11am, ada program hari keluarga, then jam 12pm-2.30pm, saya menyibuk ikut kawan pi ambil gambar orang kawen..best wooo.hehehe.then jam 3.30pm-6.30pm pi jalan2 ngan student kat pantai kelambu dan simpang mengayau, pastu jam 7pm-11pm, mengacarakan majlis hari raya terbuka di tempat keja..hahhhh..tapi i sikit pun x rasa penat kecuali terjadi 1 insiden kategori 'bikin panas!' di simpang mengayau..i almost swear that i will never step foot on that place again!ever!!haihh..marah bebenor..okeh la..jom tgk gambar..hehehe..

GAMBAR MY STUDENTS ( Raidah and Raizah )













mengacara majlis with Izzad


Pengarah, izzad and me..



praktikal ambil gambar kat majlis kawen..1st timer..gambar semua kartun2..huahaha


selamat pengantin baru..


comeyyynyeeee...


me with the photographer and the mak andam..


me, and the mak andams..

Thursday, September 23, 2010

selamat..

pagi ni saya nekad..mesti jumpa dentist..tiada tangguh2..finally,sy kehilangan sebatang gigi lg.huhu..sebenarnya byk option utk selamatkan gigi ni.contohnya root canal treatment etc tp..arghh..biarlah..time kena suntik ubat bius,aucch..sakit oh..terus rasa kebas serta merta..berbeza dgn pengalaman 4 tahun yg lalu..saya rasa ubat bius tak berapa nak brkesan..dan bila dcabut,msh terasa sakit..kali ni mmg langsung tak sakit..cuma ketakutan ja lah..balik ja p ofis,colleague sy siap mengusik..alaa kurang gigi,kurang la hantaran ni!..hehe..xpa,gigi kt dalam kalau senyum, tak nampak pun kurang.jgn gigi depan yg tanggal,dah la..apapun next month ada appoinment lg dgn dentist..nervous dah kurang..moral of the story,jaga la gigi sebaik mungkin,buat temujanji dgn dentist skurang2nya 6bulan sekali..till we meet again..

Wednesday, September 22, 2010

sakit gigi :-(

Argghh..sakit gigi!buat masa sekarang, sakit gigi adalah the worst pain I’ve ever experienced..first time saya rasa sakit gigi ialah pada tahun 2006..gigi geraham berlubang daa..huhu..punya sakit!!!rasa berdenyut2 dan macam ditikam2 tu gusi..rahang pun terasa sakit..time makan lah yang paling sengsara!sangat berhati2 dan klau makanan termasuk dalam lubang tu..OMG!!the pain was very intense and severe. Kalau pain scale, mungkin 11/10!kadang2 sampai nak tarik nafas pun terlupa..tapi bila gigi yang bermasalah tu dicabut..heeee..legaa..tapi sekarang, saya terasa balik sakit itu..ohh..saya sudah trauma dengan kesakitan itu..esok nak pi jumpa dentist la..kasi cabut itu gigi..biar hilang 1 gigi asal tidak rasa sakit..huhuhu..oh ya..i was blessed because I always being surrounded by a good people..diwaktu saya ada masalah, ada ja yang sudi menghulurkan bantuan..syukur Alhamdulillah..tadi lepas makan pain-killer, ada ok sikit..dapat lah bertahan sampai esok hari, insyaallah..kawan tu just had an accident last night tapi masih boleh hantar painkiller tu kat saya..luckily dia tidak severely injured..just bruises di tangan lah..friend in need Is friend indeed orang bilang kan..emmmm…till we meet again..tataaa..

September..

Assalamualaikum everyone..woahhh..lamanya sudah blog ni tidak updated..apa boleh buat..cuti panjang..hehehe..alasan ja tu.sedangkan i tiada idea @ sedikit rasa agak malas untuk menulis..huhuhu..ok lah..pejam celik, kini sudah menghampiri hujung bulan September. Pay day pun just around the corner..yeah! yeah! tak sabar rasanya nak bayar2 hutang piutang yang nda pandai habis2..kekeke..Bulan September ialah my lucky month!setiap tahun, saya akan menantikan kehadiran bulan September..hehe..my birthday la..i was born on the 3rd of September 1982..so entry kali ni saya bercerita tentang bulan September 2010..hadirnya bulan September bermakna tahun 2010 Cuma berbaki 3 bukan..argghh..cepatnya masa berlalu..!!..Tahun ni adalah tahun ke-3 saya menyambut birthday pada bulan Ramadhan..Alhamdulillah..mudah2an dapat keberkatan dan doa2 kaum keluarga serta rakan2 dimakbulkan oleh-Nya..aminn..kalau tahun 2008, saya ada birthday cake n 2009 pun ada Cuma agak lewat dan berkongsi pla dengan adik sya yang menyambut birthdaynya pada 13th September..haaa..tahun 2010 pun ada cake juga..yeahh..cupcakes baked by my friend..nahh birthday kek ko! Dia bilang..heee..simple but I find it very meaningful..thank you!..oh ya..ada lagi yang paling mahal! All the birthday wishes and prayers..thank u so much to my families and friends..yang paling menang ‘semoga cepat dapat jodoh’..hehehehe..malunya saya..haha..saya pun harap begitu namun soal perkahwinan belum menjadi keutamaan buat masa sekarang..banyak lagi yang perlu dibuat dan biarlah setelah saya tamatkan pengajian baru saya berfikir tentang hal itu (sila jangan percaya) ahahaha..oklah..jom tgk gambar..till we meet again..tatataaa..






Selamat Pengantin Baru to Florine n Rafi..



Beraya di Kampung Dudar


Posing di petang raya..hancurr..hahaha


main bunga api..bukan mercun ya..


selamat bertunang..Jonson n Siti Hajar

Tuesday, September 7, 2010

tunggang langgang

i feel cheated..betrayed!
heartbroken...heartache!
i can smell the hypocrisy in the air..
makes me hard to breath..
tears are falling from my eyes..
.........................
........................
it hurts me so much!!

Saturday, September 4, 2010

Pilipinas Got Talent - Big Mouth (3/07/2010)



Adoiii..kelakar giler mamat ni..hebatss..perfect horse sounds coming from a human being kunun..huahahahahhaha..i just can't stop laughing!!!