Tuesday, December 29, 2009

Azam Tahun Baru dan Kad Kredit

Saya rasa, ramai antara kita yang memiliki kad kredit, termasuk saya lah..haha..Saya mula memiliki kad kredit sejak mula bekerja iaitu 5 tahun yang lalu. Dan sejak itu la membayar kad kredit sudah menjadi rutin bulanan saya..aduh..memang tidak habis2 la..bila hampir2 mau habis, kad kredit tu kena guna balik dan begitulah pusingannya sehingga hari ini. Kalau satu kad, mungkin biasalah tapi kalau lebih dari itu???saya rasa hanya pemegang kad kredit sahaja yang memahami bagaimana pedihnya hati bila monthly statement datang..pelbagai caj dikenakan..kalau baki dibawah 1K mungkin tidak terasa sangat tapi bagaimana jika baki lebih dari itu??
Di tahun baharu yang mulia ini, azam baru adalah dengan menghindari penggunaan kad kredit!! Say NO to credit card!!dan saya juga mengikuti saranan sis sy..ko gunting jak kredit kad ko tu…baru lah dapat disiplin. Hahaha..i try lah sis..sudah saya gunting separuh dari kad kredit saya..tapi tidak semua, in case ada emergency..kan kan..kalau tahun2 yang lalu, azam baharu asyik kasi kurang berat bada ja..tapi tidak kurang2 pun..bertambah, adalah, bagus saya tukar pula tahun ni!2010……here I come….Happy New Year y’all…

Wednesday, December 23, 2009

...

salam...emm semenjak dua menjak ni, mood saya untuk blogging agak menurun sedikit..don't know why..well, tinggal seminggu lagi untuk tahun 2009 melabuhkan tirainya..punya sekejap saya rasa..macam baru ja kami sambut new year hari tu..
well, hari ni saya hantar kereta pegi kedai aksesori..modified?noo..just mau repair handle pintu yang rosak dan beberapa kerosakan yang lain..lepas pekerja tu check, handle kena tukar, central lock untuk empat2 pintu kena tukar..terbang la juga rm150. ok juga lah..yang penting alarm sudah boleh digunakan dan pintu dapat dibuka dengan senang...
cerita tentang kereta, saya baru meraikan ulang tahun kereta yang ke-4 pada 18 Disember. Happy Birthday my car..hehe..sudah 4 tahun kereta ni berbakti kepada saya..another 5 years to go..aiyoo..lamanya lagi..dan yang paling menyedihkan,kereta ni banyak kemek sana sini, cratches sana sini..cat tanggal sana sini..huhu sedihnya...ni baru 4 tahun, kalau 9 tahun, entah macamana kejadian..biasalah..keta buatan malaysia..badan keta ni pun punya lembut..orang bersandar kat pintu pun,kemek!aduh..terlintas juga dihati mau tukar kereta tapi macamana dengan keta lama?mungkin dah xda harga..kesian..Teringin juga mau modified, mekap sana sini,upgrade ckit..banyak gak kawan2 yang gila buat keta yang offer tolong 'pimp my ride'..hehe..yang penting fulus nya..kan kan..
Antara masalah yang saya hadapi sekarang, banyak sangat hasutan suruh tukar kereta..aduhh..godaan sana sini..kadang2 gatal juga hati tu mau tukar keta,kepada yang lebih memuaskan..apapun tengok budget lah..dan sampai sekarang pun masih ada yang menggoda suruh tukar keta baru..haha..oklah..sampai sini dulu..wassalam..

Sunday, December 13, 2009

jogging

Wah..hari ni tiba2 terbuka pula hati pegi jogging di Kompeks Sukan Kudat..Best juga sebab angin yang bertiup nyaman ja..baru lepas hujan kan..adalah 40 minit saya berjogging (most of the time,brisk walking ja)hehe..adalah keluar peluh sikit..kaki pun gatal2 (tanda tak fit dan banyak lemak )huhu..Harap2 lepas ni saya akan lebih rajin pi jogging...hehe..harap2 lah..

Monday, December 7, 2009

Periuk 1K ++

Tadi tengahari, saya sekali lagi mengikuti satu demontrasi masakan yang diadakan di unit sajian. Kali ni,dorang masak kek epal + kek coklat, rendang ayam dan pulut kuning..wow..bersemangat betul si pakar pemakanan ni promote periuk dia..periuk tu nama dia New Holistic Health Cookware..memasak secara sihat..tapi harga..amboii,,mahal oo..terus dia cakap, apalah nilai duit jika dibandingkan dengan nilai kesihatan..hehe..betul gak lah tapi bagi yang berpendapatan sederhana macam i ni, tak berapa nak mampu beli periuk mahal tuuu...di Cosway ada gak hampir2 sama design, fungsi,faedah, tetapi dengan harga yang sangat berpatutan..berbaloi - baloi lagi..yang paling penting, tak sampai 1K pun..hemmm..kesihatan memanglah sangat penting..health is wealth you know..tapi, sebagai pengguna, kita mesti bijak memilih..tetapi ini hanyalah pandangan saya secara peribadi..ada juga orang yang mementingkan harga..high price means high quality..its depend on the money at your wallet la yer..ramai juga lah yang order periuk tu..tak pa lah..saya beli yang kat Cosway pun cukuplah..memasak dengan sihat juga...hehehe

Sunday, December 6, 2009

Minyak Kelapa Dara

Semenjak dua menjak ni, saya seakan obsess dengan minyak kelapa dara. 1 hari kalau tidak minum, mencium baunya, letak di tangan ala2 losyen, memang tidak sah! Ntah la pulak kenapa jadi begini. Atau mungkin minyak itu saya beli dengan wang ringgit saya sendiri dengan harga RM30?mungkin juga....dulu pernah juga kakak saya beli minyak kelapa dara ni. Tapi i buat x layan jer..bau x sedap lah, itu la ini la...macam2 alasan..tapi sekarang?..Siap bawa kat ofis lagi buat bekalan..setiap kali balik dari wad, saya memang akan letak minyak kelapa dara di tangan..oklah..disini, saya mau kongsi sikit tentang khasiat minyak kelapa dara ni..hehe..selamat membaca..

MINYAK KELAPA DARA seribu guna menyimpan seribu rahsia

Pohon kelapa telah dijadikan Tuhan begitu hebat dengan pelbagai fungsi untuk manusia. Setiap bahagian pohon kelapa mempunyai pelbagai kegunaan dari makanan, penjagaan kecantikan hingga kepada perubatan turun temurun. Pohon kelapa telah diiktiraf sebagai suatu pohon yang paling rapat dengan kehidupan manusia seharian.

Sungguhpun demikian, suatu bahagian pohon kelapa seolah-olah dipinggirkan kerana dikhuatirkan membawa mudarat kepada kesihatan manusia. Ianya adalah minyak kelapa. Ini menimbulkan kehairanan bagaimana suatu pohon yang tuhan jadikan begitu mesra guna untuk manusia tetapi minyak nya dikatakan membawa kesan negatif pula.

Sebenarnya minyak kelapa yang dara iaitu minyak kelapa dara yang diproses tanpa menggunakan haba atau kimia menyimpan pelbagai khasiat yang tidak diketahui umum. Kajian keatas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar-pakar negara Barat sejak awal tahun 1930an lagi. Kebanyakan kajian dilakukan keatas penduduk di Kepulauan Pasifik di mana kelapa menjadi sebahagian besar pemakanan harian. Pakar-pakar tersebut merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia. Sebab itulah penduduk Kepulauan Pasifik begitu sihat dan mempunyai kadar berat badan dan ketinggian yang begitu baik. Mereka juga didapati tidak mengalami penyakit kronik seperti jantung atau kanser.

Jadi apakah sebenarnya minyak kelapa dara? Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diproses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan seasli-aslinya. Berbanding dengan minyak kelapa biasa di mana haba dan kimia digunakan sewaktu memproses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya. Selama 40 tahun kempen dan kajian Negara Barat yang menentang penggunaan minyak kelapa secara meluas sebenarnya adalah ditujukan kepada minyak kelapa biasa yang menggunakan haba dan kimia ketika diproses dan bukannya minyak kelapa dara. Minyak kelapa dara sebenarnya amat sukar dicari dipasaran kerana prosesnya yang rumit dan sukar diproses secara komersil dan besar-besaran.

Pada tahun 1966, seorang penyelidik yang merupakan professor farmakologi dari Universiti Michigan telah membuat suatu penemuan besar yang mencungkil rahsia alam yang disimpan oleh minyak kelapa dara. Beliau mendapati bahawa minyak kelapa dara berupaya membunuh virus, bakteria, kulat dan parasit. Cuba anda bayangkan betapa besarnya makna penemuan ini kerana dengan bersifat anti virus, bakteria, kulat dan parasit, minyak kelapa dara berupaya melawan atau menyembuh pelbagai penyakit.

Melihatkan kekuatan sifat minyak kelapa dara, pakar-pakar barat terus mencari kesan-kesan seterusnya yang boleh dilakukan oleh minyak kelapa dara ke atas pelbagai penyakit. Sekiranya berjaya, sudah pasti minyak kelapa dara di anggap sebagai kejadian tuhan yang paling bermakna untuk manusia sejagat.

Kajian-kajian dekad seterusnya telah mendapati bahawa minyak kelapa dara memberi pelbagai kesan positif seperti berikut:


  • 1. meningkat dan memperbaiki sistem pertahanan badan
    2. meningkat kadar metabolisma badan
    3. anti virus, bakteria, kulat dan parasit yang semulajadi
    4. anti oxida semulajadi
    5. meningkat fungsi kelenjar tairoid
    6. melindungi kesan sinaran ultra violet dalam cahaya matahari
    7. tidak meningkatkan kepekatan atau platelet darah
    8. meningkat penghadaman dan penyerapan khasiat makanan
    9. berupaya menurunkan berat badan
    10. meningkat pertumbuhan sel kulit, rambut dan badan manusia
    11. membekal sumber tenaga dengan cepat
    12. melembab dan melembutkan kulit
    13. mengurangkan kesan penuaan dan kedutan pada kulit
    14. mengurangkan kesan keracunan makanan
    15. membakar dan mengurangkan kolesterol dalam badan
    16. menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat
    17. mengurangkan risiko dan kesan penyakit jantung
    18. mengurangkan risiko dan kesan darah tinggi
    19. mengurangkan risiko dan kesan kencing manis
    20. mengurangkan risiko dan kesan demam
    21. mengurangkan risiko dan kesan batuk biasa
    22. mengurangkan risiko dan kesan batuk kering
    23. mengurangkan risiko dan kesan selsema dan resdung
    24. mengurangkan risiko dan kesan demam campak dan cacar air