Sunday, December 6, 2009

Minyak Kelapa Dara

Semenjak dua menjak ni, saya seakan obsess dengan minyak kelapa dara. 1 hari kalau tidak minum, mencium baunya, letak di tangan ala2 losyen, memang tidak sah! Ntah la pulak kenapa jadi begini. Atau mungkin minyak itu saya beli dengan wang ringgit saya sendiri dengan harga RM30?mungkin juga....dulu pernah juga kakak saya beli minyak kelapa dara ni. Tapi i buat x layan jer..bau x sedap lah, itu la ini la...macam2 alasan..tapi sekarang?..Siap bawa kat ofis lagi buat bekalan..setiap kali balik dari wad, saya memang akan letak minyak kelapa dara di tangan..oklah..disini, saya mau kongsi sikit tentang khasiat minyak kelapa dara ni..hehe..selamat membaca..

MINYAK KELAPA DARA seribu guna menyimpan seribu rahsia

Pohon kelapa telah dijadikan Tuhan begitu hebat dengan pelbagai fungsi untuk manusia. Setiap bahagian pohon kelapa mempunyai pelbagai kegunaan dari makanan, penjagaan kecantikan hingga kepada perubatan turun temurun. Pohon kelapa telah diiktiraf sebagai suatu pohon yang paling rapat dengan kehidupan manusia seharian.

Sungguhpun demikian, suatu bahagian pohon kelapa seolah-olah dipinggirkan kerana dikhuatirkan membawa mudarat kepada kesihatan manusia. Ianya adalah minyak kelapa. Ini menimbulkan kehairanan bagaimana suatu pohon yang tuhan jadikan begitu mesra guna untuk manusia tetapi minyak nya dikatakan membawa kesan negatif pula.

Sebenarnya minyak kelapa yang dara iaitu minyak kelapa dara yang diproses tanpa menggunakan haba atau kimia menyimpan pelbagai khasiat yang tidak diketahui umum. Kajian keatas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar-pakar negara Barat sejak awal tahun 1930an lagi. Kebanyakan kajian dilakukan keatas penduduk di Kepulauan Pasifik di mana kelapa menjadi sebahagian besar pemakanan harian. Pakar-pakar tersebut merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia. Sebab itulah penduduk Kepulauan Pasifik begitu sihat dan mempunyai kadar berat badan dan ketinggian yang begitu baik. Mereka juga didapati tidak mengalami penyakit kronik seperti jantung atau kanser.

Jadi apakah sebenarnya minyak kelapa dara? Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diproses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan seasli-aslinya. Berbanding dengan minyak kelapa biasa di mana haba dan kimia digunakan sewaktu memproses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya. Selama 40 tahun kempen dan kajian Negara Barat yang menentang penggunaan minyak kelapa secara meluas sebenarnya adalah ditujukan kepada minyak kelapa biasa yang menggunakan haba dan kimia ketika diproses dan bukannya minyak kelapa dara. Minyak kelapa dara sebenarnya amat sukar dicari dipasaran kerana prosesnya yang rumit dan sukar diproses secara komersil dan besar-besaran.

Pada tahun 1966, seorang penyelidik yang merupakan professor farmakologi dari Universiti Michigan telah membuat suatu penemuan besar yang mencungkil rahsia alam yang disimpan oleh minyak kelapa dara. Beliau mendapati bahawa minyak kelapa dara berupaya membunuh virus, bakteria, kulat dan parasit. Cuba anda bayangkan betapa besarnya makna penemuan ini kerana dengan bersifat anti virus, bakteria, kulat dan parasit, minyak kelapa dara berupaya melawan atau menyembuh pelbagai penyakit.

Melihatkan kekuatan sifat minyak kelapa dara, pakar-pakar barat terus mencari kesan-kesan seterusnya yang boleh dilakukan oleh minyak kelapa dara ke atas pelbagai penyakit. Sekiranya berjaya, sudah pasti minyak kelapa dara di anggap sebagai kejadian tuhan yang paling bermakna untuk manusia sejagat.

Kajian-kajian dekad seterusnya telah mendapati bahawa minyak kelapa dara memberi pelbagai kesan positif seperti berikut:


 • 1. meningkat dan memperbaiki sistem pertahanan badan
  2. meningkat kadar metabolisma badan
  3. anti virus, bakteria, kulat dan parasit yang semulajadi
  4. anti oxida semulajadi
  5. meningkat fungsi kelenjar tairoid
  6. melindungi kesan sinaran ultra violet dalam cahaya matahari
  7. tidak meningkatkan kepekatan atau platelet darah
  8. meningkat penghadaman dan penyerapan khasiat makanan
  9. berupaya menurunkan berat badan
  10. meningkat pertumbuhan sel kulit, rambut dan badan manusia
  11. membekal sumber tenaga dengan cepat
  12. melembab dan melembutkan kulit
  13. mengurangkan kesan penuaan dan kedutan pada kulit
  14. mengurangkan kesan keracunan makanan
  15. membakar dan mengurangkan kolesterol dalam badan
  16. menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat
  17. mengurangkan risiko dan kesan penyakit jantung
  18. mengurangkan risiko dan kesan darah tinggi
  19. mengurangkan risiko dan kesan kencing manis
  20. mengurangkan risiko dan kesan demam
  21. mengurangkan risiko dan kesan batuk biasa
  22. mengurangkan risiko dan kesan batuk kering
  23. mengurangkan risiko dan kesan selsema dan resdung
  24. mengurangkan risiko dan kesan demam campak dan cacar air


4 comments:

windi said...

itulah ngko..kami dok obses ngan bende to ko bleh gelakkan kami..rasain loh..he he..mmg bagus minyak tuh. klu melecurkan, ko sapu jak, gerenti tidak jadi dia melepuh. santik juga latar u nih. tulisan tukar warna putih la..

zie said...

yeah2..udah bole di komentar yerr..hehe

zie said...
This comment has been removed by the author.
Myfrin's story said...

Lawanya background blog kau ni. I kira mau tukar juga latar blo i tu tau, nantilah cari2 dulu yang olumis. Ya, bagus minyak kelapa dara tu. Cantik jak dia meresap di kulit.