Tuesday, December 29, 2009

Azam Tahun Baru dan Kad Kredit

Saya rasa, ramai antara kita yang memiliki kad kredit, termasuk saya lah..haha..Saya mula memiliki kad kredit sejak mula bekerja iaitu 5 tahun yang lalu. Dan sejak itu la membayar kad kredit sudah menjadi rutin bulanan saya..aduh..memang tidak habis2 la..bila hampir2 mau habis, kad kredit tu kena guna balik dan begitulah pusingannya sehingga hari ini. Kalau satu kad, mungkin biasalah tapi kalau lebih dari itu???saya rasa hanya pemegang kad kredit sahaja yang memahami bagaimana pedihnya hati bila monthly statement datang..pelbagai caj dikenakan..kalau baki dibawah 1K mungkin tidak terasa sangat tapi bagaimana jika baki lebih dari itu??
Di tahun baharu yang mulia ini, azam baru adalah dengan menghindari penggunaan kad kredit!! Say NO to credit card!!dan saya juga mengikuti saranan sis sy..ko gunting jak kredit kad ko tu…baru lah dapat disiplin. Hahaha..i try lah sis..sudah saya gunting separuh dari kad kredit saya..tapi tidak semua, in case ada emergency..kan kan..kalau tahun2 yang lalu, azam baharu asyik kasi kurang berat bada ja..tapi tidak kurang2 pun..bertambah, adalah, bagus saya tukar pula tahun ni!2010……here I come….Happy New Year y’all…

2 comments:

windi said...

Good idea!! kasi gunting itu damn kad utang! tp jgn apply kad baru plak.

Myfrin's story said...

Tahun ini, i berazam untuk terus berazam. Buat lawak pulak i ni,hehe..