Thursday, February 25, 2010

Pulau Banggi..

Jom berkenalan dengan Pulau Banggi, Sabah..

Pulau Banggi merupakan pulau kecil yang terletak berdekatan dengan daerah Kudat, Sabah, Malaysia. Keluasan sebesar 440.7 kilometer persegi merupakan pulau yang terbesar di Malaysia , diikuti dengan Pulau Langkawi dan Pulau Pinang.

Pulau Banggi terletak di utara Sabah dan berdekatan dengan Teluk Marudu. Ketinggian tertinggi pulau ini adalah sebuah bukit yang dikenali sebagai Bukit Sibumbung dengan ketinggian 529 meter. Pusat Pentadbiran Pulau Banggi ialah Pekan Karakit dan di Pekan ini ditempatkan Pejabat Daerah Banggi, Rest House, Klinik Kesihatan, Balai Polis, jabatan-jabatan kerajaan, SMK Banggi, Pangkalan Polis PGA dan rumah-rumah penduduk kampung. penduduk Pekan ini dianggarkan 1000 orang.Penduduk utama Pulau Banggi ialah suku kaum Ubian dan Orang Asli "Bonggi". Terdapat juga lain-lain kaum iaitu orang suluk, Kagayan dan Bajau.

Dalam tahun 2003 anggaran penduduknya ialah 20,000. Pulau Sebogoh yang merupakan sebahagian pulau-pulau kecil Pulau Banggi merupakan pulau yang paling hampir dengan sempadan Malaysia-Filipina.

Sebahagian mereka menjadi nelayan dan membina rumah air iaitu rumah bertiang kayu yang dibina di pantai landai lagi cetek.

Cara pergi ke sana: anda boleh menyewa bot laju atau bot pancung dari Teluk Marudu atau dari Kudat.


Hehehe..bukannya apa..rasa excited ckit sebab mau pi pulau ni next week..mau buat volunteer work kunun dengan WWF..wahahaha..dorang ada buat kempen awareness kat salah satu sekolah kat Pulau Banggi..don't remember which school la but it doesn't matter..walaupun dah 5 tahun kat Kudat ni, saya sekali pun belum pernah menjejak kali di pulau Banggi..rasa rugi jugak tidak pergi, manatau, jodoh saya kerja d kudat tidak panjang..huhu..bila lagi kan..?tidah sabar mau pegiii...:-)


Tuesday, February 23, 2010

Hadith for the day ( Keadilan )

Kategori : AKIDAH Akhlak
Tajuk :
Keadilan
Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesungguhnya binasalah orang-orang yang sebelum kamu disebabkan orang-orang atasan apabila mencuri mereka membiarkannya , dan apabila orang lemah mencuri mereka menjatuhkan hukuman ke atasnya.”


Huraian
Pengajaran Hadith:
i) Keadilan hendaklah berlaku dalam semua lapisan masyarakat bermula dari dalam institusi keluarga, masyarakat dan pemerintahan negara.
Ii) Keadilan merupakan punca utama berkembangnya kehidupan yang harmoni, aman dan sejahtera sedangkan kezaliman akan mencetuskan kekacauan, kegelisahan dan huru-hara.
iii) Keadilan hanya akan wujud sekiranya sesuatu itu dijalankan mengikut peraturan dan lunas-lunas Islam di mana Islam menolak perasaan pilih kasih dalam menjalankan hukuman, tetapi mementingkan ketegasan demi menegakkan kebenaran.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia




Saturday, February 20, 2010

10 reasons why EXERCISE is good for your weight


A recent Time magazine article, "Why Exercise Won't Make You Thin," is misleading at best. Exercise is critical to losing weight and maintaining a healthy weight, especially when paired with healthy eating habits. Countless studies, numerous experts who study exercise, and the millions of people who have lost weight all attest to the fact that working out works.

1. Exercise zaps belly fat

Regular moderate to high intensity aerobic exercise has the greatest impact on reducing abdominal fat -- the dangerous fat that increases your risk of diabetes and heart disease.

2. Exercise controls calories

You need to burn more calories than you consume in order to lose weight. Regular exercise uses up excess calories that would otherwise be stored as fat.

3. Exercise keeps lost pounds MIA

Ninety percent of people who have successfully lost weight and kept it off for a year do about an hour of physical activity a day.

4. Exercise boosts metabolism

You'll lose fat when you diet without exercising, but you'll also lose muscle, which means you'll burn fewer calories. The more muscle you have, the higher your metabolism and the more calories you'll burn.

5. Exercise does more than the scale shows

If you gain 3 pounds of lean muscle and lose 4 pounds of fat, you've actually experienced a 7-pound improvement in your body condition, despite the scale only showing 1 pound of weight loss..

6. Exercise curbs emotional eating

Working out has been proven time and time again to help regulate mood, which has a direct effect on people who eat when they're stressed or upset.

7. Exercise creates a healthy chain reaction

Healthy habits tend to cluster together.. When people make positive changes, like getting more exercise, they tend to work on other health improvements as well, such as eating better.

8. Exercise brings on the fun

Rock-climbing is more exciting than eating a celery stick. That's why it's sometimes easier to be active to stay slim than to maintain a strict diet.

9. Exercise stops hunger

People who exercise and diet are actually less hungry than those who only diet, according to at least one study.

10. Exercise ups energy

Regular physical activity increases stamina by boosting your body's production of energy-promoting neurotransmitters. That gives you even more motivation to get moving and shed pounds.

Friday, February 19, 2010

obsessed..

semua mau kurus (healthy )..dimana2 terdengar keluhan tentang kegemukan sendiri..saya gemuk lah, saya boroi lah..macam2 ada..tapi ada usaha untuk mengurangkan berat badan??read my lips..N.O..kadang2 saya naik muak dengar rungutan itu..yang tiada berpenghujung..masing2 seakan berbangga dengan berat badan sendiri..cubalah tukar topik sikit...saya telah kurang 1.25kg!!saya sudah boleh pakai pakaian saiz M..pinggang saya sudah kecil..saya baru habis senaman kardio 1 jam..saya baru balik dari jogging 3 round..and so on...macam ni baru la yang dipanggil "Pencapaian Diutamakan"....dengar tu zie??...i'm sick of all of these...ok..now, set the target..now i;m weighing 59kg...lets do the weigh-in in about 2 weeks time!today is 19/2/2010...remember..the next weigh-in is on : 5 march 2010...on your mark...get set...GOOO!!!

p/s : artikel ini ditujukan teristimewa khas buat tuan punya blog ni :-)

Thursday, February 18, 2010

happy annivessary!!

18 februari 2010..genap 5 tahun saya bertugas di hospital kudat. wahhh...nampaknya saya baru cipta rekod baru!physiotherapist yang paling lama berkhidmat di kudat..dulu, physiotherapist datang silih berganti..sejak dibuka pada tahun 1998, kalau tidak silap, ada 7 orang sudah physitherapist yang datang dan pergi..start wit en.sazalee, pn.zai,pn.matilda,pn.mary magdalena, ms. viola, ms.azie (thats me), pn.shirlen, and mr. dexter...sekarang tinggal saya dan dexter lagi..masing2 sudah isi borang transfer..hahaha...siapa yang dlu choww yer?...haha..i need some changes!new environment...new horizon....happy 5th annivessary zie!

Wednesday, February 17, 2010

bad habit

aduhai..balik rumah ja,terus menghadap depan laptop.surfing internet..bila la mau berubah ni..konon2, lepas balik rumah terus mau exercise..at least half an hour ka...janji tinggal janji...wahai empunya blog...insaflahhhh....pigi la buat senaman sikit..cakap mau lose weight...emmmmm...

Sunday, February 14, 2010

Gong xi fa chai..

Selamat menyambut tahun baharu cina kepada semua la yang berbangsa cina..tahun ni unit kami kurang mendapat limau mandarin free..hehe..tahun lalu yang lumayannn..sebabnya ramai pesakit cina datang..haha..bukan rasuah ok..oh ya..selain tahun baharu, hari ni,14 februari juga adalah hari valentine's kunun..happy birthday to my kawan lama..nama dia c haddy..lost contact dah kami..mungkin anak dia pun dah 2-3 orang..
cerita pasal valentine's day ni..emmm..saya tidak pernah,tidak ingin dan tiada niat pun mau sambut ka, apa ka..apapun, masing2 punya pilihan la kan?..teringat pula cerita housemate saya, c dr.anjeline..temujanji pesakit dia ni, ngam2 14 februari terus pesakit tu tanya..doktor, 14 februari ni bukan cuti ka?..wahh..kalau valentine's day cuti, bayangkan april fool's pun cuti..wakaka..emm ada2 ja kan..
apapun, cuti umum kali ni agak panjang..masuk hujung minggu, 4 hari cuti..wauu..lamanya..oklah..babai..

Thursday, February 11, 2010

ntahlah..

Hemmm..kali ni mau guna bahasa rojak lah..bahasa pasar gitu..hehe..sebenarnya ada bah satu cerita ni. Baru ja terjadi tadi petang..alkisah, datang la seorang amai (pakcik) ke unit kami.dia bawa referral untuk sakit belakang..mula2 okey ja dia becakap..lama2 makin berapi2 pula..tiba2 lagi dia cerita, 'saya ni bukan gila bah!tapi gaya nurse tu yang bikin saya marah!telampau educated kali bah!saya pun ada otak fikir bah!"...aikk..apahal ni pacik?hangin tiba2..rupa2nya dia dulu ni, pernah kena admit di hospital mesra bukit padang..nda tanya pun pacik!huhuhu..sebabnya, dia umban (baling) tin susu kearah seorang nurse sampai berdarah leher nurse tu..amboi2x..marah betul konon pakcik tu.."anak saya di KL baru meninggal, anak saya satu lagi mau kawin,nda dapat postpone(speaking amai ni), saya mau balik rumah tapi kena marah pula..tu nurse bilang, pakcik,ko tu sudah tua,bukan budak2 lagi,nda payah lah kami mau kasi tau apa yang perlu ko buat,..terus saya marah lah,dorang tidak faham situasi saya, saya ambil tin terus saya umban,biarlah dia sana..kalau ada kayu dekat2,berani saya umban dia tu"...amboiii..berapi2 cakapan pakcik tu..langsung tidak rasa apa2..bangga adalah, sebab berjaya 'mengajar' nurse tadi..terus pakcik tu masuk hospital mesra sama kena soal siasat dia balai..dalam hati saya (padan muka ko pakcik)hehehe..tapi kunun kami ketawa jak sambil menjeling antara satu sama lain..berharap pakcik tu segera beredar lepas dapat appointment dia..

lepas ja pakcik tu beredar, kami semua mengusik2 pasal pakcik tu...nahh jagalah kamu..layan pakcik tu bagus2 arr..nanti ada karang kena umban oleh dia..hahaha..terus student saya pun mengusik...miss,hati2 miss nanti bila pakcik tu datang ar..kasi tapuk semua benda2 keras, kasi tinggal yang lembut2 ja..supaya teda dia bikin umban..hahahaha..ketawa lagi kami..aduii pakcik..memanglah nda patut nurse tu cakap begitu tapi lagi tidak patut dia cederakan nurse tu..bukan juga dia kena pukul,kena kasar..kena laser ja..so jangan lah berkasar sampai mendatangkan kecederaan..tidak patut betul...emmm..minggu depan pakcik tu datang lagi..sedia2 la..hehehehe

Wednesday, February 3, 2010

saja2..

i took this simple funny story from my Reader's Digest magezine..hope u like it as well as i do..

My friend is a botox junkie - she can't stop getting the injections. But surprisingly, when i reminded her to go get her flu shot, she shuddered. 'i hate needles' she said..I had a solution : 'just pretend it will make your arm look younger' (linda lange)

there's a lot more i want to share but unfortunately i kind of lazy to type it...heheh..well, all i want to say is, i don't regret subscribing all those magezine..in fact, i can't wait to get my magezines every week.. :-)