Saturday, January 23, 2016

Apa itu 'Gangrene'

Hi semua..pernah dengar tak perkatann 'gangrene' ni?kalau tidak,jom kita tengok apa maksud dia..

Gangrene is a condition that occurs when body tissue dies. It is caused by a loss of blood supply due to an underlying illness, injury, and/or infection. Fingers, toes, and limbs are most often affected, but gangrene can also occur inside the body, damaging organs and muscles. There are different types of gangrene and all require immediate medical attention.

Gangrene Causes

Blood plays a very important role in your health. Not only does it transport oxygen and nutrients throughout your body to feed cells, it delivers disease-fighting antibodies that protect your body from infection. When blood cannot travel freely throughout the body, your cells cannot survive, infection can develop, and tissue can die from gangrene. Any condition that affects blood flow increases your risk of gangrene, including:

Gangrene Treatments

Treatment for gangrene involves removing the dead tissue, treating and preventing the spread of infection, and treating the condition that caused gangrene to develop. The sooner you receive treatment, the better your chance of recovery. 
furthur reading : http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/gangrene-causes-symptoms-treatments?page=2

Haaa...bahaya kan gangrene ni..rawatan dia,potong bahagian yang terjejas sahaja..kalau tidak, jangkitan akan merebak ke bahagian yang lain dan paling teruk boleh jadi jangkitan kuman dalam darah..boleh membawa maut kalau tidak dirawat..Oklah..hairan kan kenapa saya cerita pasal gangrene ni..xlah..just mau share pengalaman semasa admit kat Emergency dept beberapa bulan yang lalu...kat sebelah katil saya tu,ada seorang wanita yang jari dia dah hitam..kira gangrene lah..asalnya tangan dia kena buat operation kecil untuk membuang nanah..maybe sebab ada infection lah tapi diorang tak buat 'dressing/cuci luka kat pusat kesihatan/hosp/klinik 1malaysia..just buat sendiri2 kat rumah, cuci pakai air suam ja...hemmm..alasannya,susah mau pegi klinik 1malaysia..buat sendiri lagi bagus..kot...the worst part was, wanita tu penghidap kencing manis..jadi luka mmg lambat sembuh lah...
dr.Ortho : pn., jari puan sudah hitam, sel2 sudah mati dan sudah tidak dapat diselamatkan..kami terpaksa potong jari puan untuk mengelakkan jangkitan yang lebih teruk di tempat lain.blablabla(dr. tu pun terangkan kepada family member yang keadaan wanita itu agak tidak baik kerana telah demam dan lemah seluruh badan)
family member:...krik..krik..krik..(berbincang sesama sendiri)..potong?kita tunggu dulu bah mana tau bagus juga nanti..
family member : Doktor, macamna kalau tulang dia masih bagus?boleh diselamatkan lagi ka jari dia ni?
dr.ortho : krik..krik..speechless..(still explaining to the family member of her current situation)

Inilah salah satu contoh ragam pesakit di hospital..kadang2 mereka cuma hanya mahu dengar apa yang mereka mahu sahaja..kalau doktor nasihat itu ini, mereka akan menyangkal dan keluarlah teori2 yang tidak masuk akal..jangan lupa ya..doktor belajar berapa tahun dan mereka pakar dengan tugasan mereka. zaman sekarang ni,ramai yang berlagak seolah2 lebih tahu dari doktor hanya berdasarkan menonton rancangan2 bergenre perubatan dan google kat internet..sebenarnya fisioterapi pun macam ini..pesakit yang pandai2 request mau guna mesin itu ini hanya kerana rakan mereka menggunakan mesin tersebut..sedangkan kondisi mereka jauh berbeza dan begitu juga dengan rawatan...emmm..cabarannnnn...walaupun berbuih2 sudah explain namun yalah...manusia...apapun, mari kita majukan diri dan hopefully dapat maintain sikap positif all the time...chawww
family member : (masih berbincang and bargaining with the doctors)

Tuesday, January 19, 2016

Demam Denggi

Apa itu demam denggi?Tahukah anda bahawa tiada ubat-ubatan khusus yang boleh merawat Demam Denggi?dan tahu kah anda bahawa Demam Denggi ini boleh membawa maut???jangan main2 dengan denggi ya kawan2..jom mari kita tambah sedikit pengetahuan tentang demam denggi ini..

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.
Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).
Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya.
Bagaimanakah untuk mengetahui saya berkemungkinan menghidap demam denggi?
Pesakit akan mengalami tanda-tanda dan gejala selepas 5-6 hari gigitan nyamuk seperti:
  • Demam panas
  • Sakit kepala
  • Sakit tulang belakang
  • Sakit sendi-sendi
  • Loya dan muntah-muntah
  • Sakit biji mata
  • Ruam
Apakah yang akan terjadi sekiranya saya tidak mendapatkan rawatan?
Demam denggi terdiri daripada demam denggi biasa atau demam denggi berdarah yang boleh membawa maut.
Demam denggi berdarah mempunyai tanda-tanda di atas dan juga pendarahan seperti:
  • Mudah lebam
  • Pendarahan di bawah kulit, pada hidung atau gusi
  • Ia boleh diikuti dengan pendarahan seluruh badan yang juga membawa maut
Apakah rawatan untuk demam denggi?
Masih tiada rawatan khas untuk demam denggi. Pesakit yang mengalami tanda-tanda dan menunjukkan gejala-gejala demam denggi hendaklah mendapatkan rawatan segera. Pesakit akan diberikan ubat demam dan dinasihatkan berehat serta digalakkan minum air. Pesakit akan dimasukkan ke dalam wad sekiranya disyaki menghidap demam denggi berdarah.
Apakah perlu saya lakukan untuk mencegah demam denggi?
Terdapat pelbagai jenis cara untuk mencegah demam denggi :
  1. Memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk
    • Membuang bekas yang boleh menakung air
    • Pastikan tangki air, bekas tadahan hujan seharusnya ditutup
    • Pastikan pasu-pasu bunga dan bekas tadahan dibuang airnya sekurang-kurangnya seminggu sekali
    • Pastikan saliran atap sentiasa mengalir
    • Membela ikan di dalam kolam ikan untuk mengurangkan jentik-jentik
  2. Menggunakan semburan serangga untuk membunuh nyamuk
  3. Mengambil langkah-langkah melindungi diri untuk mengelakkan gigitan nyamuk seperti
    • Pastikan tingkap dan pintu sentiasa ditutup
    • Sapukan ubat penghalau nyamuk pada anggota terdedah kepada gigitan nyamuk
    • Memakai baju berwarna cerah dan berlengan panjang dan seluar panjang sewaktu keluar rumah
    • Pasangkan ubat lingkaran nyamuk dan ubat nyamuk elektrik di kawasan tertutup
Ingat....lindungi diri anda dan keluarga anda dari gigitan nyamuk aedes!!

A little girl and a hijab story

Hi everyone..apa khabar?semoga sihat hendaknya ya..saya, rutin harian berjalan macam biasa..awal pagi pergi kerja dan balik petangnya..biasalah kan?tapi pagi ini saya terdengar satu perbualan diantara seorang anak gadis kecil yang hendak ke sekolah dan ibunya didalam lif..semasa masuk ke dalam lif itu, hanya kami bertiga sahaja tiba2 c gadis cilik itu bersuara.

Little girl with hijab : Mak,kenapa mama hantar saya (ke sekolah ) mama tidak pakai tudung?
mum: Yalah..mama kan tidak pakai tudung (awkward)
Little girl with hijab: Jadi, mama pakai tudung masa hari raya ja lah?
mum: iya...
me:krik...krik...

wah..mum is so sincere..hehe..apapun,kids nowadays are getting cleverer..melalui pemerhatian sahaja,mereka boleh came up with soalan yang kita sendiri tidak boleh jangka..anyway, this little girl with hijab is so cute..hopefully mum tidak hanya pakai tudung semasa hari raya saja ya?hihi..bye for now

Wednesday, January 13, 2016

Taman Bombon Kg. Takulung, Kota Belud

Hi semua..apa khabar??for me, so far, emmm..of courselah lebih baik dari tahun 2015 kan?hopefully InshaAllah..oklah straight to the point, hari ini saya nak bercerita tentang satu tempat yang aman damai dan jauh dari pembangunan dan pencemaran..opppsss...jauh dari pembangunan tu yang 'mahal'..tapi it's ok..kampung sahaja yang jauh dari pembangunan tetapi masyarakat dan penduduk setempat sudah jauh kehadapan dan boleh dikatakan ramai yang sudah berjaya dalam bidang masing-masing..proud of them!..ok..rasanya saya pernah masukkan entry pasal kampung Takulung ni back in year 2009 dibawah label : Kg Takulung...feel free to tgk balik entry i 6 tahun yang lalu tu yer..hihi..ok let's talk abaout Taman Bombon Kg Takulung, Kota Belud ni..yang ini saya copy paste dari introduction Taman Bombon ini ya..

 Taman Bombon Kg. Takulung, Kota Belud, kini dibuka kepada semua pengunjung untuk merasai sendiri pengalaman secara dekat dengan memberi makan ikan-ikan sungai yang liar tapi sangat jinak hingga boleh dipegang dengan tangan. Terdapat lebih daripada 10 jenis ikan air tawar yang hidup di dalam sungai ini. Kelah antara spesis ikan yang sangat jinak yang juga dikenali dengan nama Sada-sada dalam bahasa suku kaum Dusun kampung ini. Sebagaimana uniknya nama tempat ini, begitu juga dengan kekayaan flora dan fauna yang terdapat di sini. Jika bernasib baik dan memerhati dengan teliti, ada pelbagai jenis burung yang cantik-cantik dan jarang didapati di kawasan lain, apa tak lagi jika mempunyai teropong sendiri, berbahagialah bagi sang pencinta burung dan unggas. Terletak kira-kira 35KM dari pekan Kota Belud, ianya menjadi satu lagi tempat tarikan bagi daerah ini. Bagi mereka yg gemar meneroka tempat baru dan kehidupan kampung yang jauh daripada kesibukan kota, disarankan agar mengunjungi tempat ini. Disamping berpeluang memberi makan ikan-ikan yang jinak, pengunjung juga boleh bermandi-manda, berpiknik dan berBBQ di kawasan yang dikhaskan. Jika anda gemarkan aktiviti lasak, anda digalakkan membawa kelengkapan meredah hutan dan bukit berhampiran ditemani malim hutan kami. Tapak mendirikan khemah untuk bermalam ada disediakan dalam kadar sewa yang berpatutan. Untuk sampai ke tempat ini, penggunaan pacuan 4 roda amat digalakkan, dengan menikmati pemandangan indah bukit-bukau yg kehijauan, berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu yang tersergam megah nun jauh menghiasi panorama.

  In English version pula 

Taman Bombon Kg. Takulung is now open for visitors to experience the excitement of feeding wild but tame fresh water fish close up and personal. There are more than 10 species of fish you will get to know with. The most friendly one called Kelah in bahasa, Sada-sada in local dialect. Not to mention our vast flora and fauna, if you are lucky and observant enough, you will find many beautiful and rare bird species passing by, binoculars are bestfriend for bird lovers. Located just under 35KM from Kota Belud Town, this add up to the list of 'place to go/visit' in the district. Those who enjoy exploring new places and kampung life, this place is recommended to go. Apart from feeding the fish, you also can do swimming, picnic & BBQ on the gazetted zone. If you are adventurous, you are welcome to conquer nearby hills with our local guide. Easily accessible, preferably by 4WD, enjoy the spectacular scenery along the way - The amazing hills and the majestic Mt. Kinabalu seen clearly from afar is just breathtakingly beautiful.

 wowwowowow...how about it?sounds interesting right???kalau mahukan info yang lebih lanjut, terus sahaja ke page facebook https://www.facebook.com/TakulungTamanBombonTaggal/ dan jangan lupa untuk likes fan page itu ya..let's support our local product...see you there....

Sunday, January 10, 2016

Tenosynovitis during Pregnancy

Hi everyone..saya rasa agak belum terlambat saya ucapkan Selamat Tahun Baharu 2016 kepada semua..apa khabar anda disanaaaa???saya kat sini, syukur Alhamdulillah..i'm on my second trimester in pregnancy already..syukur Alhamdulillah..kesihatan pun sudah agak baik..no more morning sickness..no more fatigue and tiredness..tapi masalah baru lah pulak yang muncul...yeahh..saya diserang dengan sakit tangan yang agak menganggu aktiviti harian dan pekerjaan harian..saya rasa kondisi ini agak biasa bagi wanita yang mengandung..and yes..sy telah mengalami satu kondisi yang dipanggil De Quervain's Tenosynovitis...apa tu?jom kita cerita2 pasal kondisi ini ya.. artikel ni sy copy paste dari http://brochures.mater.org.au/home/brochures/mater-mothers-hospital/pregnancy-thumb-and-wrist-pain ..klau mahu tau lebih lanjut,bolehlah ke website ini.. In De Quervain's tenosynovitis, the covering of the tendons on the thumb side of the wrist becomes inflamed or swollen, restricting the tendons' movement. The result is discomfort and pain at the base of the thumb and wrist every time you turn your wrist, grasp anything or make a fist. It is suspected that retention of fluid during pregnancy initially causes this problem, and symptoms generally start quite mild. It is frequently aggravated by activities of infant care and housework causing it to linger and, often, make it worse. In some cases it can be so painful that hand movements are restricted. Improvement usually occurs with conservative management, and it is best to see a physiotherapist early on to commence treatment. It is rare for this condition to require surgical or other medical management. Signs and symptoms •Pain, tenderness and swelling at base of the thumb and wrist. •Pain that may radiate up your forearm. •Pain when you turn your wrist, grasp or make a fist which can lead to difficulties with picking up your baby, or holding your baby to settle. •Difficulties picking up objects where thumb pressure is required e.g. picking up a plate of food. •Gardening, knitting and cooking e.g. peeling, stirring. What can I do about it? Rest This is the most effective treatment so try to avoid using your hands and wrists when you can. Splint This is often recommended, to immobilise your thumb/wrist, and help rest your tendons. This can be fitted and purchased from the physiotherapy department or an individual splint can be made by the occupational therapy department. Modify your activities •Avoid repetitive movements and sustained positions ◦Carry things with a shoulder bag or over your forearms, not your hands ◦Avoid over-gripping when using equipment. •Breastfeeding position ◦After your baby is born, try to use pillows to take the baby's weight off your hands when feeding or cuddling. ◦Do not use your hand to support your baby's head; use your forearm instead. •Housework and daily activities ◦Ask for help with food preparation, especially when using knives, etc. Remember you can buy pre-cut, pre-washed fruits and vegetables. ◦When brushing your teeth or your hair, try to move from your elbow instead of from your wrist. Massage •Gentle massage might help ease some of the pain. Use your thumb to gently rub the upper half of your other forearm where the muscles are. You can do this as often as you need. •If massage helps, ask your support person to do this for you, to help rest your hands. Contrast bathing •Set up two bowls; fill one with very warm (NOT scalding) water and one with iced water. Bathe your hand/wrist in one bowl for about 30 seconds, then in the other for 30 seconds. Alternate between the two bowls for three minutes and finish with the cold water. •This can be done as often as you need to relieve symptoms. Pain relief medications Check with your pharmacist or doctor about pain relief. If you are pregnant or breastfeeding or have a medical condition talk to your pharmacist or doctor before taking any medication, even herbal remedies. Exercises Different women find different remedies helpful. Try the following hand exercises, but do NOT continue if symptoms become worse: •Hold your fingers stretched out as far as possible for a few seconds and then relax. •Make a fist and then straighten out your fingers. •Move your hands slowly up and down, from side to side, and round in a circle. Your physiotherapist can prescribe further exercise (strengthening and mobility, nerve and tendon glides) and sometimes electrotherapy (e.g. ultrasound) if required. Since I am a physiotherapist myself...terpaksalah buat rawatan sendiri..hukhukhuk...harap2 tangan saya ni cepat lah sembuh..amin...ok guys..that's all for today...hope everything is well for me and all of you..see ya