Saturday, January 23, 2016

Apa itu 'Gangrene'

Hi semua..pernah dengar tak perkatann 'gangrene' ni?kalau tidak,jom kita tengok apa maksud dia..

Gangrene is a condition that occurs when body tissue dies. It is caused by a loss of blood supply due to an underlying illness, injury, and/or infection. Fingers, toes, and limbs are most often affected, but gangrene can also occur inside the body, damaging organs and muscles. There are different types of gangrene and all require immediate medical attention.

Gangrene Causes

Blood plays a very important role in your health. Not only does it transport oxygen and nutrients throughout your body to feed cells, it delivers disease-fighting antibodies that protect your body from infection. When blood cannot travel freely throughout the body, your cells cannot survive, infection can develop, and tissue can die from gangrene. Any condition that affects blood flow increases your risk of gangrene, including:

Gangrene Treatments

Treatment for gangrene involves removing the dead tissue, treating and preventing the spread of infection, and treating the condition that caused gangrene to develop. The sooner you receive treatment, the better your chance of recovery. 
furthur reading : http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/gangrene-causes-symptoms-treatments?page=2

Haaa...bahaya kan gangrene ni..rawatan dia,potong bahagian yang terjejas sahaja..kalau tidak, jangkitan akan merebak ke bahagian yang lain dan paling teruk boleh jadi jangkitan kuman dalam darah..boleh membawa maut kalau tidak dirawat..Oklah..hairan kan kenapa saya cerita pasal gangrene ni..xlah..just mau share pengalaman semasa admit kat Emergency dept beberapa bulan yang lalu...kat sebelah katil saya tu,ada seorang wanita yang jari dia dah hitam..kira gangrene lah..asalnya tangan dia kena buat operation kecil untuk membuang nanah..maybe sebab ada infection lah tapi diorang tak buat 'dressing/cuci luka kat pusat kesihatan/hosp/klinik 1malaysia..just buat sendiri2 kat rumah, cuci pakai air suam ja...hemmm..alasannya,susah mau pegi klinik 1malaysia..buat sendiri lagi bagus..kot...the worst part was, wanita tu penghidap kencing manis..jadi luka mmg lambat sembuh lah...
dr.Ortho : pn., jari puan sudah hitam, sel2 sudah mati dan sudah tidak dapat diselamatkan..kami terpaksa potong jari puan untuk mengelakkan jangkitan yang lebih teruk di tempat lain.blablabla(dr. tu pun terangkan kepada family member yang keadaan wanita itu agak tidak baik kerana telah demam dan lemah seluruh badan)
family member:...krik..krik..krik..(berbincang sesama sendiri)..potong?kita tunggu dulu bah mana tau bagus juga nanti..
family member : Doktor, macamna kalau tulang dia masih bagus?boleh diselamatkan lagi ka jari dia ni?
dr.ortho : krik..krik..speechless..(still explaining to the family member of her current situation)

Inilah salah satu contoh ragam pesakit di hospital..kadang2 mereka cuma hanya mahu dengar apa yang mereka mahu sahaja..kalau doktor nasihat itu ini, mereka akan menyangkal dan keluarlah teori2 yang tidak masuk akal..jangan lupa ya..doktor belajar berapa tahun dan mereka pakar dengan tugasan mereka. zaman sekarang ni,ramai yang berlagak seolah2 lebih tahu dari doktor hanya berdasarkan menonton rancangan2 bergenre perubatan dan google kat internet..sebenarnya fisioterapi pun macam ini..pesakit yang pandai2 request mau guna mesin itu ini hanya kerana rakan mereka menggunakan mesin tersebut..sedangkan kondisi mereka jauh berbeza dan begitu juga dengan rawatan...emmm..cabarannnnn...walaupun berbuih2 sudah explain namun yalah...manusia...apapun, mari kita majukan diri dan hopefully dapat maintain sikap positif all the time...chawww
family member : (masih berbincang and bargaining with the doctors)

2 comments:

windi said...

hahaha..lucu jg baca krik krik krik tu..

SITI SALIZA MOHD SACHARI said...

Mak saya alami gangrene juga, mmg sedih bila doctor kte kne potong, tapi tu lbh baik dari dibiarkan. Sememangnya dr muda kan kite kne jaga kesihatan. 😉