Saturday, September 26, 2009

Back Rehabilitation


Approximately 8 out of 10 people will experience the symptoms of back pain at least one time in their life. Bed rest used to be recommended immediately after a back injury, however this is no longer recommended. Now it is suggested that you resume your daily activities as soon as possible after an injury. A few weeks later, gentle stretching and strengthening of the back muscles is recommended.

A comprehensive back rehabilitation program should consist of both stretching as well as strengthening. The abdominal muscles should also be included as they play an important role in back rehabilitation by assisting in stabilization of the spine. The following exercises should be included to comprise a well rounded back rehabilitation program.

Stretches

Back Extension:
1) Lie on your stomach
2) Prop yourself up on your elbows extending your back
3) Start straightening your elbows, further extending your back
4) Continue straightening your elbows until a gentle stretch is felt
5) Hold for 15 seconds
6) Return to the starting position
7) Repeat 10 more times

Cat Stretch:
1) Get down on the floor on your hands and knees
2) Push your back up towards the ceiling (like a cat arching it's back)
3) Continue arching until you feel a gentle stretch in your back
4) Hold for 15 seconds
5) Return to the starting position
6) Repeat 10 more times

Hip Rolls:
1) Lie on your back with your knees bent and feet flat on the floor
2) Turn your head to the left as you relax and let your knees fall down to the floor on the right side by rotating your trunk
3) Hold for a count of five
4) Return to starting position
5) Turn your head to the right as you relax and let your knees fall down to the floor on the left side by rotating your trunk
6) Hold for a count of five
7) Repeat 10 more times

Strengthening:

Core Exercise:
1)Position yourself on all fours, with your hands and legs supporting you on the floor
2)Slowly extend your left leg straight behind you
3)Make sure that your back remains straight and parallel to the floor
4)Hold this position for 5 to 10 seconds
5)Repeat using the opposite leg

Leg Raises:
1)Lie on your back
2)Bend your knees to 15 degrees
3)Contract your abdominal muscles to lift your feet off the floor in an arc like motion above your head
4)Slowly (in the same arc like motion) return your legs/feet to the floor
5)Repeat 10 more times

Sit Ups:
1)Lie on your back
2)Bend your knees to a comfortable position
3)Lock your fingers behind your head
4)Curl your head, shoulders, upper and lower back off the floor - no more than six inches
5)Hold this position for 5 seconds
6)Slowly return to starting position
7)Repeat 10 more times

As always, discuss starting any rehabilitation program with your physician. If any activity causes more pain, stop the exercise immediately. The exercises should be performed three times per day.

For further info, visit http://physicaltherapy.about.com/od/backpain/a/backrehab.htm..tq

Thursday, September 24, 2009

Reunion..




Hello everybody..Hari ini, sebaik sahaja aku membuka facebook ku, ada massege dari azra, bestfriendku semasa masih belajar di Kolej PTPL 8 tahun yang lalu..zie, kenapa tidak datang ke rumah?..Oh..baru aku teringat, Azra menjemputku untuk menghadiri rumah terbuka keluarganya kelmarin..Alamak, sorry azra..tidak terpergi pula..Rasa bersalah juga tidak pergi sebab sebelum raya lagi, memang ada plan mahu beraya ke rumahnya, lagipun kami dah lama tidak bersua muka. Kira-kira 7 tahun!wow..lama dah tu..akhirnya aku membuat keputusan untuk pergi kerumahnya keesokkan harinya bersama seorang lagi rakan karib kami di PTPL, Melissa.

Sebenarnya, sebelum melanjutkan pengajian di Kolej Fisioterapi, aku sebenarnya sedang belajar di Kolej PTPL di Sembulan, dan mengambil kursus Diploma Teknologi Maklumat. Aku cuma sempat menghabiskan 1 semester sahaja kerana akhirnya berjaya mendapat tempat di Kolej Fisioterapi. Sepanjang 1 semester di Kolej PTPL, aku berjumpa dengan ramai kawan-kawan yang sekepala dan baik hati..Antara geng ku yang paling kamceng ialah Azarawati, Melissa, Jacqueline, Haddy, Stanley dan ramai lagi lah..Selepas sahaja berpindah ke KL, aku sudah tidak bertemu dengan rakan-rakan ku..cuma sekali lah, masa aku bercuti semester pertama, pada tahun 2002. Selepas itu..........semua mengambil haluan masing-masing. Baru-baru ini sahaja kami ber'contact' semula. Itupun melalui facebook..Uiihh..nasib baik ada facebook, terjumpa juga dengan kawan-kawan lama.

Apabila bersua muka kembali dengan Azra dan Melissa, of course lah, bentuk fizikal kami memang berubah habis! semua out of shape..huhuhu..yalah, umur pun dah meningkat. Dulu, kami semua muda remaja lagi. masih kurus youu...Dulu semasa berpisah, aku baru menginjak usia 19 tahun, sekarang sudah berumur 27 tahun! azra pun baru saja menamatkan zaman bujangnya pada bulan Jun yang lalu. I'm so happy for her! Namun ada juga yang tidak berubah. Keakraban kami..walaupun sudah 7 tahun tidak bertemu, kami tetap akrab seperti dulu-dulu. Cuma bila bercerita tentang hal-hal yang lalu, aku ada sedikit lost memory daa..contohnya bila mereka menanya, ko ingat lagi ka sipolan dan sipolan?ada juga yang aku terlupa..

Apapun, i'm so happy sebab bertemu kembali dengan rakan-rakan ku. Dulu sewaktu kami mula berkawan, kami masih muda, masih bertungkus lumus menimba ilmu sebagai bekalan dimasa hadapan. Orang cakap, masa depan time tu masih kabur..blur2 lagi..sekarang masing-masing telah mempunyai karier. Dulu, kalau hendak ke Centre Point, kami menaiki bas, sekarang menaiki kenderaan sendiri. Dulu kami semua slim-slim, selalu memasak dirumah sebab mahu berjimat, sekarang kami chubby2 sudah.huhuhu..makan pun selalu di fast food, sushi konon..emm...7 tahun...satu tempoh yang lama..namun, aku rasa macam baru kelmarin berkenalan dengan mereka..Terlalu banyak kenangan manis sewaktu kami sama2 belajar di PTPL...Oklah..mungkin sampai sini sahaja untuk kali ini...jumpa lagi di entri akan datang ya?

Tuesday, September 22, 2009

Jipal oh Jipal


Hello Everybody...Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin..Di ruangan kali ini, aku ingin berkongsi cerita tentang seseorang yang bernama Jipal. Beliau ni bukan orang lain dalam family kami. Menurut mama, moyang c Jipal ngan nenek kami ni bersepupu..jadi kami dengan bapa c Jipal ni 3rd kazen la..C Jipal pula pangkat anak buah..err..begitu ka tu?anyway, apapun, secara ringkasnya, dia ni saudara kami juga lah..Kalau mau tau, gambar di atas tu, yang memakai baju hijau dan memegang crutches, dialah Jipal!...

Dia ni antara penghidap penyakit Talasemia Major di Kota Belud. Adik bongsu ku Abd. Malik @ Nanak ( juga penghidap Talasemia Major ) selalu mengajaknya lepak2 di rumah selepas atau sebelum discaj dari wad..Dia sekarang ni tidak dapat berjalan seperti biasa kerana dia tidak dapat meluruskan kembali sendi lututnya selepas pembedahan lutut kira2 tahun yang lalu. aku ada juga bertanya kepada Nanak, kenapa tidak buat sessi fisioterapi? Adikku menjawab, semua sudah putus asa kepad c Jipal ni?puncanya, c Jipal menolak untuk melakukan sessi terapi..Sebaik sahaja kakinya digerakkaan, dia akan menangis dan merajuk serta membawa diri..bila sahaja bermula sessi terapi, dia akan memberikan pelbagai alasan, esok lah, nanti la, bagus lagi saya begini lah, minta dibelikan laptop dula la..macam2 lagi lah....sampai sekarang dimana kurasakan lututnya sudah mengalami contracture dan otot2 pehanya semua sudah wasting..mengecut...

Aku terfikir sejenak..kenapa perlu diikutkan sangat karenahnya?kenapa tidak paksa sahaja?kenapa tidak bertegas?kenapa kenapa dan kenapa? Sebagai seorang ahli fisioterapi, saya amat kesal perkara sebegini terjadi kepada Jipal..This is not the way it supposed to be..

Bagiku, sinilah perlunya dan pentingnya mewujudkan sedikit jurang antara terapis dan pesakit..mungkin dia agak manja dengan terapisnya..atau rapat dengan terapisnya..sebab tu dia berani memberikan alasan itu ini..Bagi terapis pula, disinilah gunanya pendidikan psikologi yang telah dibekalkan semasa dalam pengajian...gunakan pendekatan yang sebaik2nya unuk memujuk pesakit seperti c Jipal ni..emm..Teringat pula kisah adik bongsu ku..dia juga pernah menjalani pembedahan yang sama seperti c Jipal. Sebaik sahaja discaj dari wad, kami terus sahaja memulakan sessi fisioterapi..masa tu, lututnya masih berbalut2 lagi..Early rehabilitation is the best! Sebaik sahaja dirujuk kepada fisioterapi HKB, lutut c Nanak sudah ok.Full range of motion in knee flexion and extension...

Apapun, c Jipal ni adalah contoh cabaran dalam bidang kerjaya ku..bukan semua pesakit sanggup untuk merasa sakit semasa sessi terapi dan bukan semua pesakit complient dengan sessi terapi...Jipal oh Jipal..harap2 ko terbuka la hati untuk kasi exercise ko punya lutul arr..
Bye for now..

Kampung Takulung







Hello everybody..Belum terlambat rasanya ucapan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin..Dikesempatan ini, saya ingin menyusun 10 jari memohon maaf seandainya ada terkasar bahasa sepanjang penulisan blog saya ini..

Diruangan kali ini, aku ingin berkongsi sedikit cerita tentang sebuah kampung yang telah aku lawati baru - baru ini..Hehehe..bukan kampung orang orang lain..kampung aku juga bah! Kampung Takulung, Kota Belud. Sebenarnya ramai juga warga Kota Belud yang tidak tahu kedudukan kampung ni..yalah, sudahlah agak jauh dari pekan, jalan raya pun, boleh tahan adventurous nya..cuma sekarang jalan raya menuju ke kampung tu sudah baik kerana telah di aspalt..tapi belum siap 100 peratus..jalan raya dari kampung Lasau Podi ke Kampung Takulung..Ya ampunnn....Dmax putih adikku yang 4wd tu pun ' terbatuk-batuk..'nasib baik lah skill pemanduanku ini, ehemm..boleh tahan juga lah..( tapuji )tapi penat la..dah la tu..time puasa pulak..Tapi tak apa, aku, bapa dan mama ke kampung dengan misi yang tersendiri..iaitu menyampaikan sedekah kain2/baju2 terpakai kepada mualaf2 di Kampung Takulung dan Bolobog. Satu program usahasama antara YADIM dan USIA..Kesian bapa..sudahlah kurang sihat, diberi mandat untuk menyampaikan kain2 tu pulak..Tapi aku kenal dengan bapa ku..mustahil dia akan menolak. Ya seja kalau Atia'(bapa)...

Kain-kain dan baju-baju itu adalah sumbangan dari orang perseorangan. Terima kasih kepada Pn. manis Bariku ( makcik ku ) serta keluarga, Pn. Maimun serta keluarga ( mySis )dan Pn Jauyah ( mySis )kerana sudi menyumbangkan pakaian2 yang masih cantik-cantik dan difahamkan ada yang masih baru. Belum dipakai!

Sebaik sahaja kami sampai keSurau Kg. Takulung, ada sudah yang telah menunggu..lama kelamaan semakin ramai..Sebaik sahaja sampai masa pembahagian baju - baju, wanita2 yang hadir kelihtan sangat excited..Yalah..siapa yang tidak teruja melihat baju - baju kurung yang masih baru, kilat - kilat dan ber'bling2' dengan manik2..fuhh..macam suasana di kedai rombengan pula.huhu. cuma bezanya, dirombengan kena keluar duit..Emm..kebetulan juga kazen2 ku( anak makcik Manis) ni ramai perempuan..pandai menjahit pula tu..sentiasa mengikuti edaran fesyen semasa pula tu..Tidak hairan lah baju2 yang mereka dermakan tu, cantik-cantik belaka..baju2 mySis pun boleh tahan ber 'bling2'..silau mata i..Terdengar juga rungutan lelaki2, alaaa..banyak baju perempuan ja...Baju lelaki pula kebanyakkan adalah baju arwah Pakcik Soumin ( Suami makcik Manis ) yang telah kembali ke rahmatullah pada tahun lalu kerana Penyakit Kanser Pankreas..banyak lagi baju arwah yang masih baru dan belum sempat dipakai..Semoga Allah SWT mencucuri rahmat keatas roh Arwah Soumin Lamudin @ Abd. Yamin Abdullah. Amin..

Walaupun aku cuma 'transporter' kepada pakaian2 itu namun aku amat gembira melihat wajah - wajah ceria setelah menerima pakaian2 itu..Mungkin kalau Makcik manis dan mySis melihat reaksi gembira diwajah mereka, sudah tentu perasaan terharu akan hadir..Terdengar lagi kata2 seorang penerima pakaian2 itu..naa, ada sudah baju raya saya..bolehlah pakai esok....
Walaupun perjalanan amat penat dan aku dalam situasi kehausahan yang amat2 tapi aku tidak kisah..bila teringat pada wajah2 yang ceria dan gembira kerana telah mendapat baju untuk berhari raya, perasaan penat dan haus ku hilang...hanya yang tinggal, perasaan puas hati kerana dapat melaksanakan amanah yang diberikan ( walaupun jadi supir jer huhuhu)..
Sampai sini sahaja lah untuk kali ini..jumpa lagi di entri yang akan datang...bye..

Wednesday, September 16, 2009

Apa itu Penyakit Talasemia?

Talasemia ialah sejenis penyakit anemia yang juga penyakit keturunan. Walaupun biasa terdapat di kawasan Mediteranean, penyakit ini juga didapati di India dan Asia Tenggara. Talasemia boleh diwarisi oleh anak jika kedua-dua ibu dan bapa mempunyai gen yang terlibat. Walaupun kedua-dua ibu bapa tidak menghidap anemia, kebarangkalian anak menghidapinya ialah satu per empat. Anak yang menghidap talasemia tidak boleh menghasilkan hemoglobin yang normal, iaitu bahan yang menghasilkan warna merah dalam sel darah merah dan merupakan bahan pembawa oksigen ke seluruh tubuh badan. Masalah ini ketara semasa anak menjangkau tiga bulan. Pada masa ini, tanda-tanda penyakit anemia mula muncul seperti kelesuan, sesak nafas dan pucat. Lama-kelamaan anak akan semakin kekurangan tenaga dan mengalami kesukaran menyusu. Bahagian abdomennya juga akan menjadi besar disebabkan pembesaran limpa dan hati.

Tanda-tanda

  • Kelesuan.

  • Bibir, lidah, tangan, kaki dan bahagian lain berwarna pucat.

  • Sesak nafas.

  • Hilang selera makan dan bengkak di bahagian abdomen.

Apakah yang boleh dilakukan?

Doktor akan mengambil contoh darah untuk diuji. Jika penyakit talasemia disyaki, anak akan dirujuk ke hospital untuk dilakukan ujian lanjutan. Jika anak disahkan menghidap penyakit ini, pemindahan darah biasanya diperlukan untuk mengelak anak daripada mengalami kesan buruk penyakit anemia.

Apabila anak sudah cukup besar, anak mungkin perlu menjalani pembedahan untuk membuang limpanya. Ini akan mengurangkan kekerapan pemindahan darah kerana kekerapan pemindahan darah akan menimbulkan masalah lain, iaitu ferum boleh berkumpul di dalam tubuh badan dan merosakkan hati, pankreas dan jantung. "Lebihan ferum" ini merupakan ancaman utama penyakit ini dan ramai pesakit menemui ajal mereka semasa remaja. Kini rawatan baru memberi masa depan yang lebih cerah bagi pesakit. Kanak-kanak yang menghidap talasemia kini menerima suntikan ubat yang dapat membantu tubuh badan membuang ferum. Dalam beberapa keadaan, rawatan ini dilakukan secara suntikan yang berterusan pada waktu malam. Anak yang menghidap talasemia harus boleh menjalani kehidupan yang normal.

Kegiatannya tidak perlu dihadkan tetapi dia memerlukan bantuan dan sokongan. Minta nasihat doktor dan cuba berhubung dengan keluarga lain yang juga ada anak yang menghidap talasemia.

Jika anda tergolong dalam kumpulan yang berkemungkinan besar menjadi pembawa penyakit ini, pastikan anda dan pasangan menjalani ujian darah sebelum anda membuat keputusan untuk mendapatkan anak. Ujian untuk memnetukan kemungkinan bayi dalam kandungan menghidap penyakit tersebut boleh dilakukan.

Stoppard, Miriam. Panduan Penjagaan Kanak-kanak. Tropical Press, 1998. ms 232.

Nur Hakim

Hello Everybody..Terima kasih kerana sudi menatap blog ku yang tidak seberapa ini. Diruangan kali ini, aku ingin berkongsi cerita tentang kisah pesakit cilik yang akan ku ingat selama-lamanya.
Nur Hakim. Pertama kali mengenali c hakim adalah pada tahun 2003 di Hospital Queen Elizabeth. Masa tu, c hakim masih baby dan keadaannya sangat kritikal dan sudah di isu DIL..kasihan sungguh bayi kecil ini. sudahlah keluar masuk ICU, macam2 lagi jangkitan yang menyerang termasuklah MRSA..masa itu aku masih lagi pelatih fisioterapi yang membuat latihan praktikal.
Waktu berlalu...Selepas tamat pengajian, aku ditugaskan di Hospital Kudat. Semasa membuat rawatan Chest Physio di wad kanak-kanak, aku terserempak lagi dengan c hakim..hati kecilku berkata, oo..survive juga rupanya baby yang dulu sangat kritikal itu..tapi sekarang c Hakim sudah besar. sudah boleh berlari2 macam kanak-kanak yang lain. cuma bezanya, corong oksigen sentiasa melekat di hidungnya..dipendekkan cerita, c hakim ni sangat rapat dengan ku..apa tidaknya, boleh dikatakan setiap bulan dia dimasukkan ke wad. semuanya akibat jangkitan paru-paru..setiap bulan jugalah kami menerima referral letter untuk rawatan chest physio untuk c Hakim..c Hakim ni bijak juga..demanding pula tu..dia selalu merengek..mak, akim mau kakak zia yang buat suction..memilih..tapi mungkin juga aku sudah biasa melakukan prosedur suctioning untuknya dan aku sudah peka dengan anatomi hidungnya. jadi, tiub suction tu lancar ja masuk ke rongga hidungnya..Mak c hakim pun sudah sedia maklum..asalkan sahaja c hakim ni masuk wad, siap buat request lagi, mau chest physio..
Tahun demi tahun, c hakim semakin membesar. semakin petah berkata-kata..asalkan sahaja ternampak kelibat ku, terus dia menjerit,..mak..tu na c kakak zia...dan berlari kearah ku..hakim hakim..makin nakal pla tu..pandai mengusik aku..semasa sessi suctioning..tiba-tiba aduiiiii!!!jeritnya..aku jadi cemas..kenapa kim??..tanya ku...dia dengan selamba, ketawa...tau lah..dia sengaja menakutkan aku....
Bila ku belek case note c Hakim, emmm..banyaknya masalah anak kecil ini..sudahlah menghidap Chronic Lung Disease, newly diagnosed for Cor Pulmonale lagi...kasihan..
Hari itu, c hakim masuk ke wad lagi. keadaannya agak teruk dan dirujuk ke Hospital Pakar Likas ( Kini Hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah )untuk rawatan selanjutnya...selepas itu, aku tidak tahu lagi perkembangan hakim..makin okey atau tidak...
Pada satu petang, teman serumahku, dr.anje mengkhabarkan satu berita..zie, c hakim sudah tiada..............................aku terdiam..................seraya berkata dalam hati...innalillah................. perasaan sayu tiba-tiba bertandang dihati..terbayang senyuman c hakim, matanya yang bulat, kepetahannya berkata-kata, cara dia memanggilku..kakak zia, kakak, zia akim mau suction....nampaknya Tuhan lebih menyayangi dia...
Untuk mu, Nur Hakim Kusungan....Al-Fatihah...

My Housemates




Hello Everybody..Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk singgah ke blog ku yang sangat simple. Untuk ruangan kali ini, aku ingin berkongsi cerita tentang teman serumah ku di Hospital Kudat.
Pada hari pertama bertugas di Hospital Kudat, aku ditempatkan di Villa Rose, iaitu kuartes untuk staff. Berkongsi dengan seorang Juru X-Ray dan seorang Pegawai Perubatan..Pertama kali menjejakkan kaki dirumah itu, terselit perasaan sedikit berdebar. Yalah, berjumpa dengan rakan serumah yang baru la katakan. Berjuta persoalan yang timbul di kotak fikiranku..Bagaimana agaknya penerimaan mereka terhadapku? ok ka dorang ni?emm..macam-macam lagilah..Namun, pertama kali bersua muka dengan salah seorang teman ku iaitu Evianah Magumpis, aku merasa amat lega..Sebenarnya, aku selalu terserempak dengan beliau semasa masih belajar cuma tidak bertegur sapa. Beliau pelatih di Kolej Juru X-Ray manakala aku pelatih Kolej Fisioterapi..Namun kami berkongsi kawasan hostel yang sama, iaitu Hostel Cybertel, Kajang..Kami selalu berkongsi bas yang sama semasa hendak keluar outing ke Kajang. Beliau dengan teman lelakinya (kini suaminya ) dan aku dengan bofrenku (kini teman biasa )takda jodoh..huhuhu...rupanya beliau ni sangat ramah orangnya. Keramahannya membuatkan aku merasa selesa dan tidak kekok. Cuma tinggal seorang lagi yang perlu aku jumpa. Beliau adalah Dr. Anjeline Basinau. Seorang Pegawai Perubatan a.k.a seorang doktor..Emm..bagaimana agaknya tinggal serumah dengan seorang doktor ya?
Pada malamnya, baru ternampak kelibat si doktor yang baru menghabiskan tugasnya. Seorang doktor yang berbangsa Dusun dan lancar giler cakap dusun..hehe..masih ku ingat persoalan pertama darinya. Kamu fisioterapis ka?..kamu orang KB ka?..beliau pun sama dengan c evianah, ramah orangnya..
Pada keesokkan harinya, kami bertiga, ala-ala 3 bujang lapuk, berjalan kaki mendaki bukit untuk sampai ke hospital..fuhh..penat..tapi apakan daya..kami masing - masing belum memiliki kenderaan...masih ku ingat saat sampai ke hospital, kami bertiga sibuk mengelap peluh...masing - masing menyimpan tisu dalam handbag..kalau kehabisan, sibuk la menanya..ada tisu?..dalam hati, masing-masing mengeluh..sia - sia aku mekap lawa2 kat rumah..cairrr mekap aku..huhuhu..
Emm..kalau hendak diceritakan, telalu banyak kenangan manis sepanjang kami tinggal serumah. Tetapi yang paling istimewa, kami sangat memahami antara satu sama lain. sepanjang bersama, kami tidak pernah berkelahi mahupun berselisih faham! Rahsianya?mungkin kami tidak pernah mengumpat sesama sendiri. aku tidak pernah mengata/komplen/umpat dan sewaktu dengannya, teman serumah ku..evianah dan dr.anje pun begitu...Aku rasa itulah yang membuatkan hubungan kami sangat akrab, sebagai teman serumah mahupun rakan sekerja..
Kini, Evianah sudahpun berpindah ke Hospital Queen Elizabeth..agak lama juga aku tinggal berdua dengan dr. anje sehinggalah baru - baru ini kami menerima seorang housemate baru. Namanya Chew lee lee..Seorang Pen. Pegawai Teknologi Maklumat..Orangnya lembut, pandai masak, rajin mengemas rumah...Nampaknya, kini bolehlah kami berkongsi bayar segala bil2 bertiga...ringan sikit..hehe..
Oklah..sampai sini saja untuk kali ini..jumpa lagi di entry yang lain..ingattt...jangan mengumpat...OK?

Monday, September 14, 2009

F.R.I.E.N.D.S

” Knowin’ you can always count on me
for sure
that’s what friends are for
For Good Times And bad times
I’ll be on your side forever more
That’s what friends are for”

These are part of Stevie Wonder’s song called That’s What Friends Are For..i really like the part that says for good times and bad times..have you ever came across a huge problems or being hurts by somebody and you have your friend by your side, listening to your problems, giving you hopes when you think there is no hope left for you..everyday…untill your pain healed or you finally can moved on with your life..If you have one, then you must be ‘the choosen one’.Bukan semua bertuah dapat seorang kawan sejati..I can say that i was blessed for being surrounded by good and nice person..my family, my colleagues, my housemates, my friends..i am very thankful for that..

My Kudat Hospital



Hello Everybody...Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ku yang tidak seberapa ini. Di ruangan kali ini, aku ingin berkongsi cerita tentang kisah aku dan Hospital Kudat. Ya..Hospital Kudat, hospital tempat aku bernaung. Sebelum itu suka aku menceritakan detik - detik pertama aku menjejakkan kaki di Hospital Ini. 18 Februari 2005. Satu tarikh keramat bagiku kerana pada tarikh itulah aku pertama kali menjejakkan kaki ke alam pekerjaan. Selama 3 tahun berhempas pulas menggalas tanggungjawab sebagai seorang pelatih fisioterapi, akhirnya, tanggal 18 Februari, aku adalah seorang qualified physiotherapist!Syukur Alhamdulillah..
Unit Fisioterapi Hospital Kudat adalah sebuah unit yang kecil. Dibarisi oleh dua orang Jurupulih Anggota U29 dan seorang Pembantu Perawatan Kesihatan U3..Lokasinya terletak di wing side Wad Nurseri dan berkongsi tempat rawatan dengan Unit Pemulihan CaraKerja. Waktu bekerja adalah mengikut waktu pejabat. Dukacita dimaklumkan, Unit kami ini tidak mempunyai kemudahan penyaman udara dan setiap petang, kami seolah - olah berada di pusat sauna..kasihan sungguh!
Pejam celik pejam celik, kini sudah masuk tahun ke-5 aku bertugas di Hospital Kudat. Satu jangkamasa yang agak panjang ku kira. Namun begitu, aku tidak begitu berkira memberikan khidmat sepanjang itu kerana aku amat sukakan kehidupan dan lifestyle di Kudat..Bandar yang aman dan hampir tiada masalah kesesakan lalu lintas..Pesakit - pesakit dan masyarakat di Kudat pun amat mesra. Sepanjang hampir 5 tahun berkhidmat, aku tidak pernah pun berhadapan dengan karenah pesakit yang melampau. Semua baik-baik belaka..Mungkin juga kami melayan semua pesakit yang mendapatkan rawatan di unit kami dengan baik..heheh..Dari dulu sampai sekarang, satu prinsip yang ku pegang, "Jika anda melayan seseorang dengan baik, orang juga akan melayan anda dengan baik"..betul tidak? Layan lah semua pesakit seperti kita melayan ahli keluarga kita sendiri...
Baru-baru ini, aku telah mengisi borang perpindahan ke Kota Kinabalu. Walaupun amat berat ku rasakan namun ku gagahi juga menghantar borang itu. Namun, aku cuma mengambil tindakan " Tunggu dan Lihat"..kalau dapat, dapatlah.....kalau tak dapat, tahun depan apply lagi..
Terlalu banyak pengalaman yang kudapat sepanjang berkhidmat di Hospital ini..semuanya indah - indah belaka dan tentunya mencabar, seperti tiba masanya penilaian semula Akreditasi....Semua ketua unit merasa amat tertekan..aku juga tidak terkecuali..Apapun, Hospital Kudat tetap dihati..walau dimanapun berada..Kudat Hospital will always have a special place in my heart!

Mr. X

Hello everybody...thank you for stopping by at my simple blog. Today, i would like to tell a story about a friend of mine. i already know him for about 3 months plus. Let me just address him as Mr. X..The mysterious one..
Actually, he is a friends of a friend. When i met one of my ex-classmates on FB, he said he want to introduce one of his friend to me. His colleague. Well, there is nothing wrong to be friends with anybody, right?but, i don't take his words seriously though. maybe he just joking around with me and i let him have my phone number.
The day after tomorrow, in the evening, i just sitting on the sofa while watching my favorite series, suddenly my phone rang with unfamiliar number. should i answer the call or not? I usually don't take calls from stranger..but yeah eventually i answered the call and then i heard a man voice...Hello. i am your friend's friend, he gave me your phone number and he said you would like to know me more...what??i want to know him more??.nonsense...then i answered him back..emmm not exactly..he said, he want to introduce to me one of his friend and that might be you, i suppose.....then we remains silent about couple of seconds...ooohh..he finally break the silence between us..well, he obviously set us up huh?, by the way, my name is Mr.X..nice to know you...
This is how the story begin. Then we SMSing each other everyday ...what can i say, he such a great guy. Funny, cool and caring ...well now he is a history for sure..haha

Saturday, September 12, 2009

I'm a Physiotherapist

Apa itu Fisioterapi? saya yakin, ramai lagi rakyat malaysia yang belum tahu dan tidak tahu tentang rawatan fisioterapi. Fisioterapi ialah profesyen penjagaan kesihatan yang berkaitan dengan penilaian, pengekalan dan pengembalian fungsi fizikal dan pergerakan tubuh manusia. Antara tugas - tugas seorang ahli fisioterapi ialah, ahli fisioterapi bertanggungjawab untuk membuat penilaian dan menentukan perancangan rawatan pesakit. Ahli fisioterapi perlu mempunyai kefahaman terperinci berkenaan bagaimana tubuh manusia bekerja, berpengetahuan berkaitan penyakit, kecederaan dan proses penyembuhan, berkebolehan untuk membezakan apa yang normal dan yang tidak normal dalam postur, imbangan dan pergerakkan. Ahli fisioterapi juga menggunakan kemahiran 'hands on' dalam rawatan seperti ' massage', 'accupressure' dan manipulasi. Selain itu, Ahli Fisioterapi juga menggunakan laser, ultrasound, magnetic fields, arus elektrik, panas dan ais untuk menghilangkan sakit dan membantu dalam penyembuhan. Ahli Fisioterapi juga melaksanakan program senaman, teknik relaksasi, hidroterapi dan biofeedback. Selain itu Ahli Fisioterapi menggunakan alat bantuan berjalan untuk rawatan serta melatih pesakit dan penjaga cara penggunaan alatan yang betul. Ahli Fisioterapi juga merawat kondisi seperti sakit belakang dan leher, masalah sendi dan otot, masalah pernafasan dan memberi pendidikan kepada pesakit...Wahh panjang kan..harap - harap serba sedikit artikel ni, bolehlah memberi sedikit kefahaman kepada sesiapa yang belum mengenali profesyen fisioterapi. Tak kenal maka tak cinta..sekali mendapatkan rawatan fisioterapi, sakit - sakit otot sikit, terus cari fisioterapi..heheh..iklan nampak..

Baiklah, seterusnya, untuk menjadi seorang Ahli Fisioterapi, antara subjek yang perlu dipelajari adalah subjek Anatomi, Fisiologi, Fizik, Patologi, Psikologi dan Sosiologi, Sains Pergerakan, Kardiorespiratori, Muskuloskeletal, Neurologi, Keselamatan Pekerjaan dan Kesihatan, Biomekanik, Agen Elektro-fizikal dan Kinesiologi...Banyak kan? Sebab tu kalau ada profesyen kesihatan lain yang menggelar Ahli Fisioterapi sebagai "Tukang Urut" hemmm..hanginnnn la kami sebab kami tau skop fisioterapi sangat luas..baiklah..sampai sini saja untuk kali ni...

what a huge resposibility....



Pernahkah terlintas dihati anda, yang bukan seorang guru, untuk menjadi seorang guru?..Memang dari pandangan kasar, tugas seorang guru kelihatan agak mudah. Waktu bekerja setengah hari, cuti sekolah yang panjang, gaji yang lumayan, elaun banyak, emm..memang serba serbi lumayan. Aku juga tidak terkecuali berfikiran demikian. Namun, semenjak diberi tanggungjawab untuk menyelia pelatih Diploma Fisioterapi dari Kolej Kesihatan Masterkills, pandanganku semakin berubah. Tanggungjawabnya berbeza. Bagi seorang physiotherapist, tanggungjawab kami adalah untuk mengembalikan fungsi fizikal seseorang individu ke tahap yang paling maksimum ( one of them ). Namun, perasaan mendidik seseorang adalah sesuatu yang sangat berlainan. sebagai contoh, kedua-dua pelatih MUCH, i give them the best and as much as i can..saya mau mereka menjadi seorang physiotherapist yang dapat memberikan rawatan yang terbaik buat pesakit - pesakit meraka. Sebab itulah saya merasa amat bimbang dan kadang kala agak tekanan jika mereka tidak dapat menjalankan tugasan mereka dengan baik dan tidak dapat melaksanakan latihan praktikal dengan baik. Sebab itulah kadang kala saya agak bertegas dengan mereka. Bayangkan, yuran pengajian sebanyak 60K bukan satu nilai yang sedikit. Apatah lagi mereka sendiri yang perlu membayarnya kemudian. Kadang kala saya agak kasihan melihat mereka. They deserve a better place to do their clinical training. Apa lah yang ada dengan Unit kami yang kecil ini. Peralatan pun tidak mencukupi. Kes pun hanya yang simple2..simpati juga...
yesterday, i received a sms from one of the trainee, marlina..she said, they already finished their OSPE exam and she did quite well..i'm so happy for her. i really hope that she and Sylvia will become a qualified physiotherapist and serve for the needs..i wish them all the best and i think i did'nt ask for more..just hope and pray for their success.........

am i a fat person??

Pernah digelar c montel, c gebu or c chubby?well, i belum lagi pernah digelar sebegitu tetapi..." wahhh zieee...berisinya ko sudah????"...emmm..semua rakan2 sekolah ku memberi reaksi begitu.walaupun melalui gambar sahaja mereka sudah boleh melihat perbezaanku semasa bersekolah dan kini bekerja..Bayangkan sahaja berat badan ku semasa zaman persekolahan cuma 47 kg sahaja..ringan bangat!!sekarang hampir mencecah 59kg..tapi saya tetap bersyukur, my BMI is still considered ideal for me..memanglah 47kg i underweight but it feels good to have nice figure. well toned arms, slender waist..hemmm..something that i miss a lots..and the size of S...now i only can fit into L size..not even M..huhu..sad..sad..
Every single new year, my resolutions are to reduce my body weight, to slim-down a bit and to start exercising regularly..e.g jogging but..every year..i don't want to say that i have failed..i just can't accomplished my resolutions..haha waht's the different?naa..nothing..
Dear my blog..from now on ( i don't need another new year to say this ) i will try very hard to reduce my body weight until i can reach my goal..at least 50 kg..yeahhhh...semangattt...

Thursday, September 3, 2009

Today is my birthday...

Today is my birthday..Tarikh keramat 3 september 1982..lahirlah seorang puteri..chewahh.....rupa2nya dah 27 tahun aku hidup didunia ni..Syukur Alhamdulillah..masih bernafas di muka bumi Allah ..what can i say..27 years..such a long journey..through ups and downs, happy and sorrow....sweet n sour..alamak..mentang2 puasa..terselit la pulak resepi..Tahun ni masuk tahun ke-2 saya meraikan my birthday pada bulan puasa..nampaknya kalau nak celebrate pun,lepas sungkai la..hari ni macam mau celebrate kat Kudat Golf Club..housemate yang blanja..hehehe..tapi maybe tahun ni xda birthday cake..walaupun someone ada janjikan cake tapi not today..emm..ada difference jg..umur dah meningkat a.k.a tua, tak payah lah ber kek2..but deep down inside my heart, masih mau kek...huhuhuhu...