Monday, March 29, 2010

mayday mayday..

I need a vacation! i need a great escape! i want to broaden my horizons! whatever..i need a vacation..aduii..saya mau berjalan2 bah..lama dah saya tidak berjalan jauh..macam dulu2..dari utara ke selatan, dari timur ke barat dan dari pantai timur ke pantai barat...bestnya my student life..i can go wherever i want..i'm freeee...sekarang..macam ada paku, memaku langkah saya..i wan't to go here and there but i can't..mau plan dlu ni..bah..

p/s : To Mama Ecad....jadi ka kita ke kehel ni??????huhu

Sunday, March 28, 2010

Transfer?

Semalam, saya dengan housemate dinner kat Restoran "tuttttttt" kat Esplanade Sidek..Menurut waiter dia, restoran ni baru beroperasi sejak 5 hari yang lalu..kira masih baru lagi lah..walaupun suasana dalaman restoran lebih baik dari dulu tapi saya tidak letakkan harapan yang tinggi..lebih2 lagi tentang taste makanan dia..terus terang, saya ni fussy betul kalau pasal makanan. Lagi2 restoran di Daerah Kudat ni..sorry to say..hanya 1 - 2 restoran saja yang boleh lahhh..
Malam tu kami order Sayur campur, sotong goreng tepung, dan sup jagung..minum pla, saya order carrot juice...overall, out of 5, saya bagi 2 markah ja..first, nasi dia 'ngotup!'..means..masih terasa rasa beras..not well cooked..saya pantang nasi ngotup nih!then, sotong goreng tepung,..masinnya makaihhh...sup jagung, tawar n housemate cakap 'macam terlebih ajinomoto'..carrot juice pla..emmm..macam tidak sanggup pla mau cakap..rasa macam kena recycle ja hampas2 carrot tu..
Time chit chat ngan housemate, dia cakap, permohonan transfer dia sudah diluluskan. maybe dalam bulan jun ni la dia pindah...alaaaa...sedih la pula..saya pun mau pindah lah..status borang transfer saya belum ada jawapan lagi..mau follow-up d JKNS la ni... :-(

The beginning...

This is my beginning........Harap2 dapat snap gambar yang lebih baik lagi..need to practice..learning ..practice..and practice and learning..and practice... :-)

Rupanya susah mau snap gambar yang cantik2...aduhhh...malu pula upload gambar yang lain...
Nanti tgkap gambar lain lagi....


Saturday, March 27, 2010

Hujung minggu utk bermalas2..

Hujung minggu datang lagiii..yess!!bolehlah bermalas2an dirumah..aduhai..best juga hujung minggu kali ni..tiada program yang mengganggu masa utk bersantai dan menghadap my laptop..last week betul2 hujung minggu yang hectic..SMRC Kudat menganjurkan kejohanan futsal dan ianya terbuka kepada semua...kalau tidak silap, semuanya ada 52 perlawanan dan setiap kali bermula perlawanan, tugas saya lah utk memanggil/mengumumkan dll..jadi MC ni teruk juga..lagi2 kalau berseorangan..adehhh..kalau berganti2, ok juga..tapi saya berterima kasih juga dengan seorang staff kami, c Ampal kerana sudi menggantikan saya sekejap dan sukarela jadi pengulas..kelakar betul....dia ni kalau sudah start bercakap,susah mau berhenti...sampai referee sudah dia diam sekejap time tendangan penalti..haha...apapun..maybe this will be the first and last jadi MC utk kejohanan macam ni...sengsara giler..panas yang teramat panas pula tu...dari pagi sampai petang dan sambung malam...masa siang, panas...masa malam, banyak nyamuk la pulak!...gemuk2 lagi tu! emm...apapun, it's over and i love this weekend..

Wednesday, March 24, 2010

The rule of thirds

Jom berkenalan dengan 'the rule of thirds'

The rule of thirds is a compositional rule of thumb in visual arts such as painting, photography and design.[1] The rule states that an image should be imagined as divided into nine equal parts by two equally-spaced horizontal lines and two equally-spaced vertical lines, and that important compositional elements should be placed along these lines or their intersections.[2] Proponents of the technique claim that aligning a subject with these points creates more tension, energy and interest in the composition than simply centering the subject would.[citation needed]

The photograph to the right demonstrates the application of the rule of thirds. The horizon sits at the horizontal line dividing the lower third of the photo from the upper two-thirds. The tree sits at the intersection of two lines, sometimes called a power point. Points of interest in the photo don't have to actually touch one of these lines to take advantage of the rule of thirds. For example, the brightest part of the sky near the horizon where the sun recently set does not fall directly on one of the lines, but does fall near the intersection of two of the lines, close enough to take advantage of the rule.

USE :

The rule of thirds is applied by aligning a subject with the guide lines and their intersection points, placing the horizon on the top or bottom line, or allowing linear features in the image to flow from section to section. The main reason for observing the rule of thirds is to discourage placement of the subject at the center, or prevent a horizon from appearing to divide the picture in half.

When photographing or filming people, it is common to line the body up with a vertical line, and having the person's eyes in line with a horizontal one. If filming a moving subject, the same pattern is often followed, with the majority of the extra room being in front of the person (the way they are moving).

p/s : sekian terima kasih

Tuesday, March 23, 2010

photography?

Salam...lama dah tidah meng'update' blog ni..nak dikatakan BZ, taklah kot..setiap hari pun online..emm..sekarang ni ada aktiviti terbaru..downloading e-book ttg photography...sebenarnya memang dari kecik minat bergambar ni..i think its in my blood..wah wahh..hahaha..cuma dulu ambil gambar hentam keromo ja..kalau rasa2 cantik, cantik lah..sekarang ni, bila banyak membaca tentang photography dan ada kawan yang sudi mengajar serba sedikit ttg fotografi, rupanya banyak teknik2 yang perlu dipelajari..dulu, kononnya nak ambil gambar, mesti 'center'..oh tidak..rupanya mengikut rule of third bla bla bla...hehehe..nanti lah explain..nak study betui2 dlu..haha..cuma photo editting ni yang belum nak berapa pandai lagi...xpa..i'll take my time..man man loi..slow2 tompinai..
Oh ya, sekarang ni bila tengok balik gambar2 landscape yang saya shoot sendiri, mesti saya cari foreground, middle ground and the background..owhh...banyak kelemahan...slow2 tompinai :-)

Thursday, March 4, 2010

Trip to Pulau Banggi

Hari ni saya cuti..ya..saya dan pelatih2 saya jadi penyibuk sukarela ( volunteer ) dalam kempen awareness ttg fish bombing and cyanide di SK.Karakit, Pulau Banggi, Kudat, Sabah,Malaysia...wahh..panjangnya pengenalan..kalau nak cerita..panjang giler..so bagus saya upload gambar kan...bak kata pepatah..picture tells a thousand words.. :-)

Ni muka2 excited( Firdaus Sahak n Charles Edward Jinar)..betul2 terpancar kegembiraan dan teruja d muka dorang....dorang ni selalu ingatkan saya suruh tanya2 sama c is mustapa ttg trip ni..kadang2 geram juga.balik2 tanya..takut ketinggalan...iyaaaaa...sudah miss tanya diaaaa...(nada geram)..hahaha..nda pa lah..kasi kurang ckit stress dorang.asyik2 kena laser ja oleh saya sama sir dexter dorang..(utk kasi kurang stress saya juga sbnrnya)hehehe..

My gosh! ni lagi muka2 yang excited!!believe it or not, ni la first time saya menjejakkan kaki di bumi Pulau Banggi...sudah 5 tahun++ saya di Kudat..Sekali pun belum pernah ke Banggi..bukan apa...tiada urusan bah..anyway, i'm so grateful sebab ada yang sudi bawa kami..n jadi volunteers..bulatnya muka ku..angle nda ngam bah!



Ini di kelas 4 Kreatif, SK Karakit, Pulau Banggi...lucu pula masa ni..pelajar2 sekolah rendah ni hyperactive smua..saya pun macam nda terlayan karenah dorang tapi BESTT!!

Group photo bersama the WWF staffs and the volunteers..

Lunch time!
Makannnnn!!
i heart this island.....


Tuesday, March 2, 2010

RM2o lagiii...

HAri ini merupakan 2nd day saya mengikuti program RM20 ni...sukacita dimaklumkan bahawa saya telah pulang balik malah..modal!!yeahh..hahaha...ya lah..modalnya pun sedikit jer..RM20..lepas ni, saya nak promote link saya ni..then...tugasnya hanya klik 'aktifkan' sahaja...tapi kan, walaupun nampak macam senang, tapi tanggungjawab keja begini besar..mesti kena amanah..bertanggungjawab dan boleh diharapkan..yalah..orang sebenarnya membayar khidmat kita untuk aktifkan akaun dia..by hook or by crook, mesti aktifkan jugak!kalau tidak, orang akan cop kita sebagai penipu...tu yang tak syok tu...k...happy sangat..walaupun cuma untung rm20, its mean a lot to me!!.....


Monday, March 1, 2010

RM20.00

Entah apa mood saya tadi...mau try2 pula main bisnes2 internet ni..kat facebook ada juga program gini..tapi rm100..makaihh..banyak tu....program ni pula sama juga cuma menggunakan modal yang sedikit..plus, dapat ebook free lagi...jommmm...sertai saya..RM2o sahaja...klik banner sebelah untuk lebih info...