Thursday, December 22, 2011

Azam Baru..

Hello all...apa khabar?emm..sedar tak sedar, kejap lagi dah nak masuk tahun 2012..wowww!cepatnya masa berlalu..rasa2 macam baru jak saya dan kawan saya c saha menangkap gambar sunrise sempena tahun 2011..tahun 2011 juga adalah tahun terakhir saya berusia 20-an..next year,insyaallah, masuk lah 30-an..woww..tak sangka..huhu..kalau tengok kawan2 lain, masing2 dah ada 2-3 anak tapi saya masih sendiri..aisehhhh..tak xpa..ramai lagi yang senasib bah..hehe..i'm not the only one yang masih single..hehehe..ada juga suara2 sumbang cakap..zie, ko ni choosy sangat kot??..u ni pemilih sangat kot??...WTH!ecececehh..marah kunun..of course la saya choosy.tak lah choosy sangat pun..takkan siapa2 saja yang mengurat,sy terima.i'm not that desperado okayy..okay lah, taknak cerita pasal itu..Jodoh, ajal maut itu kan ditangan Yang Maha Esa..so harap2 takda lagi yang tanya2 pasal ini..rimas uollsss...buat gue jadi badmood gitu..oh yaa..back to azam baru..tema untuk tahun 2012 ini ialah DUIT...MONEY..hahaha..tahun 2012 ni saya mau kumpul duit banyak2..jimat cermat...elakkan berbelanja dengan boros dan pendek kata, semua berkaitan dengan duit lah..kalau tahun 2011, tema ialah pengurusan kad kredit, dan syukur alhamdulillah...sy dah legaaaaa dan agak bebas dengan hutang kad kredit..tapi masih simpan 1 kad la..hehehe..utk kecemasan jak..oklah..harap2 juga 2012 memberikan sinar baru dalam kehidupan..hidup bahagia bersama keluarga..diberi kesihatan yang baik oleh Nya dan dimurahkan rezeki..Aminn...

Wednesday, December 14, 2011

Road Trip from Kuching-KK

Hello everybody..apa khabar?saya ok jer..hehe..ada sakit pinggang sikit sebab agak lama on the road..Syukur Alhamdulillah, saya telah selamat sampai ke Kudat selepas road trip dari kuching hari tu..tapi kali ni journey saya 50% ja dari kawan2 sy..si Putri sama c Adrian barulah 100%..dorang sudah bertolak ke sarawak pada hari selasa yang lalu (6/12/2011)..ikutkan rancangan awal, memanglah mau join dari Sabah kan tapi saya tidak dapat bercuti..my colleague sedang bercuti sebab dia ada mjls konvikesyen di Ulu Kinta,Perak..Happy Convo Adilla :)..oh ya..mula2 memang saya batalkan hasrat utk join dorang tapi fikir2 balik, mcm rugi pula tidak ikut..bukan selalu ada org sanggup buat road trip yang jauh ni..jadi saya pun naik plane kejar dorang kat sana..haha..sanggup ni..
Saya sampai di Kuching agak lewat sikit..kira2 jam 5 lebih la..c Putri dan Adrian dah tunggu kat airport.oh ya, c Adrian ni saya baru ja kenal hari tu.He's a friend of Putri. Mula2 rasa risau juga..yalah..manatau ada rasa kekok sebab travel dengan orang yang baru dikenali..tapi bila jumpa Adrian, kebimbangan saya semua hilang..He's very friendly..kami terus mesra macam sudah lama kenal..sedangkan baru ja pu..hehe..aktiviti hari tu ialah bt Sarawak River cruise that cost us RM19/person..mahal la juga..huhu..sedangkan duduk atas perahu dan dibawa cruising along the Sarawak River jer..then, saya and Adrian pi makan and shopping kek lapis while c Putri reunion dengan kawan2 lama di..okey, the second day pula, kami meneruskan perjalanan ke Bintulu..mula2 mau samaoi ke MIRI tapi macam penat sangat, jadi kami stay kat Bintulu ja..kesian si Putri..Penat dia Drive..Keesokkan harinya kami bertolak dari Bintulu ke Kota Kinabalu..ada la singgah2 di Brunei sekejap..kami bertolak jam 7am lebih dan sampai di KK pada jam 10pm lebih..banyangkan betapa lamanya kami on the road..apapun, i really enjoyed this road trip..penat tapi berbaloi2..oklah, here's some tips yang saya dapat kalau mau buat road trip (based my own experience la ya).
1. Kereta dalam keadaan baik (wajib)
2. Travel bersama dengan otang yang 1 kepala..kalau boleh ada yang tegas dan tolak ansur..kalau dua2 tegas, boleh bisa gaduh dong..travelling adalah sangat mencabar mental dan fizikal.kalau dua2 nda yakin, boleh bisa sesat dong!hehe
3. Duit cukup (of course la kan)
4. Plan perjalanan.buat jadual ( mana2 pun sama)
5. sediakan peta atau GPS..
6. Bawa ubat2an (syukur sy tidak termuntah masa road trip ni..makan ubat awal2 kan)
7. Jangan lupa bawa charger hphone (kereta pnya)
8. Burn/masuk USB lagu2 best (jalan jauh kan)
9. Makanan utk kudapan..gula2 ka, keropok ka..air mineral ka..
owwhhh...sangat banya lagi..oh ya..utk kaum lelaki, kalu mau kencing, sila sembunyi2 sikit dalam sebab..sangat menjijikkan tegok dorang kencing kat tepi kereta ja..nampak lagi air kencing warna kuning..ewwwww..oklah..lain kali jumpa lagi..

Wednesday, December 7, 2011

klik klik

haluuuuu...lama dah tidak menulis something di blog kesayangan sy ni..hehe..kesian blog ni..terabai2 jak lepas fb sy diaktifkan semula..dianaktirikan suda bah..oh ya..tajuk entri kali ni ialah klik klik sebab saya sudah rindu mau klik klik..iyaaa..rindu dah mau beraksi sama my Nikon bah..sejak beli Nokia N8, si Nikon sy pula yang dianaktirikan..oh kesiannn...sana dalam almari dia berehat sekarang..aduhhh..bulan ni sy mesti mau beraksi..kan nda lama lagi, insyaallah sy n kawan2 mau buat road trip ke Kuching..tapi mungkin sy tidak 100% by road..50-50 lah..by air and by road..apa boleh buat..masa dengan kawan tidak sesuai..saya x dapat ambil cuti sebab kawan sekerja yang bercuti..nanti la kejar dorang kat Kuching by plane..nanti dari Kuching ja by road..harap2 semuanya berjalan dengan lancar dan mudah2an trip ini dilindungi oleh-Nya...Insyaallah..

Thursday, November 10, 2011

Mode: active!!!

akhirnya akaun fb ku dia activate juga..huahauhau..mau main games la katakan..huuuh..lain kali cuba lagi...

Passport to .......?

9 Nov 2011 adalah satu tarikh keramat bagi ku..aisehhh..takda la keramat sangat pun..tapi happy juga lah sebab telah selamat membuat passport utk diri sendiri..dulu masa sekolah kat sarawak ada juga buat passport tapi passport utk masuk kat sarawak saja la..kali ni i boleh pegi over the sea la pulok..hehe..

Perjalanan ke KK sebenarnya bermula dengan banyak dugaan..gambar yang tidak siap2 walaupun dijanjikan akan siap awal..geram giler kat kedai gambar T**i M**ng tu..kamu makan la gambar sia tu!rugi2 jak bayar mahal..siapnya tidak..terpaksa ambik gambar balik kat 1Borneo..kat terpaksa buat kerja dua kali..

Sepanjang berurusan di jab. Imigresen, okey lah..yang kerja kat kaunter ramah2 belaka.sampai ada sorang tu sepanjang saya berada di sana, asyik dengar gelak tawa dia jak.dia nampak peramah dan kuat bergurau dengan customer..hemmm..bagus2..

Apapun, selepas dapat ja my passport...huhh..exited giler ni..tahun ni masti mau cop..tapi mau pi mana ya??hehehehe.....i can't wait....

Saturday, November 5, 2011

Deactivated..again

Hello everybody..guess what?my FB account has been deactivated..again..for err i don't know for how many times..emmm..sy rasa saya banyak bazirkn msa dengan melayari FB. Games yang sangat menggoda dan menyeronokkan..memang best..lagi2 sekarang ni tengah aktif bermain the sims sosial..ahh kali ni sy perlu berkorban.saya korbankan akaun fb sy.hehe.boleh pakai juga ka?boleh la yer..lagipun saya dah naik bosan dengan fb.dari status2 yang menunjukkan kemarahan,sindiran dll..macam kalau kawan2 stress, sy pun terikut stress..baik x payah..lagi satu, fb ni kadang2 brings out the evil in you..gaduh2,maki2..lagi2 kalau berkaitan dengan politik, pendapat dll..bayangkan,mula2 elok jer berkomen tapi bila bercanggah pendapat,haa mula lah gaduh2..ee tak suka tau..i ni dah tua.x mau la dengar gaduh2 orang dari kanak2 , remaja dan termasuklah orang tua..kan free2 jer tamah dosa..apapun, fb ni ada juga kebaiknnya.contohnya,mendekatan silaturrahim walupun fb pun boleh meruntuhkan silturrahim..kontak balik dengan rakan2 lama, termasuklah boleh jadi stalker.hehehe.skodeng FB orang yang kita minat ler.kikiki..apapun, semua ini adalah pendapat diri sy sendiri.lain orang lain pendapt..kalau ada salah silp,minta maaf ya..tata

selamat hari raya aidiladha..

assalamualaikum..di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha kepada semua yang beragama islam diseluruh dunia..besarnya pengorban Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan Siti Hajar..bagaimna dengan kita?apa pengorbanan terbesar yang anda pernah lakukan?apakah pengorbanan yang terbesar pernah saya lakukan? Emm sy pun tidak terfikir apakah pengorbanan yang telah sy lakukn..adakah saya tidak pernah berkorban?oh tidak..ada juga cuma korban biasa2 sahaja.korban cinta?haha..itu out of topik ya..apapun, harap2 apabila kita berkorban utk orang lain, orang itu akan menghargainya..kita pun, kalau kita tau org mengorbankan sesuatu utk kita, hargailah.till we meet again ya.

Tuesday, November 1, 2011

jogging..

Yeahh..petang ni pegi jogging lagi kat kompleks Sukan Kudat..memandangkan tengahari tadi saya lunch dengan lauk yang boleh tahan banyaknya, so petang ni kena jog lama sikit la..haha..membakar kalori sebelum ianya bertukar menjadi lemak..konon..haha..sebenarnya saya sudah mula rasa seronok berjogging setiap petang..kalau petang2 saya tidak mengeluarkan peluh, macam tidak lengkap pula rasanyahari itu..hehe..iyakah???sebenarnya tidak juga lah..kalau ada masa dan mood baik, memang setiap hari saya akan luangkan masa berjogging..tapi berat bada tidak juga turun2..huhu..mungkin i'm not trying hard enough..kalori yang terbakar cukup2 ja..tidak sempat bakar lemak2 yang berlebihan..hahaha..tapi harap2 boleh maintain la berat sekarang ni..jom!bersenam untuk kesihatan!..

Sunday, October 30, 2011

Kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail

KISAH Nabi Ibrahim yang sanggup ‘mengorbankan’ anaknya, Nabi Ismail demi melaksanakan perintah Allah menjadi ingatan dan iktibar setiap kali musim haji dan sambutan Aidiladha. Kepatuhan dan ketaatan Nabi Ibrahim dan Ismail untuk melaksanakan perintah Allah itu adalah simbolik kepada ibadat korban yang dilakukan oleh umat Islam. Diriwayatkan sebelum Nabi Ibrahim diperintahkan Allah supaya menyembelih anaknya
Nabi Ismail, baginda membuat ibadat korban sebanyak 1,000 kambing, 300 lembu dan
100 unta di jalan Allah.

Melihatkan kepada banyaknya jumlah korban yang dilakukan, maka manusia dan malaikat kagum dan kehairanan. Nabi Ibrahim bersabda: “Semua yang menjadi korban itu belum apa-apa lagi bagiku.
Demi Allah, kalau aku dikurniakan anak lelaki sudah tentu dia juga akan kusembelih di
jalan Allah dan aku korbankan dia untuk Allah.”
Ketika Nabi Ibrahim tiba di Iradhil Muqaddasah (bumi yang disucikan), baginda
memohon kepada Allah supaya dikurniakan anak dan Allah mengabulkan
permohonannya. Akhirnya, baginda dikurniakan seorang anak lelaki.
Tatkala, anaknya iaitu Nabi Ismail pandai berjalan dan berusia tujuh tahun (sesetengah
sirah menerangkan 13 tahun), Nabi Ibrahim mendapat mimpi iaitu baginda mendengar
suara yang berkata: “Hai Ibrahim, tunaikan nazar kamu!”
Keesokan paginya, Nabi Ibrahim berfikir: “Apakah mimpi itu datangnya daripada Allah atau syaitan?” Selanjutnya, pada malam kedua, Nabi Ibrahim bermimpi lagi, sama seperti mimpinya
terdahulu. Maka, keesokan harinya, baginda tahu bahawa mimpinya itu adalah daripada
Allah.
Pada malam ketiganya, beliau bermimpi lagi seperti sebelumnya hingga Nabi Ibrahim
pasti bahawa mimpi itu datang daripada Allah yang bermaksud baginda perlu
menunaikan nazar dengan menyembelih anaknya sebagaimana yang dijanjikan.
Ketika Nabi Ibrahim hendak pergi melaksanakan penyembelihan, beliau berkata kepada
ibu Nabi Ismail iaitu Siti Hajar yang berbunyi: “Hai Hajar, pakaikan anakmu Ismail
dengan pakaian yang paling baik dan bagus kerana aku akan pergi dengannya.”
Maka, Siti Hajar memakaikan pakaian, memberi haruman dan membersihkan tubuh anaknya sebelum menyerahkannya kepada suaminya. Kemudian, Nabi Ibrahim pergi bersama anaknya dengan membawa tali dan pisau yang
tajam berhampiran Mina.

Ketika itu, musuh Allah iaitu iblis terkutuk sudah sedia menanti untuk menggoda dan dia tidak pernah sesibuk seperti hari itu. Dalam perjalanan Nabi Ibrahim ke Mina, Nabi Ismail kelihatan ceria dan sering berlari meloncat ke hadapan ayahnya. Maka, iblis berkata kepada Nabi Ibrahim: “Wahai Ibrahim, apakah engkau tidak memperlihatkan betapa tampan parasnya, bagus badannya dan kesantunan peri lakunya?”
Kata Nabi Ibrahim: “Ya, tetapi aku diperintah Tuhanku untuk itu.”
Ketika iblis terkutuk itu putus asa terhadap Nabi Ibrahim, lalu dia pergi mendapatkan Siti
Hajar dan berkata: “Wahai Hajar, bagaimana boleh engkau duduk-duduk saja, sedangkan Ibrahim sudah pun pergi dengan anakmu dan akan menyembelihnya?” Kata Siti Hajar: “Jangan engkau berdusta, aku tidak pernah tahu seorang ayah sanggup menyembelih anaknya sendiri.” “Itulah sebabnya dia keluar dengan anakmu membawa tali dan pisau. Dia mengira bahawa Tuhannya menyuruhnya untuk itu,” katanya iblis. Siti Hajar menjawab: “Nabi itu tidak pernah diperintah untuk sesuatu yang batil dan saya
sendiri bersedia untuk menebus perintah itu dengan jiwa sendiri, betapa pula jika hanya
dengan jiwa anakku?”
Ketika iblis terkutuk berputus asa terhadap Siti Hajar, maka dia pergi kepada Nabi Ismail
seraya berkata: “Sungguh engkau bersenang-senang, sedangkan ayah kamu membawa
tali dan pisau untuk menyembelih kamu.”
Nabi Ismail berkata: “Jangan engkau berdusta, mengapa ayah aku akan menyembelihku?”
Iblis menjawab: “Dia mengira bahawa Tuhannya menyuruhnya untuk itu.”
Nabi Ismail berkata: “Aku memperhatikan dan mentaati perintah Tuhanku.”
Ketika iblis terkutuk itu cuba untuk melontarkan godaan yang lain, maka terlebih dulu
Nabi Ismail mengambil seketul batu dan melemparkannya kepada iblis sehingga mata kirinya pecah dan buta. Lalu dia pergi dengan sia-sia lagi rugi. Ketika Nabi Ibrahim tiba di Mina, baginda berkata kepada puteranya: “Hai anakku,
sungguh aku melihat dalam tidurku (dalam mimpi aku) bahawa aku menyembelih
engkau, cuba engkau pula perhatikan bagaimana pendapat kamu?”

Nabi Ismail menjawab: “Wahai ayahku, kerjakanlah apa yang diperintahkan. Insya-Allah
ayah akan mendapatkan aku sebagai orang yang sabar, iaitu terhadap apa yang
diperintahkan kepada ayah untuk menyembelih aku.”
Tatkala Nabi Ibrahim mendengar kata-kata puteranya, baginda tahu bahawa doanya
kepada Allah sudah dikabulkan iaitu: “Rabbi Hablii Minash Shalihiin (Ya Tuhanku,
berikanlah kepada anak yang soleh).”
Kemudian Nabi Ismail berkata kepada ayahnya: “Wahai ayah, aku sampaikan beberapa
pesan kepada ayah. Hendaklah ayah mengikat tanganku supaya aku tidak bergerak-gerak
yang mungkin menyakitkan ayah;
“Hendaklah wajahku dihadapkan ke tanah supaya ayah tidak melihat lalu menimbulkan kasih sayang ayah kepadaku; “Hendaklah ayah melipatkan kain ayah supaya tidak tercemar dengan darah, meskipun
sedikit hingga mengurangi pahala aku dan mungkin juga diketahui oleh ibu sehingga dia
menjadi susah.
“Hendaklah ayah menajamkan pisau ayah, lagi pula mempercepatkan jalannya di atas leher aku, supaya tidak terlalu sakit kerana mati itu sakit sekali. “Hendaknya ayah membawa bajuku kepada ibu sebagai tanda kenangan daripadaku serta
sampaikan salam aku kepadanya dan katakan kepadanya: ‘Bersabarlah engkau terhadap
perintah Allah’ dan jangan ayah beritahukan kepadanya bagaimana ayah menyembelih
aku, serta bagaimana pula ayah mengikat tanganku.
“Hendaklah ayah tidak memasukkan anak-anak ke rumah ibu supaya dia tidak terlalu
sedih mengenangkan aku. Dan ayah mengetahui anak seperti aku hendaklah ayah tidak
melihatnya hingga nanti ayah menjadi susah dan duka.”
Nabi Ibrahim berkata: “Sebaik-baik penolong adalah engkau wahai anakku, untuk melaksanakan perintah Allah SWT.” Kemudian ketika kedua-duanya sudah menyerah bersedia, ertinya bersedia melaksanakan perintah Allah, Nabi Ibrahim membaringkan Ismail seperti kambing yang disembelih. Ada yang menceritakan Nabi Ibrahim menelungkupkan wajah Ismail dengan isyaratnya
supaya tidak melihat sesuatu yang menimbulkan kasih sayangnya, hingga dapat
menghalang baginda daripada melaksanakan perintah Allah.
NABI Ibrahim sedia untuk mengorbankan anaknya, Nabi Ismail seperti yang diperintah oleh Allah. Kedua-duanya sudah menyerah bersedia, ertinya bersedia melaksanakan perintah Allah. Nabi Ibrahim kemudian membaringkan Ismail seperti kambing yang disembelih. Ada yang menceritakan Nabi Ibrahim menelungkupkan wajah Ismail dengan isyaratnya.
Perkara ini supaya tidak melihat sesuatu yang menimbulkan kasih sayangnya, hingga
dapat menghalang baginda daripada melaksanakan perintah Allah
more... Perintah itu dilaksanakan pada sisi batu besar di Mina. Ada yang menerangkan di suatu tempat yang dekat dengan Mina. Nabi Ibrahim meletakkan pisau pada leher puteranya, maka baginda memotongnya dengan sangat kuat sekali, namun ia masih tidak mampu memutuskan leher anaknya. Sesungguhnya, Allah membuka tutup mata malaikat di langit dan laut. Ketika malaikat
melihat bahawa Nabi Ibrahim menyembelih puteranya iaitu Nabi Ismail, mereka
tersungkur sujud kepada Allah.
Kemudian Allah berfirman bermaksud: “Perhatikan olehmu sekalian kepada hamba-Ku,
bagaimana dia melakukan pisau di atas leher puteranya untuk mencari atau mengharap
keredaan-Ku, sedang kalian dulu semua mengatakan sesuatu ketika Aku berfirman:
‘Sesungguhnya, Aku akan menjadikan di bumi ini seorang khalifah.’ Engkau berkata:
‘Apakah Engkau menciptakan orang yang akan berbuat kerosakan di bumi, dan akan
menumpahkan darah, sedang kami sekalian mensucikan Engkau?”
Kemudian Nabi Ismail berkata: “Wahai ayahku, lepaskan ikatan tali tanganku dan kakiku
supaya Allah tidak memandang aku sebagai orang yang terpaksa, ertinya terpaksa dalam
mentaati perintah Allah. Bahkan letakkan pisau itu di atas leher aku supaya malaikat tahu,
bahawa putera Ibrahim itu mentaati perintah Allah dengan ikhtiar iaitu dengan pilihannya
sendiri atau dengan sukarela.”
Maka, Nabi Ibrahim pun meluruskan dua tangan Ismail dan dua kakinya tanpa ikatan,
serta memalingkan wajah ke tanah, lalu menggerakkan pisaunya dengan sekuat
tenaganya.

Pisau itu membalik dan tidak boleh memotong leher Ismail dengan izin Allah. “Wahai ayahku, kekuatan kamu menjadi lemah kerana masih ada cintamu kepadaku, kerana itu ayah tidak boleh menyembelih aku,” kata Nabi Ismail. Maka, Nabi Ibrahim memukul pisau itu pada batu dan batu itu pecah menjadi dua.
“Wahai pisau, engkau mampu membelah batu tetapi kamu tidak mampu memotong leher anakku,” kata Nabi Ibrahim. Pisau itu berkata dengan izin Allah: “Wahai Ibrahim, engkau mengatakan ‘potonglah’
sedang Tuhan seru sekalian alam berfirman: ‘Jangan engkau potong’. Maka bagaimana
aku mentaati engkau, sedang aku harus menderhakai Tuhan engkau?”
Kemudian Allah berfirman bermaksud: “Dan Kami menyeru: Hai Ibrahim, sungguh
engkau membenarkan mimpi. Ertinya, apa-apa yang engkau perlihatkan daripada
beberapa pemandangan, hingga tampak bagi hamba-Ku, bahawa engkau sungguh-
sungguh memiliki keredaan-Ku daripada kecintaan kamu terhadap anakmu.
“Dan adalah engkau dengan demikian itu, termasuk golongan orang yang taat kepada
perintah-Ku. Sungguh, ini adalah ujian yang nyata, iaitu penyembelihan itu adalah ujian
yang nyata untuk mengetahui antara yang ikhlas, dari yang tidak ikhlas atau juga ujian
yang nyata sulit sekali, kerana tidak ada yang sesulit itu.
“Maka, Kami selamatkan orang yang disuruh membunuhnya dengan sembelihan besar
dari syurga, iaitu kambing kibas yang dulu dikorbankan oleh Habil yang diterima
daripadanya. Dan korban kambing itu tetap berada di syurga, hingga Nabi Ismail ditebus
atau digantikan dengan kambing itu.

“Kerana itu, kami perintahkan kepada Jibril yang datang dengan membawa kambing
kibas, ketika Nabi Ibrahim meletakkan pisaunya yang terakhir kali pada leher puteranya
itu.”
Malaikat Jibril berseru untuk mengagungkan Allah dan kagum terhadap perbuatan Ibrahim seraya berucap: “Allahu, Akbar, Allahhu Akbar.” Maka, Nabi Ibrahim membalasnya dengan ucapan: “Laa Ilaha Illallaahu Allahu Akbar.”
Dan Nabi Ismail pun menyambutnya: “Allahu Akbar wa Lillahil Hamdu.”
Maka, Allah menganggap baik kalimat ini, lalu mewajibkan kita sekalian
mengucapkannya kerana mengikuti jejak Nabi Ibrahim.

Subhanallah..

web Rujukan: http://www.scribd.com/doc/7898509/KISAH-Nabi-Ibrahim-Yang-Sanggup

Ibadah Korban ( part 4 )

HIKMAH IBADAH QURBAN

Di antara hikmah yang diperolehi daripada ibadah qurban ini amat besar antaranya:
1. Menambah amal kebajikan. Sabda Rasullah SAW: Maksudnya: "Qurban itu bagi tuannya
dengan setiap bulunya adalah kebajikan". (Hadis riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan alHakim)

2. Sebagai penebus dosa Sabda Rasullah SAW kepada Sayyidatina Fatimah: Maksudnya:
"Hai Fatimah, berdirilah di sisi qurbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan
darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu".
(Hadis riwayat al-Bazzar dan Ibnu Hibban)

3. Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah. Sabda Rasullah SAW: Maksudnya: "Wahai
manusia, sembelihlah qurban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan7
darahnya, bahawa sesungguhnya darah qurban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan
mengambil tempat yangmulia di sisi Allah AzzaWajalla." (Hadis riwayat Thabrani)

4. Rasullah SAWpernah bersabda: Maksudnya : "Tiada dibuat oleh anak Adam pada Hari
Raya Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai oleh Allah Ta’ala daripada
menumpahkan darah (menyembelih qurban). Bahawa qurban itu datang pada hari kiamat
dengan tunduk-tunduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya. Sesungguhnya darah qurban
itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka
hendaklah kamu buat qurban itu dengan hati yang bersih." (Hadith riwayat Tirmidzi)

5. Ancaman terhadap orang yang mampu melakukan qurban tetapi tidak melaksanakannya.
Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ’anhu katanya, sabda Nabi SAW:Maksudnya:
"Barangsiapa yang ada kemampuan untuk berqurban tetapi tidak melakukannya,
janganlah dia hadir bersama kami di tempat sembahyang kami".

6. Memperingati peristiwa ketaatan Nabi IbarahimAS yang sangup menyahut perintah Allah
Ta’ala untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail AS.

7. Melahirkan tanda bersyukur kepada Allah terhadap nikmat-nikmatnya yang melimpah ruah.

8. Menanamkan perasaan kasih-sayang antara si kaya dengan si miskin.

Rujukan :http://www2.tganu.uitm.edu.my/upena/dokumen/ibadahqurbanaqiqah.PDF

Ibadah Korban ( part 3 )

HUKUM DAGING QURBAN

1) QurbanWajib danQurban Nazar :
Bagi daging qurban kerana sembelihan wajib seperti nazar maka hukumnya Wajib
disedekahkan kesemuanya. Haramke atas orang yang berqurban itu memakan daging tersebut.
Jika telah dimakan daging itu maka Wajib diganti kadar yang dimakan itu tetapi tidak wajib dia
menyembelih semula yang lain.

2) Qurban Sunat :
Bagi daging qurban sunat pula, adalah Sunat bagi orang yang empunya qurban memakan
sebahagian daripadanya sebagaimana firman Allah Ta’ala dalamSurah al-Haj ayat 28:

Maksudnya : "….Maka makanlah daripadanya dan beri makanlah kepada orang-orang yang
sangat fakir.
Wajib disedekahkan sebahagian daripada daging-daging qurban sunat itu kepada golongan
fakir danmiskin yang beragama Islamdalamkeadaanmentah lagi basah (belumdimasak).6
Adalah Afdhal jika yang empunya qurban itu hanya mengambil sedikit daripada daging qurban
berkenaan manakala sebahagian besar daripadanya disedekahkan. Daging yang disedekahkan
akan menjadi milik penerima sepenuhnya di mana dia boleh menjual, melelong atau
menghadiahkan daging tersebut kepada orang lain dan sebagainya.
Jika daging qurban itu ialah qurban disebabkan wasiat dari seorang yang telah meninggal
dunia, maka tidak boleh dimakan dagingnya oleh orang yang membuat qurban untuknya dan tidak
boleh dihadiahkan kepada orang kaya kecuali ada izinnya.
Harammenyedekah ataumenghadiahkan daging qurban kepada orang kafir walaupun sedikit.
Begitu juga tidak harus memindahkan daging qurban ke daerah lain sebagaimana dalam hukum
zakat. Haramjuga hukumnya ke atas orang yang berqurban atau warisnya menjual daging qurban
itu atau kulitnya atau bulunya atau sesuatu daripada binatang qurban itu sebagaimana sabda
Rasullah Sallallahu ’Alaihi Wasallam yang bermaksud "Siapa yangmenjual kulit qurban (udhiyyah)
itumaka tiada dikira qurban baginya." (Hadis riwayat al-Hakim)
Begitu juga halnya, haram menjadikan kulit dan daging binatang qurban itu sebagai upah
kepada penyembelih, tetapi harus diberikan kepadanya dengan jalan sedekah atau hadiah.

Korban ( part 2 )

SYARAT ORANG YANG MENYEMBELIH BINATANG QURBAN

• Para ulamamenganjurkan agar yangmelakukan penyembelihan adalah orang yang berqurban
itu sendiri, sekiranya dia pandai menyembelih. Tetapi mereka juga sependapat mengatakan
harus mewakilkannya kepada orang lain. Afdhalnya wakil itu adalah orang Islam yang
mengetahui akan hukum-hakammengenai korban.
• Adalah afdhal orang yang tidak pandai menyembelih berwakil kepada orang lain untuk
menyembelih bagi pihak dirinya dan sunat bagi orang yang berwakil itu hadir danmenyaksikan
penyembelihan ke atas binatang qurban tersebut.
• Makruh hukumnyamewakilkan qurban kepada kanak-kanak atau orang buta.

Rujukan: http://www2.tganu.uitm.edu.my/upena/dokumen/ibadahqurbanaqiqah.PDF

Korban..

Assalamualaikum..apa khabar?baru sy sedar..tahun ni entry kat blog ni sangat la ciput..compared to last year, jauh bebenor bezanya..kenapakah ni boleh berlaku??emmm..busy sangatkah aku?..haha..busy laaa sangattt..eh, Hari Raya Aidiladha dah tak lama lagi..minggu depan ja..sempena mengingati Hari Raya Korban yang just sround the corner, jom buat revision balik ttg ibadah korban ni..

PENGERTIANQURBAN

Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada tenakan
yang diketegorikan sebagai al-an’am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing
pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhi ah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13
Zulhi ah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.

HUKUMMELAKUKANIBADAHQURBAN

1) Sunat
• Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah Sunat Muakkadah
iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang
merdeka, berakal, baligh lagi rasyid (cerdik) serta berkemampuan melakukannya sama
ada sedangmengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.
2) Makruh
• Makruhmeninggalkan ibadah ini bagi orang yangmampumelakukannya.
3) Wajib
• Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk
melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta’yin) untuk melaksanakannya seperti
seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Daging qurban wajib tidak dibenarkan
untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya
4) Haram
• Jika tidak dilakukan oleh orang yang bernazar untuk melakukannya.

DALILIBADAHQURBAN

Qurban sangat dituntut dalamIslam. Dalil yangmenerangkan waktu korban ialah
firman Allah s.w.t.:
Ertinya: "Maka bersembahyanglah kamu kerana Tuhanmu dan berqurbanlah kerana-Nya."
Ertinya: "Daging dan darah binatang qurban atau hadiah tidak sekali-kali akan sampai kepada
Allah, tetapi yang sampai kepadaNya ialah amal yang ikhlas berdasarkan taqwa dari kamu".

SYARATSAHQURBAN

1. Haiwan yang hendak diqurbankan itu hendaklah dalam keadaan sempurna tanpa ada
kecacatan yang nyata tanpa ada kecacatan yang nyata dan mengurangkan daging atau
memudaratkan kesihatan.
2. Ianya dilakukan pada waktu yang dikhususkan untuk menjalankan ibadah qurban iaitu:
o Bermula daripada terbit matahari pada Hari Nahr atau Idul Adha pada (10 Zulhijjah)3
o Waktu yang afdhal melakukannya ialah ketika matahari telah naik sekadar 7 kaki
dari ufuk.
o Berkekalan waktu qurban ini sehingga terbenammatahari pada 13 Zulhijjah
3. Ibadah qurban hendaklah disertakan dengan niat.

SYARAT BINATANG QURBAN

Ulama’ bersepakat bahawa binatang yang boleh dijadikan qurban hanyalah binatang yang
diketegorikan sebagai al-an’am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), kambing dan biri-biri sama
ada jantan atau betina. Di antara syarat-syaratnya adalah:
1. Unta - berumur 5 tahunmasuk ke 6 tahun.
2. Lembu/kerbau/kambing - 2 tahun lebih.
3. Biri-biri/kibas - Setahunmasuk kedua atau sudah bersalin gigi hadapan walaupun belumcukup
setahun tetapi melebihi 6 bulan.
4. Hendaklah ia sejahtera daripada sebarang kecacatan seperti tiada telinga atau terpotong ekor,
gila, kudung, sangat kurus, buta dan sebagainya. Ada 4 kecacatan utama yang telah disepakati
oleh Ulama’yang menghalang sahnya qurban iaitu berdasarkan hadis riwayat Barra’ bin Azib iaitu
sabda Rasullah SAWyang bermaksud : "4 jenis kecacatan yang tidak harus diperbuat qurban
iaitu buta sebelah mata, berpenyakit, tempang dan terlalu kurus".
Daripada hadith di atas Ulama’ telah mengqiaskan kepada kecacatan yang seumpamanya
atau lebih teruk daripada kecacatan tersebut. Ia dapat diringkaskan seperti berikut:

1. Tiada atau terpotong telinga ataupun lidahnya walaupun sedikit begitu juga yang
terpotong ekornya.
2. Gila
3. Berkudis walaupun sedikit.
4. Haiwan yang barumelahirkan anak atau yang bunting.
5. Tersangat kurus.4
6. Buta sebelahmata atau kedua-duanya.
7. Berpenyakit
8. Tersangat tempang

Tetapi, jika telah bernazar untuk qurban binatang yang sudah ada kecacatan tersebut,
wajarlah diamelaksanakannya.
5. Haiwan yang tiada ekor, tiada gigi atau patah setengah giginya, tiada zakar, haiwan yang dikasi
zakarnya boleh dijadikan binatang qurban.
6. Makruh mengorbankan haiwan yang tidak bertanduk atau patah tanduknya begitu juga haiwan
yang terbelah atau bertebuk telinganya.
7. Seekor unta, lembu atau kerbau itu harus dikongsi oleh tujuh orang sama ada dari keluarga
yang sama atau yang lain walaupun tidak semuanya bermaksud qurban, misalnya ada antaranya
bermaksud aqiqah dan yang lainnya keranamahukan dagingnya sahaja.
8. Bagi seekor kambing atau biri-biri hanya cukup untuk seorang sahaja, tetapi harus berkongsi
dengan orang lain dalampahala berqurban dengan seekor korban itu.
9. Adalah afdhal dibuat qurban bagi seorang dengan seekor unta, kerana banyak dagingnya untuk
dibahagikan kepada fakir. Kemudian lembu atau kerbau, kemudian biri-biri dan kemudian kambing.
10. Berqurban dengan 7 ekor kambing itu lebih afdhal daripada seekor unta atau lembu kerana
daging kambing lebih baik dan lebih banyak darah yang tumpah ketika disembelih.
11. Berqurban dengan seekor kambing itu pula lebih afdhal daripada seekor lembu atau unta yang
dikongsi oleh tujuh orang.

(to be continue..)
Rujukan: http://www2.tganu.uitm.edu.my/upena/dokumen/ibadahqurbanaqiqah.PDF

Saturday, October 22, 2011

sindiran..

wahh..kecilnya skrin ini.buat kali pertama saya berblogging dan menulis entry kat handphone..terasa macam tulis sms je..ok, berbalik kpda tajuk diatas,..sindiran..omg! Sy sangat2 dan teramat bencikan kata2 sindiran..sy hairan mcamana org begitu tergamak menuturkan kata2 sindiran..pedihnya hati bila mendengarnya..tapi kalau sindir student spaya dorang lebih perform dgn baik,ok kot..hehe..teringt kata2 sindiran seorang staff di tempat kerja yang ditujukan kepada staff sy yang baru bertugas..dia tidak mengenali staff berkenaan dan staff tersebut pun complant kat orang lain..'eh, dia tidak kenal saya?selalu juga saya nampak dia..kenapa?masa dia jalan,mata dia letak di atas?and bla bla bla..' c'mon la..sy rasa sindiran ni just melukakan hati org twice.kalau tegur ja, sekali ja sakit hati..kalau disulami lagi dengan kata2 sindiran,double sakit hatinya..emmm..see ya..tata..jauhi perbuatan sindir menyindir yer..

Thursday, October 13, 2011

seafood Fiesta!

Hi all..aduhh..minggu ni dan beberapa minggu yang lalu adalah minggu tersibuk pada tahun ini..time Akreditasi pun rasanya tidak sesibuk ini..ehh tidak..Akrediatasi lagi teruk...sampai saya tidak tido malam..buat kerja sampai ke subuh..ngam2 time puasa pla tu..terus la sahur..tapi aktiviti 5S ni susah nak bawa balik kerja..lain lah kalau dokumen2..tak sempat siapkan pada waktu pejabat, terpaksa bawa balik ke rumah..untuk aktiviti 5S, kami kena siapkan sudut 5S untuk Hospital..sehari sebelum penailaian, kami berkampung kat tempat kerja..waktu siang, masa dihabiskan di zon masing2 dan pada sebelah malamnya, kami habiskan masa untuk membuat paparan sudut 5s..malam sebelum penilaian tu, kami balik ke rumah pun dah dekat2 jam 12 t/malam..wah wah wah..bukan rajin yer..tapi last minute!hahaha..padan muka kitorang..Penilaian 5S hospital kami dibuat dari pihak MAMPU cawangan Sabah..haaa..lain cerita, auditor dia muda2 lagi tu..hensemm..hahahahahahaha..ada2 sajalah..pada malam penilaian itu, pengarah kami telah bermurah hati membawa kami pergi dinner dengan auditor2..woww!seafood!lumayan!fresh2 pula tu!kalau siapa2 yang ada penyakit gout..hemmm jangan harap la nak makan seafood2 ni yer?silap2 haribulan, esok tak dapat jalan..GDL la katakan..gout datang lagiii...haha..oklah..jom tengok gambar makanan..heee..ada Udang masak butter, ayam vietnam, scallop, ikan masak steam, kari ketam, sup jagung...semua masuk perut saya..muahahahaha..lumayannn...

Yummyyyy....

ketam mariii...

the foods..again..

the auditors and our pengarah


orang2 kuat 5S hospital Kudat..yihaaaaa!!!

apapun, stukur alhamdulillah..selepas berhempas pulas, mengerah tenaga dan fulus pun banyak terbang beli itu ini...akhirnya, berjaya juga kami melepasi cabaran kali ni..yeahh sijil valid for 2 years..tapi lepas ni turn saya pula pening kepala..sebab saya Jk Pengekalan..wahai warga hosp kudat..jangan tido ya?sentiasa amalkan amalan 5S di tempat kerja anda...tataaaa..

Saturday, October 1, 2011

Emas lagii...

Harga emas sudah turun?????laaaa...pandai gak turun rupanya..isk3..hari ni harga dia rm189/gram...still mahal tapi better compare to the last time..aiyayayai...mau beli tapi alum cukup usin..huhuhu..kot2 sok lusa harga dia naik balik..adehhh..menyesal rasa beli hari tu tapi pa boleh buat lah..dah terbeli..huhu..agak2, harga emas akan turun lagi ke ek???emmmm...harap2 lah..

Tuesday, September 27, 2011

break into pieces..

Hari ini ada perkara yang sedih telah berlaku dalam hidup saya..huhu..awal2 pagi lagi saya tanpa disengajakan telah memecahkan plate kawan saya yang dari tahun lalu lagi tidak dikembalikan..argghhhh...kenapalah lepas mencuci plate itu, saya letak ditepi rak piring..sekali..PRANGGGG!!!!!!!adussss...saya cuma mampu melihat plate itu melayang jatuh ke lantai dan brake into pieces..emmm..apa nak buat..benda dah jadi..i can't turn back time, right?? all i have to do is to tell him that i accidentally broke his plate and i'm really sorry for that..yes! i was wrong..i'm such a careless person..benda itu hak orang lain tapi saya take for granted. tidak menjaga dengan baik dan..yes it's all my fault..i admit it..saya mengaku saya salah..saya tidak akan menyalahkan orang lain atau benda lain keatas kesalahan saya..saya tidak akan menyalahkan rak piring itu yang tidak kuat menampung plate itu kerana memang saya yang bersalah meletakkan plate itu di tepi sekali..kan??and yes!!saya tidak akan salahkan kawan saya itu, dengan mengatakan kenapa dia tidak ambil platenya awal2??kalau dia ambil plate dia awal2, tidaklah saya terpecahkan plate itu??TIDAK!!tidak sama sekali....kalau saya salah, saya akan meminta maaf..kalau saya sakitkan hati orang, saya akan meminta maaf..sebab saya tahu itu adalah hasil perbuatan saya dan saya bertanggungjawab akan kesilapan itu..ohhh..plate itu banyak mengajar saya tentang banyak perkara..dan saya minta maaf..susah sangat kah mengaku kesilapan dan meminta maaf?bagi saya yang telah membuat kesilapan, ianya sangatlah tidak susah..lain lah kalau saya ini seorang yang sentiasa ingat diri saya betul, ego dan angkuh...tidak..dunia ini hanya sementara..saya pernah terbaca kata2: 'I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.'- Maya Angelou....u r right Maya Angelou..thanks for the quote..

Tuesday, September 20, 2011

siapa dia?

Siapakah dia?macam pernah ku lihat..tapi dimana ya?kulihat rambutnya, ku lihat matanya, ku lihat hidungnya dan ku lihat mulutnya..iskk..apa ni?tengok2 muka orang ni?hehe..but i can't help it!..he looks so very familiar..ku tenung kembali wajahnya..dia duduk betul2 di hadapan ku..tidaklah dekat sangat..aku merenung tanpa terfikir dia mungkin terperasan yang aku asyik memerhati wajahnya..dimana bah saya jumpa orang ni??!!..tetiba merasa amat geram..ku renung lagi wajahnya..tiba-tiba filem pendek kisah 10 tahun yang lalu berputar di fikiran..Di dalam kelas kuliah: seorang pensyarah Diploma Teknologi Maklumat sibuk menyediakan peralatan mengajar dan setting program yang mau diajar..'aku: azra, cuba ko tengok sir tu..mandi peluh dia..hahaha!'..kami memang nakal.asyik mengata/mengutuk@mengusik lecturer sahaja..kami berasa amat lucu melihat lecturer kami yang mandi peluh, sibuk mengelap peluhnya yang bercucuran ketika sedang mengajar..time tu aircond tidak berapa sejuk agaknya.."HAHAHAHA!!!"argghhh..satu ketawa yang besar mengembalikan aku di alam nyata..apa lagi..aku sambung balik merenung wajahnya..aihh..tiada kerja lain ka?asyik merenung wajah orang ni??oh..filem pendek bermain lagi..Didalam kelas kuliah: seorang lecturer sibuk mengajar students tentang program C++..'aku: azra, ko tengaok rambut sir tu..macam ada burung bergaduh atas dia..hihihihi!!!' adoii..ada2 saja lah kami dulu..rambut sir yang tidak kemas pun dikutuk..emmm..kutuk2 pun kami sayang juga sir kami ni..sapa tak sayang guru kita kan..dah adat 'meminta' ilmu kan..oh filem pendek bersambung..Di luar kelas kuliah selepas habis exam : 'kami: sir, macamana markah exam kami??(dengan muka semanis kurma)hehehe' sir: okey bah kamu tu...' dan..memori aku terhenti setakat itu sahaja..sebabnya?aku quit pengajianku di Kolej itu setelah menerima tawaran untuk belajar di KL..demi masa depan, aku dengan berat hati menginggalkan pengajian dan kawan2 yang sangat aku sayangi...ok, back to reality!..sedang aku sibuk merenung wajahnya, tiba2 dia melihat kearah aku! oh no! kami bertentang mata!tidak!!aku melarikan pandangan mata ku..alamakkk..dia perasan kah sedari tadi aku asyik memandang wajahnya?ahh..peduli lah tu..dan mesyuarat hari itu berakhir dengan tanda tanya yang besar..apa ni..orang sibuk bermesyuarat.aku pulang dok asyik merenung wajah orang ja..tapi meeting tetap meeting okey..hehe

keesokan harinya..aku menghantar PM kepada rakan ku di facebook..'azra, ada ka lecturer kita yang nama Sir A***s??..azra: ada bah..sir yang ajar kita dulu..gumuk2 sikit..ahhhhh....rupanya sangkaanku betul..dia merupakan bekas lecturer ku semasa di koleh P***L KK..padanlah sangat familiar..eemmmm..harap2 dia tidak terperasan yang aku asyik merenung wajahnya..tiada erti yang lain cumi misteri yang kini telah terlerai..:-)

Sunday, September 11, 2011

my Butter Prawn

Proudly present..jeng jeng jeng..haha..my own Butter Prawn..ada rupa butter prawn gak ker?rasa dia komfom rasa udang..hihi..sukacita juga saya maklumkan bahawa ini adalah kali ke-2 saya masak butter prawn ni..1st time, telur tak jadi..bukan mcm kat gambar tapi jadi macam scramble egg..nasib baik cubaan kali ke-2 ada la sikit2 perubahan..next time, mau cuba lagi sampailah terer..oh ya FYI, udang2 ni saya makan sorang2..sila jangan tiru perbuatan ini kat rumah..huahuahua..tamak kan????tamak kolestrol!!ta ta!




Friday, September 9, 2011

Emas?????

waaaahhhh...i miss my blog..hehe..lama dah tak buat entry kat blog kesayangan gue..walaupun dah dianak tiri kan..kesian blog ni..jangan merajuk yaaa..oh ya, tdi saya temankan my colleague, c Emy pi beli rantai emas..whoooaaaaa...tekejut giler aku tengok harga pasaran emas 916 sekarang..RM205/gram!!!!OMG!!!so expensive!!last saya beli emas was bulan mei yang lalu. harganya rm167/gram!!dah naik rm38 siotttt..adoyaiiii...i'm thinking..kalau harga emas mencecah rm300/gram, ada lagi kah yang mau beli emas???aikkk..tetap ada tu..isk3..tapi harap2 la harga emas tidak lah naik sangat lepas ni..harap2 ada harga siling..wakakaka..in my dream!!emass...emassss...emass...kenapa lah dari dulu saya tidak berminat membeli emas..mau juga tunggu harga sky rocketing baru terhegeh2 mau beli..huhuhuhu..jom berjimat utk membeli emas..bye..hehe

Wednesday, July 6, 2011

Khasiat Minyak Zaitun (olive oil)


hai hai..apa khabar?saya pening2 sebab banyak menghadap komputer..yalah, akreditasi pun makin dekat. banyak dokumen2 yang kena buat, kena update dan macam2 lagi..sekarang pun masih menghadap komputer..hehe..oklah..kalau dulu, saya ada berkongsi info tentang minyak kelapa dara, sekarang saya nak kongsi khasiat minyak zaitu la pula..sumber: wikipedia..hehe
Zaitun adalah merupakan sejenis species daripada tanaman yang tertua di dunia. Rekod sejarah menunjukkan pokok zaitun mempunyai pelbagai guna khasnya dalam bidang perubatan sejak zaman purba Mesir.

Kegunaan

Seperti pokok kelapa, setiap bahagian pokok zaitun ada kegunaan kepada manusia. Sememangnya zaitun ialah satu lagi anugerah alam ciptaan Allah yang amat bermanfaat kepada kesihatan kita. Ini telah diakui dunia perubatan.
[sunting] Minyak Zaitun

Minyak zaitun amat jernih dan berkilau, lagi mahal harganya. Minyak zaitun baik untuk kesihatan luaran dan dalaman manusia. Paras asidnya yang rendah memudahkan penghadaman kita. Vitamin E yang terkandung di dalam minyak zaitun didapati boleh merendahkan kolestrol LDL(kolestrol jahat), tekanan darah, dan risiko koronori jantung.

Ibnu Qayyim meriwayatkan bahawa minyak zaitun yang dibancuh dengan sedikit garam boleh meredakan radang gusi dan gigi. Menurutnya lagi minyak zaitun dapat menawarkan racun dan mengeluarkan cacing.

Minyak zaitun juga amat popular digunakan dalam produk kecantikan. Ia boleh menguatkan akar dan melembutkan kulit.

Kajian saintifik pula mendapati amalan memakan minyak zaitun amat membantu mengurangkan risiko barah payudara kerana ia kaya dengan Vitamin E.

Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
“ Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat.
(Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah) ”

.

Minyak zaitun jernih dan berkilau seperti cahaya. Ini disebut di dalam al-Quran surah An-Nur:35:
“ ...yang dinyalakan dengan minyak yang banyak faedahnya (iaitu) zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur dan tidak pula di sebelah barat, yang minyaknya (sahaja) hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api...
Daun dan batang zaitun

Daun zaitun bermanfaat sebagai penggalak sistem imun manusia. Masyarakat Timur Tengah telah mengamalkan meminum teh daun zaitun sejak berabad yang lalu untuk merawat batuk, sakit tekak, demam, dan gout.

Ibnu Qayyim juga menjelaskan bahawa daun zaitun boleh merawat luka dan gatal-gatal.

Pendek kata, daun zaitun bersifat antibiotik. Oleh yang demikian, pengambilan daun zaitun mestilah mengikut dos tertentu.

Batang zaitun pula boleh dibuat perabot. Malah ada juga tasbih yang diperbuat daripada kayu zaitun. Tasbih daripada kayu zaitun ini kelihatan agak berminyak dan agak harum.

Sesungguhnya setiap ciptaan Allah di alam ini ada manfaat bagi manusia.

Bagi anda yang gemar makan piza, pilihlah yang ditabur dengan zaitun. Ingat! Zaitun amat berkhasiat. Untuk mendapat rambut yang sihat dan lebat pula, gunalah minyak zaitun untuk mendandan rambut dan urut di kepala.

Menurut riwayat, setelah bahtera Nabi Nuh a.s. berlabuh, pokok zaitun merupakan objek pertama yang kelihatan.

zie's note: wah..banyaknya khasiat minyak zaitun ni..terasa mau beli terus esok..:-)..oklah..jumpa lagi..

Tuesday, July 5, 2011

Geisha - Takkan Pernah Ada



first time dengar lagu ni time kawan post kat FB..best juga la lagu ni..simple and nice..

photoshoottt...

Hari sabtu yang lalu, saya dan kawan sy, c Elsaid, pergi ke Simpang Mengayau untuk sessi photoshoot..ingatkan mau testing2 slow shutter punya teknik tapi malangnya matahari bersembunyi disebalik awan yang tebal..ahhh..ruginya..tapi tidak apa.banyak lagi benda lain yang boleh dijadikan subjek. antaranya ialah..kami..hehehe..perasan jadi model kejap.belajar2 macamana mau ambil gambar potraiture pulak..

perasannya saya..hahaha!


nah..c elsaid lagi berposing!



tengok apa tu?



experimenting :-)



oklah...nanti experimenting lagi...practice..practice and lots of practice..yang penting, dSLR jangan tido dalam almari..heeee...

Monday, July 4, 2011

mesyuarat OKU

pada 27 hingga 29 jun yang lalu, sy menghadiri Mesyuarat Membincangkan Perlaksanaan Pengendalian OKU Mengikut Garis Panduan Perkhidmatan Fisioterapi di ILP Sandakan..aik kali ni mesyuarat di sandakan la pula..selalunya mesyuarat hanya di Kota Kinabalu sahaja..tapi tidak apa lah..usah banyak bicara..haha..pergi sahaja..sebenarnya sudah jadi kebiasaan pada saya, jika menghadiri kursus, mesti ada 'iklaneka'..haha..biasalah..orang cakap, 'menyelam sambil minum air'..alang2 bermesyuarat, terus la berjumpa2 dengan rakan2 yang bekerja di Hospital Sandakan. yalah, lama tidak bertemu..banyak sudah gosip2 yang terbuku dihati..hehe..tiadalah..kami tidak gemar sangat bergosip..just bertanya khabar ja..wah wah..iya kerr??Apapun, saya happy sangat jumpa my ex-colleague kat Kudat dulu.. Nama dia Sahira Nadiah..panggil saja Yen..she's my colleague, but she's more like a sister to me..TQ Yen for your hospitality, sudi jadi supir, pick me up and send me to the airport dan paling penting, acara makan2 di restoran seafood..the seafood was awesome!nyam nyam..oklah..mcm biasa..saya suka ambil gambar..haha..all the pictures was taken by my Nokia N8 phone..aisehmen..mau juga mention ka?haha..manalah tau, siapa2 yang berniat untuk membeli phone ni, dan curious about the the photo quality, bolehlah jeling2 gambar i..huhu..

Yen & Zie :-)

biru dan merah??sangat tak matching..huhu

butter prawn yang sangat fresh!nyummm

sayur pucuk manis..tapi yang ni batangnya seja..


round2 dulu..

senja di ILP

ILP..

Marlinah and i..ambil mood utk ber'meeting'

Yen :-)

last but not least..my youngest brother..Abd. Malik..dia la yang antar dan ambik saya di airport KK..kesian..baru jak sembuh dari sakit belakang, suda kena suruh antar sana sini..emmm i always know that i can count on him..Thanksss!!

makan2 di Tenom OldTown, UA...ok...till we meet again....

Wednesday, June 22, 2011

Gunung Kinabalu

'tinggi-tinggi gunung kinabalu..tinggi lagi sayang sama kamu'lalalalalala...'naik kinabalu hati saya RINDU'...chewahh..kalau humming lagu ni, teringat pula aksi anak buah sy menari tarian sumazau..hehe..kiut..emmm...setiap kali buka blog sy ni, benda pertama yang menjadi tumpuan saya ialah gambar Gunung Kinabalu yang tersergam indah..pemandangan gunung itu sangat indah dan cantik dari view kota belud..hehe..kampung sendiri,mesti la puji...
sekarang ini saya dilanda perasaan rindu..yaaa..rindu pada Gunung Kinabalu..huhu...beru tersedar, dalam adik beradik, sy sorang lagi yang belum berjaya menakluki puncak Kinabalu..even adik saya yang menghidap penyakit Talasemia tu pun sudah sampai ke puncak..alamakkk..ini tidak boleh jadi...
sebenarnya, saya pernah juga cuba untuk menakluki puncak tertinggi di Asia Tenggara ni tapi....**maluuuu***tidak berjaya!saya sampai setakat Sayat-sayat check point ja!sayangnyaaaa...tapi mungkin semangat tidak berapa waja..saya mengalah..huhuhu..dah la sezzzuuuukkkk...basahh...penattttt...sapa tahann???hahaha...tapi macam tidak puas hati la..walau penat macamana pun, sampai juga dsana..itu cerita tahun 2000...11 tahun yang lalu..no training prior tu the climbing lak tu...of course la tidak fit...
walaubagaimana pun..deep inside my heart, masih juga menyimpan angan2 untuk menakluki puncak Kinabalu..rinduuuuu pada Kinabalu....masuk dalam azam hujung tahun atau azam baru la kot...heheh..

Tuesday, June 14, 2011

Night Falls..

malam ni cahaya bulan memancar dengan terangnya..sangat cantik...sy pun ambil la my camera dan snap2 sikit2..walaupun semalam saya dan sahabat2 d kudat rancak bercerita ttg cerita2 mistik sampai jam 11 malam, ketakutan ckit pun tidak terasa bila keluar dari rumah dan snap2 kearah langit dan sekitar kuartes ini..bukan cakap besar ya..huhu..cuma nyamuk sahaja yang mengganggu konsentrasi ku..cisss..anyway, disekitar kuartes ini., keadaannya akan menyeramkan bagi sesetengah orang..tapi bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa..kalau timbul rasa seram, kami simpan sahaja dalam hati...


owhhh..i'm so sleepy sudah..it's bed time..tido awal, bangun pun awal..heee..nitey..

Tuesday, May 17, 2011

the BEST day..

Today is the best day ever..emmm..not really, actually..i must say that today is ONE of my best day..in fact, EVERYDAY is the BEST day of my life..as long as i lived, still breathing..i'll be grateful of what i have now, cherish every moment..life is so beautiful...laaa..apa aku merepek ni..hehe..oh ya..tadi sa 'test drive' keta triton..best siottt...tapi..ehehehe..paham2 jelah..bukan murah2..ccm pun 2 kali ganda dari keta saya sekarang..angan2 ja lah..mana tau, next time, murah rezeki, dapat satu..amin....

Tuesday, May 10, 2011

Light Painting

As salam..macam lama sudah tidak berbual-bual atau berbicara pasal photography kan..duluuu..hamboii..sampai ada yang jadi mabuk kepayang..mimpi dSLR..tapi tiba2 la pula dSLR tu pandai 'cuti' dan tido dalam almari..isk3..ni nda boleh jadi..hehe..bagi menghidupkan kembali keminatan photography ni, saya dan my geng (ishahm and elsaid) membuat satu experiment pasal light painting..ni kira my first time la ni..kalau dorang, nda tau pla..sebelum tu, mari kita tengok, apa itu 'light painting'..alaaa..copy paste dari wikipedia ja..hehe
"Light painting, also known as light drawing or light graffiti is a photographic technique in which exposures are made usually at night or in a darkened room by moving a hand-held light source or by moving the camera. In many cases the light source itself does not have to appear in the image. The term light painting also encompasses images lit from outside the frame with hand-held light sources. The first known photographer to use this technique was Man Ray in his series "Space Writing" created in 1935. The photographer Ellen Carey discovered Man Ray's signature signed by penlight nearly 74 years after the pictures had been taken." (source: wikipedia)..
now, kita tengok hasil2nya..hehehe..percubaan pertama..memang la out sana sini tapi nda pa..trial and error..lain kali cuba lagi :-)..jom layan gambooo...

errr...agak2 nya, apa ni ya?hehe

yeayyy..that's my name :-)

elsaid's name..

ishahm's name (nama glamer dia bilang )


me with my wings..lain kali kita lukis lawa2 lagi ya?hehe


apa lagi ni konon?haha

me, the evil one..

multiple me..

oraits..sampai sini dlu..kalau ada experiment akan datang, insyallah akan saya kongsikan..till we meet again..babai..

Monday, May 2, 2011

haluuuu..

assalamualaikum...waaaa...akhirnya sy terbuka hati utk menulis kembali..haha..hek eleh..terbuka hati la sangattt..memandangkan hari ni sy telah membeli CPU yang baru, jadi, semangat la sikit utk menulis..yalah..laptop sy kan rosak..huhu..kesiann saya..dengan adanya CPU baru ni..sy harap sy dapat mendalami ilmu picture editing dengan lebih baik..lagi2 selepas membeli new lens..emm..semangat giler ni..okeylah..sampai sini ajer..hehe..ingatkan entry yang panjang..ciput jer rupanya..wassalam...

Sunday, February 6, 2011

catatan perjalanan: Kota Kinabalu

Hari rabu yang lalu, saya dan rakan sekerja secara last minute, mengambil keputusan untuk direct ke Kota Kinabalu untuk menonton wayang..hahaha..keputusan itu diambil semasa kami dalam perjalanan dari Kudat ke Kota Belud (balik kampung)..perjalanan dari Kudat ke Kota Kinabalu(KK)mengambil masa 3 jam..wooaahhhh..jauh juga tu..lagi2 jalan raya bukannya elok sangat.tiba2 ja..bedebukkkkk!!!terlanggar lobang daaa..aduiii..tensennnya..dahlah keta dah brbunyi krokk kreekkk krookk kreeekk..langgar lubang lagi..iskkkk..isskkk..sebenarnya, bosan juga tinggal di Kudat..tiada hiburan..hehehe..rutin harian pun macam gitu2 juga..bangun pagi, pergi kerja,balik kerja, balik rumah,online..tiddooo..pastu, esoknya,ulang lagi benda yang sama..aduhhh..kehidupan malam la yang paling bosan..setakat keluar minum2,makan2 tu bolehlah..tapi lama2 bosan juga sebab asyik pegi tempat yang sama..Esplanade Sidek..tapi KK pun bukannya syok sangat pun..time berduit memang la syok,tapi time pokai2, i rather duduk diam2 kat KB or Kudat..hehehe..oklah..jom lah layan gambar kami yang tak seberapa ni..

Gong Xi Fa Cai..tahun arnab :-)


singgah solat di Masjid Bandaraya Kota Kinabalu (p/s: kereta tu bukan kereta saya..hehe )


Miss Sahariah (the mastermind)

Miss Zie (the supir)

Persembahan akrobatik sempena CNY di 1Borneo, KK

berlatarkan jeti baharu Sabah Parks



Perdana Park, Tanjung Aru.



Sekian, Trima kasih..

Tuesday, February 1, 2011

My dSLR..

sudah hampir 9 bulan sy beli my dslr..mula2 dapat, punyalah sy excited!sebelum tido, mesti belek2 my dslr.tekan sana tekan sini setting sana sini..besttt..tapi lama kelamaan mcm timbul rasa bosan..bukan tidak minat tapi ntahlah..tapi sekarang minat tu timbul balik..start balik baca2 buku fotografi..minta ajar dengan my sifu dan sekarang mau beli pulak lens baru..huhu..tapi tunggu durian runtuh dulu lah..bukan murah2 hobi fotografi ni..lepas beli lens, mau menyimpan utk speedlite pula..sikit2 la tambah..tapi sekarang ni sy belum pandai lagi edit2 gambar guna photoshop..asyik2 failed ja bila mau install..haihhh..laptop sy ni kali bermasalah..karang beli laptop apple karang..hemmmm..ikat perut teruss..hahaha..lain kali mau ikut photography workshop pula..hari tu tak sempat sebab terpaksa attend kelas kat KL..hemmm..lain kaliii....mesti punya!

Sunday, January 30, 2011

Kem Motivasi Talasemia 2011 (part 2)

Haaa..kita sambung lagi cerita jalan2 cuti2 malaysia kami di Sandakan..

Destinasi kedua : Puu Jih Shih Budhist Temple





di dalam temple yang berwarna emas





breathtaking view..



simbol swastika



another breathtaking view..



Haaaa..ni sapa plak ni??hik hik hik!