Wednesday, December 14, 2011

Road Trip from Kuching-KK

Hello everybody..apa khabar?saya ok jer..hehe..ada sakit pinggang sikit sebab agak lama on the road..Syukur Alhamdulillah, saya telah selamat sampai ke Kudat selepas road trip dari kuching hari tu..tapi kali ni journey saya 50% ja dari kawan2 sy..si Putri sama c Adrian barulah 100%..dorang sudah bertolak ke sarawak pada hari selasa yang lalu (6/12/2011)..ikutkan rancangan awal, memanglah mau join dari Sabah kan tapi saya tidak dapat bercuti..my colleague sedang bercuti sebab dia ada mjls konvikesyen di Ulu Kinta,Perak..Happy Convo Adilla :)..oh ya..mula2 memang saya batalkan hasrat utk join dorang tapi fikir2 balik, mcm rugi pula tidak ikut..bukan selalu ada org sanggup buat road trip yang jauh ni..jadi saya pun naik plane kejar dorang kat sana..haha..sanggup ni..
Saya sampai di Kuching agak lewat sikit..kira2 jam 5 lebih la..c Putri dan Adrian dah tunggu kat airport.oh ya, c Adrian ni saya baru ja kenal hari tu.He's a friend of Putri. Mula2 rasa risau juga..yalah..manatau ada rasa kekok sebab travel dengan orang yang baru dikenali..tapi bila jumpa Adrian, kebimbangan saya semua hilang..He's very friendly..kami terus mesra macam sudah lama kenal..sedangkan baru ja pu..hehe..aktiviti hari tu ialah bt Sarawak River cruise that cost us RM19/person..mahal la juga..huhu..sedangkan duduk atas perahu dan dibawa cruising along the Sarawak River jer..then, saya and Adrian pi makan and shopping kek lapis while c Putri reunion dengan kawan2 lama di..okey, the second day pula, kami meneruskan perjalanan ke Bintulu..mula2 mau samaoi ke MIRI tapi macam penat sangat, jadi kami stay kat Bintulu ja..kesian si Putri..Penat dia Drive..Keesokkan harinya kami bertolak dari Bintulu ke Kota Kinabalu..ada la singgah2 di Brunei sekejap..kami bertolak jam 7am lebih dan sampai di KK pada jam 10pm lebih..banyangkan betapa lamanya kami on the road..apapun, i really enjoyed this road trip..penat tapi berbaloi2..oklah, here's some tips yang saya dapat kalau mau buat road trip (based my own experience la ya).
1. Kereta dalam keadaan baik (wajib)
2. Travel bersama dengan otang yang 1 kepala..kalau boleh ada yang tegas dan tolak ansur..kalau dua2 tegas, boleh bisa gaduh dong..travelling adalah sangat mencabar mental dan fizikal.kalau dua2 nda yakin, boleh bisa sesat dong!hehe
3. Duit cukup (of course la kan)
4. Plan perjalanan.buat jadual ( mana2 pun sama)
5. sediakan peta atau GPS..
6. Bawa ubat2an (syukur sy tidak termuntah masa road trip ni..makan ubat awal2 kan)
7. Jangan lupa bawa charger hphone (kereta pnya)
8. Burn/masuk USB lagu2 best (jalan jauh kan)
9. Makanan utk kudapan..gula2 ka, keropok ka..air mineral ka..
owwhhh...sangat banya lagi..oh ya..utk kaum lelaki, kalu mau kencing, sila sembunyi2 sikit dalam sebab..sangat menjijikkan tegok dorang kencing kat tepi kereta ja..nampak lagi air kencing warna kuning..ewwwww..oklah..lain kali jumpa lagi..

3 comments:

Kak Imun said...

Fuyyooo... jauhnya perjalanan. Klu kami la, mesti ada yg nangis sbb mau 'termelabur' tengah jalan. Betul tu, kaum adam klu nak terkucil, bagus pergi jauh2, nant org nmpk bah, hahaha........

windi said...

best drg kan..dpt jenjalan..2 hari cuti hujg minggu bermanfaat sungguh. kami ni terlampau steady sampai hari pun lupa2 ingat...

zie said...

hehehe..thanks..mmg enjoy la trip ni..walaupun penat