Monday, September 14, 2009

My Kudat HospitalHello Everybody...Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ku yang tidak seberapa ini. Di ruangan kali ini, aku ingin berkongsi cerita tentang kisah aku dan Hospital Kudat. Ya..Hospital Kudat, hospital tempat aku bernaung. Sebelum itu suka aku menceritakan detik - detik pertama aku menjejakkan kaki di Hospital Ini. 18 Februari 2005. Satu tarikh keramat bagiku kerana pada tarikh itulah aku pertama kali menjejakkan kaki ke alam pekerjaan. Selama 3 tahun berhempas pulas menggalas tanggungjawab sebagai seorang pelatih fisioterapi, akhirnya, tanggal 18 Februari, aku adalah seorang qualified physiotherapist!Syukur Alhamdulillah..
Unit Fisioterapi Hospital Kudat adalah sebuah unit yang kecil. Dibarisi oleh dua orang Jurupulih Anggota U29 dan seorang Pembantu Perawatan Kesihatan U3..Lokasinya terletak di wing side Wad Nurseri dan berkongsi tempat rawatan dengan Unit Pemulihan CaraKerja. Waktu bekerja adalah mengikut waktu pejabat. Dukacita dimaklumkan, Unit kami ini tidak mempunyai kemudahan penyaman udara dan setiap petang, kami seolah - olah berada di pusat sauna..kasihan sungguh!
Pejam celik pejam celik, kini sudah masuk tahun ke-5 aku bertugas di Hospital Kudat. Satu jangkamasa yang agak panjang ku kira. Namun begitu, aku tidak begitu berkira memberikan khidmat sepanjang itu kerana aku amat sukakan kehidupan dan lifestyle di Kudat..Bandar yang aman dan hampir tiada masalah kesesakan lalu lintas..Pesakit - pesakit dan masyarakat di Kudat pun amat mesra. Sepanjang hampir 5 tahun berkhidmat, aku tidak pernah pun berhadapan dengan karenah pesakit yang melampau. Semua baik-baik belaka..Mungkin juga kami melayan semua pesakit yang mendapatkan rawatan di unit kami dengan baik..heheh..Dari dulu sampai sekarang, satu prinsip yang ku pegang, "Jika anda melayan seseorang dengan baik, orang juga akan melayan anda dengan baik"..betul tidak? Layan lah semua pesakit seperti kita melayan ahli keluarga kita sendiri...
Baru-baru ini, aku telah mengisi borang perpindahan ke Kota Kinabalu. Walaupun amat berat ku rasakan namun ku gagahi juga menghantar borang itu. Namun, aku cuma mengambil tindakan " Tunggu dan Lihat"..kalau dapat, dapatlah.....kalau tak dapat, tahun depan apply lagi..
Terlalu banyak pengalaman yang kudapat sepanjang berkhidmat di Hospital ini..semuanya indah - indah belaka dan tentunya mencabar, seperti tiba masanya penilaian semula Akreditasi....Semua ketua unit merasa amat tertekan..aku juga tidak terkecuali..Apapun, Hospital Kudat tetap dihati..walau dimanapun berada..Kudat Hospital will always have a special place in my heart!

4 comments:

windi said...

you pindah kk? why?

zie said...

belum lagi..baru apply..clinical skill saya tidak berkembang di hosp daerah bah...saya perlu cabaran baru..aisaymen...

Myfrin's story said...

Di mana saja u bertugas kami tetap akan melihat, mendengar, mengawasi dan menyayangi u. Sebanyak mana sayang yang kami tahu di atas muka bumi ini, sebanyak itulah sayang kami sebagai kakak untuk u. Jangan takut dan ragu2 untuk mencuba di tempat baru kerana kami sentiasa ada di sini menemani u..

zie said...

trimas...terharu i..