Wednesday, September 16, 2009

My Housemates




Hello Everybody..Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk singgah ke blog ku yang sangat simple. Untuk ruangan kali ini, aku ingin berkongsi cerita tentang teman serumah ku di Hospital Kudat.
Pada hari pertama bertugas di Hospital Kudat, aku ditempatkan di Villa Rose, iaitu kuartes untuk staff. Berkongsi dengan seorang Juru X-Ray dan seorang Pegawai Perubatan..Pertama kali menjejakkan kaki dirumah itu, terselit perasaan sedikit berdebar. Yalah, berjumpa dengan rakan serumah yang baru la katakan. Berjuta persoalan yang timbul di kotak fikiranku..Bagaimana agaknya penerimaan mereka terhadapku? ok ka dorang ni?emm..macam-macam lagilah..Namun, pertama kali bersua muka dengan salah seorang teman ku iaitu Evianah Magumpis, aku merasa amat lega..Sebenarnya, aku selalu terserempak dengan beliau semasa masih belajar cuma tidak bertegur sapa. Beliau pelatih di Kolej Juru X-Ray manakala aku pelatih Kolej Fisioterapi..Namun kami berkongsi kawasan hostel yang sama, iaitu Hostel Cybertel, Kajang..Kami selalu berkongsi bas yang sama semasa hendak keluar outing ke Kajang. Beliau dengan teman lelakinya (kini suaminya ) dan aku dengan bofrenku (kini teman biasa )takda jodoh..huhuhu...rupanya beliau ni sangat ramah orangnya. Keramahannya membuatkan aku merasa selesa dan tidak kekok. Cuma tinggal seorang lagi yang perlu aku jumpa. Beliau adalah Dr. Anjeline Basinau. Seorang Pegawai Perubatan a.k.a seorang doktor..Emm..bagaimana agaknya tinggal serumah dengan seorang doktor ya?
Pada malamnya, baru ternampak kelibat si doktor yang baru menghabiskan tugasnya. Seorang doktor yang berbangsa Dusun dan lancar giler cakap dusun..hehe..masih ku ingat persoalan pertama darinya. Kamu fisioterapis ka?..kamu orang KB ka?..beliau pun sama dengan c evianah, ramah orangnya..
Pada keesokkan harinya, kami bertiga, ala-ala 3 bujang lapuk, berjalan kaki mendaki bukit untuk sampai ke hospital..fuhh..penat..tapi apakan daya..kami masing - masing belum memiliki kenderaan...masih ku ingat saat sampai ke hospital, kami bertiga sibuk mengelap peluh...masing - masing menyimpan tisu dalam handbag..kalau kehabisan, sibuk la menanya..ada tisu?..dalam hati, masing-masing mengeluh..sia - sia aku mekap lawa2 kat rumah..cairrr mekap aku..huhuhu..
Emm..kalau hendak diceritakan, telalu banyak kenangan manis sepanjang kami tinggal serumah. Tetapi yang paling istimewa, kami sangat memahami antara satu sama lain. sepanjang bersama, kami tidak pernah berkelahi mahupun berselisih faham! Rahsianya?mungkin kami tidak pernah mengumpat sesama sendiri. aku tidak pernah mengata/komplen/umpat dan sewaktu dengannya, teman serumah ku..evianah dan dr.anje pun begitu...Aku rasa itulah yang membuatkan hubungan kami sangat akrab, sebagai teman serumah mahupun rakan sekerja..
Kini, Evianah sudahpun berpindah ke Hospital Queen Elizabeth..agak lama juga aku tinggal berdua dengan dr. anje sehinggalah baru - baru ini kami menerima seorang housemate baru. Namanya Chew lee lee..Seorang Pen. Pegawai Teknologi Maklumat..Orangnya lembut, pandai masak, rajin mengemas rumah...Nampaknya, kini bolehlah kami berkongsi bayar segala bil2 bertiga...ringan sikit..hehe..
Oklah..sampai sini saja untuk kali ini..jumpa lagi di entry yang lain..ingattt...jangan mengumpat...OK?

4 comments:

windi said...

waaa... baru i perasan u ada new entry..ok bah. sapa ckp u tak leh tulis. ok. keep on writing.

zie said...

hehe..tq..baru cuba2 bah ni..

Pena Alam said...

zie, nda tepakai suda la tu it boss lama? kah kah kah..jan mara ahh(klu dia baca blog ko..:-P)..wakaka...

zie said...

tu bos it lama sudah pencen muda moi..hehehe