Thursday, February 25, 2010

Pulau Banggi..

Jom berkenalan dengan Pulau Banggi, Sabah..

Pulau Banggi merupakan pulau kecil yang terletak berdekatan dengan daerah Kudat, Sabah, Malaysia. Keluasan sebesar 440.7 kilometer persegi merupakan pulau yang terbesar di Malaysia , diikuti dengan Pulau Langkawi dan Pulau Pinang.

Pulau Banggi terletak di utara Sabah dan berdekatan dengan Teluk Marudu. Ketinggian tertinggi pulau ini adalah sebuah bukit yang dikenali sebagai Bukit Sibumbung dengan ketinggian 529 meter. Pusat Pentadbiran Pulau Banggi ialah Pekan Karakit dan di Pekan ini ditempatkan Pejabat Daerah Banggi, Rest House, Klinik Kesihatan, Balai Polis, jabatan-jabatan kerajaan, SMK Banggi, Pangkalan Polis PGA dan rumah-rumah penduduk kampung. penduduk Pekan ini dianggarkan 1000 orang.Penduduk utama Pulau Banggi ialah suku kaum Ubian dan Orang Asli "Bonggi". Terdapat juga lain-lain kaum iaitu orang suluk, Kagayan dan Bajau.

Dalam tahun 2003 anggaran penduduknya ialah 20,000. Pulau Sebogoh yang merupakan sebahagian pulau-pulau kecil Pulau Banggi merupakan pulau yang paling hampir dengan sempadan Malaysia-Filipina.

Sebahagian mereka menjadi nelayan dan membina rumah air iaitu rumah bertiang kayu yang dibina di pantai landai lagi cetek.

Cara pergi ke sana: anda boleh menyewa bot laju atau bot pancung dari Teluk Marudu atau dari Kudat.


Hehehe..bukannya apa..rasa excited ckit sebab mau pi pulau ni next week..mau buat volunteer work kunun dengan WWF..wahahaha..dorang ada buat kempen awareness kat salah satu sekolah kat Pulau Banggi..don't remember which school la but it doesn't matter..walaupun dah 5 tahun kat Kudat ni, saya sekali pun belum pernah menjejak kali di pulau Banggi..rasa rugi jugak tidak pergi, manatau, jodoh saya kerja d kudat tidak panjang..huhu..bila lagi kan..?tidah sabar mau pegiii...:-)


4 comments:

Myfrin's story said...

Wah, untungnya..jangan lupa ambil gambar kenangan banyak2 ya..!

windi said...

lepas ni jgn lupa bawa kami jugak tau!

Epul Azimi said...

Sabah,jauh tue mesti best kan...hehe

zie said...

Bestt..org cakap,pantai dia putihh..laut dia biruuuu...insyaallah kalau jadi pegi saya upload gambar