Monday, November 30, 2009

Tidak sanggup..

Tadi pagi, semasa menjalankan sessi terapi di wad lelaki, tiba2 lalu satu jeep polis dengan plastik hitam dibelakangnya...emm..saya sudah boleh agak..semestinya jenazah salah seorang mangsa bot karam yang baru ditemui...
masa on the way balik ke unit, sorang PPK bawa sy tengok mayat yang baru sampai di kamar mayat..mula2nya saya menolak..nda mau la..konon..last2 ikut juga...seram sejuk juga lah..tidak tau macamana dah rupa body tu..semasa menghampiri bilik mayat, satu aroma yang semua sedia maklum menusuk di hidung..awww...bercampur2 dengan aroma wangi, maybe strong perfume, khas..untuk mengatasi/mengurangkan bau2an..di tepi kawasan bilik mayat, ada beberapa lelaki sedang membuat keranda..ada 2 buah masa tu..zie, jum masuk..PPK tu mengajak..saya terpaku depan pintu...masuk..tidak..masuk..tidak...akhirnya...kaki saya pantas meninggalkan kawasan itu..i just can't tolerate the very strong smell..lagipun saya tidak sanggup tengok keadaan jenazah tu..ummm..nampaknya saya tiada bakat/keberanian untuk menjadi seorang wartawan..huhu..saya tidak boleh sampaikan berita..dengar berita boleh la...
masa tengahari, colleague saya, c dexter ada tengok post mortem tu..menurut beliau, jenazah tu ada yang dah terputus kepalanya..semua dah bloated...emmm..nasib baik tidak tengok..kalau tidak, mesti terbayang2 dan masuk dalam mimpi...oh nooo...
saya terus teringat kejadian 3 tahun yang lalu...saya ada juga tengok mayat mangsa rogol yang sudah reput...sampai sekarang masih jelas di ingatan keadaan mayat tu.....emmmm...apapun..takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat....Al-Fatihah...

3 comments:

windi said...

Oh noo...kalau saya pun tak sanggup rasanya masuk .. kesian juga mangsa2 tu suma..takziah utk klga mereka. nasiblah saya ni guru. setakat bg 1st aid utk budak cedera bole la.. sapa tukang post motem di kudat tu giad?

Myfrin's story said...

Kesian betul dorang kan. Kalau i pun, tak sanggup pigi tengok..

zie said...

Pengarah kami yang buat post mortem..tapi external ja..ya..tgk di tv pun x sanggup inikan lagi secara live