Tuesday, November 24, 2009

sedih..

Hari ni saya agak sedih..hari ini, saya menurunkan seorang pesakit dari katil ke kerusi roda untuk wheelchair ambulation di male ward..proses itu hanya dilakukan oleh saya dan anak lelaki pesakit itu yang berusia 19 tahun. Time menurunkan amai (pakcik ) itu agak susah juga sebab amai tu tidak dapat berdiri..berpeluh juga saya dan anak pskt tu..badan amai tu pun agak berat..berat ooo...setelah duduk di kerusi roda, anaknya pun bawa la amai tu bersiar2 sekitar wad...
Emm..kalau dah turun, mesti mau naik balik kan..aduii...problem betul..dah lah katil tu tinggi..tak sesuaiiiii..kalau katil tu rendah, memang tiada masalah..seorang ja yang buat pun okey..alamak..macamana ni..terpaksa buat 2 men lifting..seorang angkat bahagian atas badan dan seorang dibahagian bawah badan..berdasarkan ketinggian katil tu..emmm..agak payah juga lah..menurut anak amai ni, dorang menaikkan amai ni ke katil seramai 4 orang! sekarang cuma kami berdua! al kisah...seorang PPK ( Pembantu Perawatan Kesihatan ) yang dulunya dikenali sebagai Attenden lalu..saya pun buat signal lah minta tolong...sayang seribu kali sayang...dia hanya berlalu sambil berkata...saya lapar lah....aiseymennnnn.....saya pun termalu dengan diri saya..kenapalah saya minta tolong dengan dia at the first place..kenapa saya tidak yakin dengan diri sendiri..dengan teknik yang betul serta sedikit kudrat yang ada..semestinya kami berdua boleh mengangkat amai itu......dengan semangat yang berkobar2 ( akibat dari rejection ) saya pun cakap dengan anak amai itu...ko yakin jak dengan saya..saya sudah sarapan dengan keropok tadi...gagah juga saya ni...hahaha...kami pun tertawa sendiri..
saya suruh anak amai tu naik ke katil sambil memeluk bapanya d bahagian bahu dan saya di bahagian kaki..dalam kiraan saya, 1 2 3, kita angkat arrr....satuuuu...duaaaa...tigaaaaa!!!!!!!!!!!dengan sepenuh hati, kami pun angkat amai tu..fuhhhh akhirnya dia selamat sampai ke tilamnya....saya menarik nafas legaaaa.....selamatttttt...
semasa menulis note d casenote amai tu, saya masih teringat2 aksi attenden tu tadi..sedihnya..apapun, moral of the story...jangan terlalu harapkan orang lain membantu...yakin pada diri sendiri...dan...ringan2 tulang lah membantu orang lain..and last but not least..rajin2 buat weight lifting supaya tangan bermasol2..hehe..till we meet again...

4 comments:

Myfrin's story said...

Kalau itu PPK lunggata dalam parit hospital lain kali, buat tidak nampak saja. Bangsa gagak punya orang...hehe..

zie said...

kah kah kah...emm..pa bleh buat la...

windi said...

aiyaa..apa punya attenden oh...ndak betanggungjawab. klu mo tangan bemasol rajin2 sapu rumah, mengelap dll...gerenti bebiji2 tu tgn. ndak pecaya? try kunun.

zie said...

adoii...nda larat ehh....bagus angkat dumbell macam yoyo kali ni...hehehe