Friday, January 1, 2010

Balik kampung

Ni padi huma kat kampung..Penat giler buat ladang ni..langkah pertama ialah 'mongurak' (ertinya membersihkan ladang ) lepas tu 'mangasok' (menanam padi ). Time mangasok ni kena ramai2 lah..kalau setakat 2 orang, alamatnya minggu depan baru habis tanam padi..then, langkah yang terakhir ialah ' mongomot' (menuai padi )..Dulu masa saya di darjah 5, pernah juga saya ikut mongomot kat padi sawah orang..saja2 ja ikut jiran..upah dia, satu guni padi = RM5..saya dapat jugalah mongomot 1 guni padi dalam masa sehari!taklah penuh sangat tapi kena bayar full juga..tuan tanah kesian kot tengok time tu budak2 lagi kan..punyalah saya happy dapat duit..itulah duit pertama yang saya perolehi dengan hasil titik peluh sendiri.hehe..


Ni perjalanan nak ke Pantai Dudar. Kami terpaksa mendayung untuk sampai ke pantai sebab enjin bot uncle rosak..tak dapat start up la pula..punyalah penat mendayung..hampir2 cramp tangan saya..huhu


My nephew, Ecad..wajah excited+scared

Mandi manda di Pantai Dudar..lebih 10 tahun dah tidak mandi laut..masin giler air laut ni rupanya. sama macam time saya berkumur air garam yang hampir tepu masa diserang sakit gigi..hehe..BEST!!!

Biji Tumbuhan Jarak (Jathropha Curcas )


my cousin..lawa kan sumandak Dusun Tabilung??hehe..

OK..till we meet againnn...

3 comments:

windi said...

nguah2..hrp2 tahun ni ada can g mintolop.

Myfrin's story said...

Dudar memang banyak pemandangan yang cantik.

zie said...

yes...i agree