Sunday, August 23, 2015

Agnes Keith House

Hello everybody..apa khabar? how are you?..Have you heard of Agnes Keith before?Siapa itu Agnes Keith? Beliau adalah penulis buku 'Land Below The Wind' yang menceritakan pengalaman beliau semasa tinggal di Sandakan, North Borneo. Sebenarnya ini adalah kali ke-2 saya pergi ke Agnes Keith House tapi kali ini saya betul2 mendalami dan menghayati cerita kehidupan Agnes Keith di Sandakan, sebelum Japanese occupation sampailah beliau menjadi tahanan perang di Kem Batu Lintang..Sedih mmg sedih..ok,nnti on next post saya akan ceritakan pula biografi beliau and of course saya cekup dari wikipedia...hehehehe..ok, bercerita pasal Rumah Agnes keith ni, beliau sampai di Sandakan pada tahun 1934..pada mulanya beliau tinggal di banglo bujang suaminya iaitu Henry G. Keith yang juga dikenali sebagai 'Harry Keith'. Suami beliau ada seorang Conservator of Forests and Director of Agriculture for the government of North Borneo under the Chartered Company, and was also Honorary Curator of the Sandakan (State) Museum. (biarlah saya tetapkan dalam b. inggeris jawatan dia..nanti cakap pegawai pemuliharaan hutan dan kurator muzium, salah pula..hempppp..) beliau bekerja di North Borneo sejak tahun 1925. Dalam masa 5 tahun di Sandakan, selalunya Agnes juga ada menemani suaminya pergi ke kawasan pedalaman dan Harry mencadangkan agar Agnes mencatitkan pengalaman2 yang beliau tempuhi dan meghantar ke 1939 Atlantic Monthly Non-Fiction Prize contest. Juri pertandingan telah memilih karya beliau sebagai pemenang dan ceritanya disiarkan secara bersiri di majalah sebelum diterbitkan pada tahun itu sebagai buku 'Land Below The Wind'...emmmm...so sweet..ntah macamana keadaan zaman itu kan? Selepas berpindah dari banglo bujang suaminya, mereka sekeluarga tinggal di rumah yang berada diatas bukit iaitu goverment building dimana mereka tinggal sampai tahun 1942...selepas perang, mereka kembali lagi ke rumah itu dan mendapati rumah tersebut telah musnah ketika peperangan melanda!oh tidak...so, mereka memutuskan untuk membina kembali rumah tersebut di tapak asal pada tahun 1946-1947 dan menamakan kediaman mereka sebagai 'Newland' dan tinggal disana sampailah mereka seeluarga meninggalkan North Borneo pada tahun 1952...selepas 50 tahun, rumah tersebuat di baikpulih oleh Muzium Sabah dan dibuka kepada orang awam pada tahun 2004... Klau anda nak tahu, keadaan rumah itu dibuat betul2 macam keadaan sebelum ini..dari living room, dining hall, bedroom...wahhhh...looks exactly like it used to be..macam kita kembali ke zaman 1950an..sayang tidak boleh ambil gambar dalam rumah tu..so you guys have to check it out for yourself...macam2 ada..and klau mo buat rumah pun, dapat dapatkan inspirasi dari rumah tu..english style gtu..ok..jumpa lagi ya...layan pic dulu
..
gambar dibawah ni saya ambil dari web muzium sabah..walaupun ada gambar suasana dalam rumah ni kat google, i am such a good citizen, and i must obey the rules..chewahh..no photograph means no photograph la kan..poyo jer i ni..haha

No comments: