Sunday, April 4, 2010

Terlalu memilih??

Mari kita hayati perbualan dibawah, antara seorang terapis yang sedang memasang mesin IT (Interferential ) keatas seorang aunty yang menghidap Knee OA :

Aunty : Amoi, U suda kawin aa?

Terapis : Belum aunty..

Aunty : aiyaa amoi, u begini ‘ liang ‘ belum kawin aa?

Terapis : Mau buat macamana aunty, belum sampai jodoh..

Aunty : amoii..ini zaman sikarang aa..itu jantan manyak sikit oo..jangan memilih betul oo amoi..

Terapis : Tiada pilih2 oo aunty, belum sampai jodoh saja..nanti sy kawin, aunty mesti datang aaa?

Aunty : tetap punya maa..u kasi tau,aunty mesti datang..tapi jangan lama2 aa..

…dialog kedua antara seorang presiden persatuan dan setiausaha nya ….

Mr.President : Saudari, u sudah kawin ka?

secretary : belum la bos..

Mr.President : apaa? u begini cantik belum kawin ka?

secretary : ( dengan rasa bengang dan kembang ckit2 kena puji ) ala bos, belum sampai jodoh baa..

Mr.President : u umur berapa sikarang?

secretary : baru 25 ba bos..(ehem..28 sebenarnya )

Mr.President : oo..kalau bagitu tidak apa..muda lagi..tapi aa kalau sudah limpas 27 banyak susah..ini perempuan sekarang aa kalau ada keraja bagus2, banyak memilih oo..

secterary : oo yakah bos? ( sambil menarik nafas lega..nasibaik menipu umur kalau tidak, banyak lagi khutbah c presiden ni )..

…..the end….

mengikut dialog diatas, kebanyakan mereka yang lewat berkahwin terus dianggap terlalu memilih.Betul kah?For me, tidak salah untuk kita menetapkan piawaian bagi pasangan hidup kita tapi tidaklah sampai tahap keterlaluan..cukuplah sekadar orang itu bertanggungjawab, mampu menyara keluarga..itu sudah memadai..tidak perlu lah mencari yang memandu kereta besar, berjawatan tinggi dan sebagainya..tapi kalau dapat pun..anggap ja bonus..hehehe..macam tu juga dengan paras rupa..bukannya mencari yang hensem ala2 Brad Pitt ka, Orlando Bloom ka..(tapi kalau dapat yang ala2 iras2 walaupun siiikit,syukur juga la kan.hehe)atau cantik macam Dato’ Siti ka, Angelina Jolie ka..kerana kecantikan atau kehenseman itu adalah sesuatu yang sangat subjektif..kecantikan itu bergantung kepada mata yang memandang..saya teringat kata2 seorang penceramah ketika menghadiri sebuah kursus . kecantikan / kehenseman tidak mempuyai kriteria yang tersendiri..jika kamu melihat isteri/suami dan kamu merasa tenang, maka cantik/hensem la dia..simple kan?..Apapun, jodoh,ajal maut semua ditanganNya..kita hanya mampu merancang..Dia lah yang tentukan segalanya...

4 comments:

windi said...

hensem pun klu mata karanjang buat apa.yang sedang2 saja lagi bagus tapi boleh harap dan tidaklah pokai sangat, tidak kaki pukul, tidak minum arak dan berjudi dan tidak jahil agama.

zie said...

yeahh..yang sedang2 saja...yang penting dia setiiiaaaa(dangdut)

Myfrin's story said...

Ya, yang sederhana jak bah, tidak payah sehati sejiwa juga sebab bertentangan pendapat kadangkala membawa keserasian juga tu, hehe...

Bakharuddin said...

Salam ziarah ...